Tres alcaldes, entre la trentena d'ebrencs d’ERC que demanen la renovació de la direcció del partit

Pràcticament la meitat dels signants ebrencs són d’Amposta, tot i que la llista ebrenca inclou republicans d'una desena de poblacions, incloent els batlles de Miravet, Benissanet i Alcanar

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, intervé en l'últim consell nacional des de Ginebra.
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, intervé en l'últim consell nacional des de Ginebra.
28 de juny del 2024
Actualitzat el 05 de juliol a les 17:18h

Mes un miler de militants d'Esquerra Republicana de Catalunya han signat a hores d’ara el manifest per demanar una “renovació general” de la cúpula dirigent del partit. Una trentena són de les Terres de l’Ebre i entre ells, hi ha tres alcaldes: Joan Roig,d’Alcanar; Miquel Morales, de Miravet i Núria Morera, de Benissanet, a més de l’exconsellera Marta Cid i també ex regidors. Pràcticament la meitat dels signants ebrencs són d’Amposta, i a banda dels pobles dels alcaldes mencionats, la llista ebrenca inclou republicans d'una desena de poblacions. (Consulta el llistat íntegre de signants). Els alcaldes consultats asseguren que no van "contra ningú" però reconeixen que "quan ho projecte ha fracassat, com ho demostren els últims resultats electorals", tens un problema, tal com defensa l'alcalde de Miravet, Miquel Morales.

El document, que es pot consultar en este enllaç, assevera la necessitat d'una "transició tranquil·la" per reimpulsar el projecte republicà, tocat després d'un cicle electoral a la baixa que, consideren, mostren una "davallada estructural".  

Amb el lema "Reactivem l'Esquerra Nacional", els promotors del manifest esgrimixen que, després d'una dècada de pujança, l'actual projecte ha tocat sostre, i necessita "aire fresc" per reflotar.

Per este motiu, fan una crida a renovar-se sobre els principis de la "generositat" i la "inclusivitat" per aconseguir un nou marc favorable que "conduïsca a nous consensos socials amplis per a l'exercici del dret a l'autodeterminació nacional". Els promotors també apunten que el disseny d'esta transformació ha de començar a fer-se efectiva des d'este moment, amb el Congrés Nacional del 30 novembre com a objectiu.

Per al batlle miravetà, Miquel Morales, és gairebé de lògica signar el manifest: "Hi estic del tot d'acord, és obvi que cal una renovació. Si repeteixes el mateix moltes vegades és absurd esperar resultats diferents, i els resultats de les últimes cites electorals posa de manifest uns fracassos que ens aboquen a reaccionar". "Tinc clar què vull per al meu país però en la manera d'arribar no anem bé, hem de sumar gent, necessitem a tothom, i es parlava d'eixamplar la base però la base ha marxat, aixío que ens hem de poder expressar", remarca.

Rebutgen que la lectura de la seua petició de renovació es personalitze en una crítica cap al fins ara president del partit, Oriol Junqueres. "No demanem el cap de ningú, sinó coherència, després de dos o tres fracassos electorals, ha d'haver-hi una renovació, és de lògica", sosté.

En la mateixa línia es pronuncia l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig: "No tenim cap interés en posar ningú a la paperera de la història, el que demanem és una renovació de model, el projecte ha arribat a un final de cicle i si no fem ara un canvi generacional ens passarà factura", argumenta. Al seu parer, cal un canvi organitzatiu i també d'estratègia política. "El que m'agradaria és que en este canvi d'estratègia es ressitue el municipalisme com a pedra angular del nou model, cal escoltar els alcaldes i el món local, que aflore la seua opinió, perquè això ens ha d'ajudar a plantejar el nou congrés de manera que molta gent no se senta sola". 

Una dimissió que incrementa les hostilitats

El manifest posa sobre la taula el debat intern a ERC amb postures oposades entre els dos principals representants de dos sectors: el del fins ara president, Junqueras (apartat temporalment del càrrec per tornar-se a presentar) i la secretària general, Marta Rovira que aposta per una renovació dels lideratges i també ha signat el manifest de la militància que així ho demana.

El posicionament de la militància amb esta reclamació de renovació pública ha vingut seguit de l'oficialització de la fractura amb la dimissió de Sergi Sabrià, viceconseller del Govern, motivada pel polèmic episodi dels cartells durant la precampanya de les municipals. La situació actual va més enllà d'un debat sobre el lideratge i el rumb del partit. Les hostilitats han anat in crescendo en en plenes negociacions sobre la investidura de Salvador Illa i amb l'amenaça d'una repetició electoral a l'horitzó que seria prèvia al congrés del 30 de novembre.

És en este context que la direcció nacional, ara comandada per la secretària general, Marta Rovira, ha convocat a la militància d'arreu del país a assemblees territorials per explicar l'estat de les negociacions i posar el termòmetre. Segons ha pogut saber Nació, es van iniciar el 17 de juny, en total se'n faran més de 15 i l'última serà el 15 de juliol a Barcelona.