Sis municipis del delta de l'Ebre s'alien per mancomunar serveis a fi d'estalviar costos i obtenir més subvencions

L'Aldea, l'Ampolla, Camarles, Deltebre, la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja formaran part del nou ens Delta Gestió

Imatge de grup dels alcaldes i representants municipals de les poblacions que formaran part de la mancomunitat.
Imatge de grup dels alcaldes i representants municipals de les poblacions que formaran part de la mancomunitat. | ACN (Jordi Marsal)
Redacció
24 de febrer de 2025, 18:34
Actualitzat: 19:52h

Sis ajuntaments del delta de l'Ebre mancomunaran serveis municipals per estalviar costos en les compres agregades i poder accedir a més subvencions. Sobre la base de l'antiga comunitat Delta 3, que des de 1984 s'encarrega del servei d'aigua en alta a l'Aldea, Camarles i Deltebre, s'amplia la fórmula amb la incorporació de l'Ampolla i Sant Jaume d'Enveja, així com la previsió d'integrar la Ràpita. La nova mancomunitat Delta Gestió, que abasta un àrea amb una població total d'uns 50.000 habitants, els ha de possibilitar accedir a la contractació conjunta de serveis sense l'obligació dels membres d'haver-los d'assumir tots. Els alcaldes asseguren que no entrarà en conflicte amb altres ens com el COPATE i preveuen posar-la oficialment en marxa abans de l'estiu.

Durant el pròxim mes els ajuntaments ratificaran els estatuts amb l'àmbit territorial i els objectius de la mancomunat reformulats. També es preveu, segons ha confirmat el mateix alcalde de la Ràpita, Javier Reverté, que el ple d'este  municipi aprove en breu la seua integració a Delta Gestió. "Passarem a jugar l'Europa League, com el Benifallet o el Castelló, a una Champions League important", ha declarat, exultant, sobre l'adhesió de la Ràpita.

Amb l'informe de la Generalitat favorable, la base del Delta 3 ha de servir per bastir i ampliar les possibilitats de mancomunació de serveis. No han concretat encara quins seran exactament, però segons l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, es barallen les àmplies possibilitats que la Llei de Bases de Règim Local preveu per als ajuntaments. "Tota competència al catàleg de serveis és possible sempre que surta millor prestar-ho junts que per separat", ha apuntat.

Des del mateix servei d'aigües, a una grua de vehicles, equipaments per a les brigades municipals o la neteja de les platges, per exemple. La mancomunitat podrà optar a millors condicions en les compres agregades o accedir a ajuts. La idea és revisar els contractes que vagen vencent i estudiar la viabilitat de les diverses possibilitats que plantegen els ajuntaments per materialitzar-les a partir de 2026.

L'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa, ha recordat que la possibilitat d'anar junts permetrà els municipis accedir a subvencions que només es preveuen per a municipis majors de 20.000 habitants o optar a procediments que, individualment, resultarien molt costosos. A més, ha precisat, "no estan obligats tots a agafar un servei: poden assumir els que vulguen". Així, per exemple, en el cas de la neteja de platges, si s'arriba a plantejar, podrien només assumir-la els municipis de costa que hi estiguessen interessats, sense cap obligació per a la resta de formar part de la mancomunació.

"Ens ha tocat la loteria"

"És una eina per optimitzar recursos i treballar pel nostre territori", ha resumit. "Reforcem el territori: ens convé a tots i agafem més força", ha apuntat l'alcaldessa de Sant Jaume d'Enveja, Maria Teresa Solsona. "No podíem deixar passar el tren d'estos beneficis per al poble", ha reblat el regidor de Camarles, Sergi Solsona. "Ens ha tocat la loteria de Nadal i sense jugar a cap número", ha indicat Reverté.

De moment, Delta Gestió limita el seu àmbit territorial a la zona del delta de l'Ebre sense que això siga obstacle per trobar acords de col·laboració horitzontal amb municipis, segons ha precisat Soler. També han apuntat la possibilitat que altres municipis del Delta -només Amposta en quedaria fora, si es concreten els anunciats- puguen acabar integrant-se en este nou ens o modificar, si a la llarga fos necessari, l'àmbit territorial d'actuació

Amb tot, l'alcalde de Deltebre, un dels principals impulsors de la idea, ha negat que l'activitat de la nova mancomunitat puga acabar col·lidint o interferint amb la del COPATE, el consorci públic integrant pels municipis i consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià encarregat de la gestió dels residus i la salubritat. "No té res a veure: el COPATE fa una part de les competències ambientals que tenim els ajuntaments i els les derivem", ha apuntat. "Aquí plantegem que al dia a dia dels ajuntaments té moltes altres coses que, per separat, a cada ajuntament li surten més cars", ha tancat.