Roigé : «Si la consulta s'impugna, és possible que anem a eleccions»

Entrevista a la diputada de CiU i regidora d'Urbanisme a l'Ajuntament de Tortosa | "Veig Ferran Bel amb forces de tornar a ser cap de llista si ell vol fer-ho"

Publicat el 17 de setembre de 2014 a les 15:00
Actualitzat el 17 de setembre de 2014 a les 15:12
Meritxell Roigé als saló dels passos perduts del Parlament. Foto: S. Cabanes

Meritxell Roigé (Tortosa, 1976) va ser en les passades eleccions la diputada ebrenca de CiU més ben situada a les llistes al Parlament. Mà dreta de Ferran Bel a Tortosa, assumix el curs polític que esta setmana ha començat com el més transcendent de la història democràtica del país.  

Com va viure la Diada?
Va ser realent emocionant. Vaig estar al tram 2 amb la majoria de gent de Tortosa i de les Terres de l’Ebre. És un fet que ens motiva per emprendre la tardor i tot el que ens ve, que serà molt.

Té la sensació que el curs polític que s’inicia esta setmana serà el més transcendent de la història d’este Parlament?
Crec que sí. Tenim a les nostres mans un repte molt important. És un moment complicat però alhora transcendental com a país. El que passe des d’ara i fins al 9 de novembre tindrà molt de sentit al llarg de molts anys, perquè segurament farem coses que no ens havíem arribat a imaginar mai.

De les paraules d’ahir del president Artur Mas molts han pronosticat que si no hi ha les garanties democràtiques suficients per fer la consulta podria convocar eleccions.
Sí, podria ser que acabés així. Però l’important és que la gent ha de votar. Per tant, pot ser que si al final no trobem cap altra sortida, l'única siga l'última, i això és una cosa que s’ha dit sempre, convocar unes eleccions plebiscitàries on la gent puga decidir exactament què vol amb un missatge clar: o no a poder tindre un país propi. Crec que és possible que acabe sent este el camí si al final no ens deixen votar. Però crec que això és la segona fase i encara estem a la primera. Ara cal veure què passa i esperem que puguem votar.

El govern és capaç de passar la legalitat catalana per damunt de l’espanyola?
Crec que no hem d’avançar esdeveniments. Primer hem d’aprovar la llei. Després s'ha de convocar la consulta per part del president i esperem que no s’impugne. Si al final la consulta s’impugna per part del Tribunal Constitucional, crec que llavors hi ha d’haver un gran acord de forces polítiques i a partir d’aquí prendre una decisió conjunta majoritària, com s’ha pres fins ara.

I si s’arriba a unes eleccions pebliscitàries, per a què han de servir?
Han de ser unes eleccions amb un únic missatge. On la gent ha de poder decidir  o no a la independència. Un missage molt clar. Fa dos anys este no era el missatge. És a dir, cada partit es va presentar amb un programa diferent. Nosaltres ens vam presentar en un programa que apostava pel dret a decidir. No deia directament que aniriem aquí. Per tant, no sabem ara per ara si la gent vol la independència. Coneixem la realitat del Parlament. No sé si la gent d’Iniciativa, per exemple, aposta pel  o pel no, o tampoc el que pensa molta gent del PSC. Per tant, el que falta fer, si no es pot votar, és fer unes eleccions en què la gent puga dir  o no.

Oriol Junqueras per primer cop d’una forma més explícita s’ha ofert a entrar a formar part del govern per blindar la consulta. És una solució bona?
Crec que seria una bona solució. Com més ampli siga el govern, millor. El que passa és que fa molt temps que el president els va oferir entrar el govern, ara potser cal veure i esperar esdeveniments. El president ha dit que estudiarà l'oferta i que en tot cas en parlarien. Hi ha hagut altres moments en què ha fet més falta, però en tot cas no està tancat.

Què en pensa de les amenaces d’engarjolar el president Mas si tira endavant amb la consulta?
Totes estes declaracions no juguen a favor del procés. Segurament creen més gent independentista, però també creen més crispació. Són unes declaracions absolutament desafortunades.

Com va encaixar el cas de l’herència dels Pujol? Ha pogut afectar això el procés?
Al procés sobiranista no l'ha afectat ni l'afectarà. Això va més enllà d’una persona. Personalment m'ha decebut molt, clar que t’afecta. Sensació és de dolor perquè era un referent. A partir d’aquí, hem de seguir endavant. Tenim un gran president al capdavant del govern.

Què en pensa de la comissió d’investigació que s’ha demanat pel cas?
Crec que primer s’ha d’escoltar les persones. Si ha de comparèixer, que comparega. Tot i que no en té cap obligació, ell ja ha dit que compareixerà. Em sembla correcte. A partir d’aquí, si cal, decidim si es fa una comissió d’investigació, però primer hem de passar este pas.

Per a vostè que és regidora a Tortosa també s’inicia un curs polític fonamental per les municipals. Creu que poden revalidar la majoria absoluta?
Hem fet tot el possible per comptar amb la majoria dels votants. Les majories absolutes són cada dia més difícils i més si tenim en compte que és possible que es presenten més candidatures i la pròpia llei d’Hont dificulta les majories. Per tant, esperem tindre la confiança de la gent de Tortosa i, a partir d’aquí, la gent decidirà si tenim una gran majoria. Però en tot cas espero que la tinguem per governar la ciutat.

En cas de tornar a governar, compaginaria com fins ara una regidoria amb el Parlament?
Primer cal veure què passa amb les municipals. S’ha de confeccionar una nova llista... i, a més a més, podem tindre eleccions aquí al parlament pel camí. Per tant, és una cosa molt incerta.

Veu Ferran Bel amb forces d’encarar 4 anys més a l’Ajuntament?
Sí, el veig amb moltes forces per poder continuar com a cap de llista, si ell vol fer-ho. Crec que ha fet una molt bona gestió. La gent ha confiat molt amb ell i evidentment que ho pot fer.

S’hi veu vostè com a alcaldessa?
És una pregunta que m’han fet moltes vegades i que no la sé. Està clar que per a qualsevol persona que està en política el fet de poder ser alcalde de la teua ciutat és molt important, molt més important que poder estar al Parlament, perquè al final si estàs a un lloc és perquè t'estimes la teua ciutat. Per a qualsevol persona que està en política això deu ser el màxim. I evidentment que il·lusió en fa, tant a mi com a qualsevol persona dedicada a això.

L’alcalde ha dit recentment que confia aconseguir un model consensuat de piscines. És una espineta clavada per a vostès?
És un projecte complex, que malauradament no ens en vam poder sortir, perquè l’empresa no va tirar endavant, és una cosa que no és d’ara sinó que fa molts anys que diferents governs ho tenen com un repte i que no hem sigut capaços cap d’ells de tirar-ho endavant. Nosaltres continuem en la confiança de tirar-ho endavant i per això continuem en les reunions per poder tirar endavant una posició conjunta de la qual se n’ha desmarcat el PSC, però que la resta pensem continuar endavant.

Com a regidora d’Urbanisme quins temes li agradaria tancar abans d’acabar legislatura?
Continuar amb la recuperació del nucli antic i també, si és possible, fer el complex d’aigües.

L’11 de Setembre de l’any vinent en quina situació creu que estarà el país?
La situació que m'agradaria és que tinguem un estat propi i que siga el primer any que puguem celebrar l'11 de Setembre del nou estat o almenys o estiguem en el camí de poder-lo tindre i no ens calga una diada tan reivindicativa.