CRÒNICA

El PSC a l'Ebre: un segon lloc amb «sabor a victòria»

El partit socialista recupera l'estatus que havia tingut al territori fins fa 15 anys en unes eleccions al Parlament, és el partit que més creix, i guanya al Montsià

Manel de la Vega amb els diputats de la nova legislatura, Joaquim Paladella i Lidia Ferré.
Manel de la Vega amb els diputats de la nova legislatura, Joaquim Paladella i Lidia Ferré. | Cedida
13 de maig del 2024
Actualitzat el 14 de maig a les 7:40h

“Uns resultats històrics que tenen gust a victòria”, afirmaven este diumenge a la nit els dirigents ebrencs del PSC després que el partit quedés a un miler de vots de guanyar les eleccions també a l’Ebre, com ho han fet al conjunt del país. En això de les lectures postelectorals, a tants caps tants barrets, però certament hi ha apunts que permeten als socialistes com a mínim posar de relleu una situació que permet al partit recuperar un estatus que, si ens centrem en unes eleccions al Parlament, no ha tingut en els últims 15 anys a l’Ebre, i en certs aspectes, en cap moment en estos mateixos comicis.

Per exemple, si bé és cert que Junts s’ha imposat al conjunt del territori, el PSC ha estat en escreix el partit que més ha crescut respecte al 2021, més de 8 punts percentuals a les Terres de l'Ebre, fins assolir el 23,5% del total dels vots a les urnes. Junts n'obté més, el 25%, però el seu creixement és de 3,4 punts. (El PP, quede dit, puja a l'Ebre 5,2 punts percentuals, tot i que es queda en un 8% dels sufragis). La caiguda més considerable és per a Esquerra, de 10 punts, tot i quedar-se amb el 22% dels vots i el tercer lloc.

A més, esta ha estat la primera vegada en unes eleccions al Parlament que el PSC ha resultat guanyadora en una comarca ebrenca, concretament al Montsià, amb 6.279 vots (un 25,27%), 2.799 més que al 2021, per davant de Junts, amb 5.622 vots (un 22,62% i 1.434 vots més), i d’Esquerra, que no es despenja massa de Junts, amb 5,371 vots (un 21,6%), però sí dels resultats que havia obtingut fa tres anys, amb una caiguda de 1.940 vots i gairebé 12 punts percentuals.

Tretze victòries i un empat als municipis

Una altra lectura gens baladí que explica la satisfacció socialista, segons apuntava el secretari del partit a l’Ebre, Manel de la Vega, és que “este és el territori on percentualment hem recuperat més suports de tot Catalunya”, assegura. I  un altre: el PSC, si ho mirem des d’un punt de vista municipal, ha guanyat a 14 poblacions ebrenques (bé, 13 i un empat amb Junts, a Alfara de Carles). La resta són: La Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Ulldecona, Riba-roja d’Ebre, Batea, Bot, Benifallet, Tivenys, Freginals, Santa Bàrbara, Mas de Barberans, la Sénia i Godall. Cal partir de la base que a les eleccions al Parlament del 2021 els dos únics pobles conquerits pels socialistes van ser Batea i la Sénia; al 2017 i al 2015, cap; al 2012, Mas de Barberans i Godall, i al 2010, Batea, Tivenys, Sant Jaume d’Enveja i la Sénia.

 

 

Està bé aturar-se a n’este any perquè, de fet, és l’últim, abans del procés, en què el PSC havia estat la segona força com ara. A partir del 2012 les dos primeres posicions en este període se les han disputat Esquerra i Junts, a excepció de l’any de Junts per Sí, quan com van concórrer les dos formacions plegades i en conseqüència van dixar un buit al segon lloc que se'l va endur el PSC. Aquí val la pena apuntar que l’hegemonia que Esquerra mantenia a l’Ebre des del 2017 i conservada el 2021, ha quedat ara truncada en favor este cas pel partit que havia quedat segon en les dos anteriors cites al Parlament, Junts.

Per comarques

Tornant a l’anàlisi per comarques, llevat del Montsià, a les altres tres comarques ebrenques, Junts ha obtingut la victòria. Al Baix Ebre, amb 7.319 vots (un 25,28%), per davant el PSC, que és el partit que més puja percentualment (gairebé 8 punts, fins al 23,3%, amb 6.447 vots), i d’Esquerra, que també és el que més baixa, fins al 22,27% , amb una pèrdua de 10 punts percentuals, per quedar-se amb  6.447 vots. En esta comarca val la pena apuntar el frec a frec que han tingut Junts i el PSC a la capital, Tortosa, on Junts s’ha imposat per només 37 vots.

A la Ribera d’Ebre, la victòria de Junts s’ha produït per només 375 vots per sobre d’Esquerra, segona força en este cas per davant dels socialistes, però suficients per distanciar-se 4 punts percentuals les tres formacions d’este pòdium riberenc.

A la Terra Alta, guanya també Junts amb un 27,9% dels sufragis (1.469 vots), i aquí la disputa ha estat entre ERC i el PSC, dirimida a favor dels primers per només 3 punts! Ara bé, cal tenir en compte que els republicans perden en esta comarca 7 punts percentuals (367 vots), mentre que els socialistes en guanyen 8, de punts, i 436 vots.

Arxivat a