Rull : «Si tenen res interessant a oferir, que ho posen a consulta al costat de la independència»

El secretari d'organització de CDC ha fet campanya a l'Ebre per les europees i destaca el paper de Convergència a Europa per aconseguir que els liberals, als que donaran suport, siguen més proclius a la consulta

Publicat el 21 de maig de 2014 a les 19:04
Josep Rull és secretari d'organització de CDC i ha fet campanya a l'Ebre per les europees. Foto: S.B.

Què veu més plausible, la consulta, per a la que caldria el consentiment de l’Estat segons destaquen vostés, o anar a les eleccions plebiscitàries?
Una puntualització. Per al referéndum sí que calia una autorització explícita de l’Estat, per a la consulta simplement cal el consentiment passiu, que no s’hi oposi, no que ho autoritzi…

Feta la matització…
No és una qüestió menor. Però bé, l’escenari sobre el qual ho prioritzem tot és poder votar el 9 de novembre en funció de la llei de consultes que estem elaborant. Dins la legalitat espanyola i dins la Constitució. Farem una llei impecable. Tenim la ciutadania extraordinàriament mobilitzada pel dret a decidit. Tots aquests elements els posarem en valor per votar el 9 de novembre. El presiden Mas ho va dir: els ho posarem molt difícil per impedir la possibilitat des d’un punt de vista de rigor jurídic, legitimitat democràtica i també amb el que passi a Escòcia des d’un punt de vista del suport internacional.

Veu probable aquest consentiment passiu al que apel·la?
És difícil, en som conscients, però hem de guanyar aquesta batalla. Fins i tot diem que si tenen alguna cosa interessant a oferir-nos, que la posin a consulta del poble de catatà al mateix nivel que la independència. Jo crec que altament improvable que PP i PSOE es posin d’acord per oferir res mínimament interessant per Catalunya. Però en darrera instància, si ho fan, sempre haurà de decidir el poble i avui Convergencia diu que la millor opció és l’estat propi i l’estat independent, però en qualsevol cas, que ho voti el poble al costat de la proposta que ens vulguin fer.

Si la proposta és el pacte fiscal?, no seria una pantalla superada encara?
Si ho proposen, que es voti. No renunciarem mai a que qualsevol proposta que afecti el futur de Catalunya siga votada pel poble de Catalunya. El dret a decidir és irrenunciable i si ho proposen, altament improbable, que ho posin dins la pregunta que hem acordat els partits catalans al costat de la independència: o independència o la proposta que ens facin. La base de la pregunta es pot ampliar, el que és inamobible és que a la base hi haja la independència. En tot cas, el darrer escenari serien les eleccions plebiscitàries. Però no volem parlar ara perquè debilitaría l’objectiu prioritari, que és el 9 de novembre fer la consulta.

I mentrestant, parlen de la lectura plebiscitària a les europees, més que siga per despertar cert interés…
No hi volem posar cap càrrega de dramatisme, però si en valor alguns elements. Ho diu el president: els dirigents europeus, el primer que es fixaran és si el 25 de maig, és que el meu partit hagi guanyat. Si ho fa, tindrà molta més força i autoritat per defensar millor aquest procés democràtic. Ho plantegem en positiu. En la mesura que lidera el procés, guanyar aquestes eleccions l’enforteix. Si no, perdem una oportunitat. Tenim poques oportunitats, aprofitem-les. Oferim les millor eines al poble de Catalunya per reforçar el procés.

Hagués estat molt més clar amb una candidatura unitària, no creu?
Convergència va voler, ERC no, i altres tampoc no van voler, com Unió o ICV. Ens vam quedar sols, hem perdut una excelent oportunitat. Ara el missatge que voliem donar a Europa quedarà molt diluit. Però vam ser els primers a defensar-ho, que cadascú faci les seues reflexions.

Vostés donaràn suport al candidat liberal. Inicialment no s’havia mostrat massa clar a l’hora de donar suport a la consulta catalana...
Però per això serveix convergència!, -riu-. Hem aconseguit que els liberals, que eren extraordinàriament refractaris als processos d’autodeterminació a Europa, en aquests moments li donen suport. I hem aconseguit una altra cosa, que la internacional liberal integrada per 110 paisos, doni suport de manera explícita a la consulta. Al darrera moltes hores de treball, molt bona feina i sobre tot un prestigi extraordinari del president Mas.

I Unió donant suport als populars europeus.
Sobre això d’Unió vull dir que la presa de posició més contundent a favor del procés català la va expresar ara fa sis mesos el aleshores primer ministre de Letònia, menbre del Partit Popular europeu, fins i tot va lluitar amb Juncker per encapçalar la candidatura. Va ser més clar que el món socialista. A Europa, per rànquing, els més contraris són els socialistes, després els populars, és bo saber-ho.

Com valoreu la campanya que està fent el candidat ebrenc?
La millor campanya que està fent un candidat territorial l’està fent ell , per actes, presència pública, solidesa a l’hora de trasladar determinats arguments. Joan Pere Gómez és la constancia, la tenacitat, l’empempta i la persona que em va ensenyar què és l’orgull de ser de l’Ebre.

Per quines qüestions en benefici de l’Ebre apel·laran a Europa?
Tot allò relacionat amb el és fonamental, perquè està severament amenaçat per l’Estat espanyol i el ministre dels transvasament pot acabar sent el comisari del transvasament. Hem de demanar que dins l’Estat es respecti directiva marc aigua i els cabals mínims de manteniment. Té un punt d’absurditat que el govern que ens amenaça de fer-nos fora d’Europa incompleixi la normativa europea.

Ep, que a casa, em refereixo a la taula del Govern de la Generalitat, també tenim molts deures per fer, eh?
Això és el que intenta fer el govern, i que es transposin de la manera més beneficiosa pel territorio les directives europeus. Hem de fer compatible l’ús regadius amb concessions fetes i l’existència d’un règim de cabals adequats, però en este sentit el problema no està a Catalunya, sinó aigues amunt, on s’han fet espectatives de concessions insostenibles.

Descarten replantejar la concessió del Segarra-Garrigues? 
No ho farem perquè no cal, el problema no el tenim Catalunya, però a nosaltres la salinització ens arriba per dalt i per baix, pel mediterrani i pels nitrats que venen des de dalt. Hem de ser capaços d’arribar a una compatibilitat d’usos, però racional, amb uns cabals sensats. A la part catalana ho són, aigues amunt són fins i tot impossibles. Dóna la sensació que Cañete, a través del pla de conca ha fet la seva campanya electoral a Euro
pa en detriment a Catalunya.

Algun altre aspecte a prioritzar en l’agenda europea a Europa?
En un segon aspecte important tenim també el Corredor del Mediterrani, que ha de ser una gran oportunitat per al conjunt del territori i els ports dels Alfacs, Tarragona i Barcelona, a l’entor dels quals es pot generar una activitat económica important. I tant el PP com el PSOE segueixen defensant com a prioritari el corredor central pel Pirineu.