Teresa Forcades: "Farem la revolució i després la tornarem a fer"

Tortosa va ser l'escenari de la presentació del Procés Constituent al territori amb Teresa Forcades com a amfitriona.

Publicat el 12 d’octubre de 2013 a les 22:21
Arriba amb motxilla i amb aire desenfadat, com si passés per allà. Metgessa i monja, activista amb hàbit i una de les cares visibles, juntament amb l'economista Arcadi Oliveres, del Procés Constituent. Han passat 3 mesos des que Oliveres va parlar el juliol passat a Deltebre d'este moviment i, allà, en va sorgir la idea de crear-ne assemblees locals a les Terres de l'Ebre. Este divendres, Tortosa va ser l'escenari de la presentació del Procés al territori amb Teresa Forcades com a amfitriona.

El públic, molt divers. Majoritàriament gent clarament identificada amb les esquerres, però també d'altres que no solen freqüentar este tipus d'actes. La Forcades arrossega gent. La seua fe religiosa no frena als agnòstics, ni fins i tot els antireligiosos, però la seua aposta anticapitalista i revolucionària tampoc als qui creuen en els valors d'una Església més convencional i amb una societat més conservadora i això es nota entre els assistents.

Abans de començar la xerrada trau l'etiqueta de l'ampolla d'aigua que li han deixat damunt la taula. "Em fan fotos i sempre acabo fent publicitat gratuïta", diu. Teresa Forcades es defineix com a anticapitalista. La seua exposició comença desgranant les "mentides" del sistema econòmic que ens governa: La "fal·làcia de la llibertat" i les lleis econòmiques que, històricament, s'han aprovat a favor dels lobbys empresarials o com a Alemanya només aquells que superen els 50.000 euros anuals de sou poden contractar mútues de Salut 8 vegades més barates i amb més serveis que aquells que contribueixen a la Seguretat Social.

Ha vingut una mica refredada, va fer una xerrada a l'aire lliure, a Figueres, i això la deixat tocada. La tos no la deixa parlar i ha de marxar 5 minuts per recuperar-se. El públic la rep amb aplaudiments. "Per on anava?". Continua amb "l'activació de la subjectivitat política" i explica que "la força repressora d'un estat no pot aturar mai una revolució. La majoria de la població no actua perquè creu que no hi ha alternativa, però quan arriben a la conclusió que sí que n'hi ha i que a més a més aquesta és millor, llavors no hi ha força que ho aturi". Sovint utilitza referències religioses per exemplificar el que diu. A partir de l'antic testament explica el concepte d'idolatria i com ens acabem sotmetent al sistema econòmic. "El sistema ha d'estar al servei de les persones i no a l'inrevés", assevera. Però no té cap mania en fer servir també els teòrics marxistes per explicar la crítica de la plusvàlua. "La capitat de treball d'una persona és indissociable a la seva dignitat. No es pot fer mercadeig amb les persones", rebla.

Forcades exposa en l'última part de la xerrada quin ha de ser el Camí del Procés Constituent en els propers mesos. L'objectiu, presentar-se a les properes eleccions catalanes amb una àmplia coalició de forces polítiques, arribar al Govern i crear una nova Constitució Catalana que conferisca al país la capacitat de declarar unilateralment la independència; també lla realizació d'una auditoria per determinar quin és el "deute il·legítim" a què han de fer front els ciutadants. Es tracta d'un procès que cal aplicar "amb urgència" donada la precarietat social que viu Catalunya, amb un 30% de la població en situació de pobresa, segons l'últim informe de l'INSOCAT.

I un cop feta la "revolució pacífica", què? "Farem la revolució i després la tornarem a fer" es respon a sí mateixa.
L'acomodament de la societat, la confiança amb els dirigents, o l'atorgament del poder a una nova classe dirigent que acaba reproduint els mateixos tics,... "totes les revolucions han acabat fracassant per això". "Ens cal una societat més implicada en la vida política, no votar una vegada cada 4 anys i prou. Exercir sempre de contrapoder, fer una vigilància del poder", el públic l'aplaudeix amb força. Ja són gairebé les 21.30 i hi ha poc temps per a les preguntes del públic, però les respon totes. Quan acaba l'acte rep d'una manera simpàtica tot aquell qui la va a saludar, però el rellotge apreta i els companys del Procés Constituent de les Terres de l'Ebre avisen que l'han d'allargar amb cotxe fins a Montserrat.