Ulldecona subvencionarà la rehabilitació d'habitatges antics

La partida pressupostària per a este 2016 ascendix a 25.000 i les cases hauran de tindre més de 50 anys

Publicat el 11 de març de 2016 a les 11:48
Actualitzat el 13 de març de 2016 a les 13:33

L’alcaldessa, Núria Ventura; la regidora de Patrimoni, Cati Brusca; el regidor de Serveis, Demetrio Querol, i el regidor de Serveis Socials i Joventut, Albert Palacios, van explicar en roda de premsa els detalls de les bases. Foto: Cedida


El ple de l'Ajuntament d'Ulldecona va aprovar este dilluns, de forma inicial i per unanimitat de tots els grups, les bases reguladores de les subvencions municipals per rehabilitació d’habitatges. 

Segons argumenta el govern municipal en una nota de premsa, un dels principals objectius durant esta legislatura és la recuperació del nucli antic del municipi des de diferents vessants, tant des de l’àmbit de la neteja i millora de la via pública (voreres, paviment, enllumenat, mobiliari urbà ..) com des de l’impuls de diverses accions per tal d’aconseguir la complicitat dels propietaris privats en la rehabilitació d'habitatges en mal estat.

La línia de subvencions impulsada pel consistori afecta els immobles d’una antiguitat superior als 50 anys (i que no hagen sofert una gran rehabilitació en els darrers 10 anys) de tots els nuclis urbans del municipi (Ulldecona, els Valentins, el Castell, Sant Joan del Pas, les Ventalles i la Miliana). La partida pressupostària ascendix a 25.000 euros en total.

En concret s’han establit 5 tipus d’ajuts. Els quatre primers són:

– Façanes i elements patrimonials: totes aquelles obres que tinguen per objecte la rehabilitació total o parcial de façanes d’edificis i la rehabilitació i/o protecció d’elements patrimonials.

– Cobertes: obres destinades a assegurar la conservació en condicions de la integritat i l’estanquitat de la coberta dels edificis.

– Estructures: obres destinades a la conservació i la resolució de problemes estructurals de l’habitatge (forjat interiors… )

– Accés i mobilitat: actuacions adreçades a millorar les condicions d’accés o mobilitat a l’interior de l’habitatge, a través de la incorporació d’ascensors i/o la supressió de barreres arquitectòniques o l’adequació de l'habitatge en planta baixa sempre que ho justifiquen els problemes de mobilitat dels habitants.

En estos quatre casos la subvenció consistirà en una quantitat que podria arribar fins al 20 % del cost de l’obra (entés el presupost d’execució material establit a la llicència d’obres o el que determine el projecte tècnic).

Un quint apartat fa referència a millores d’aïllament tèrmic i/o acústic per afavorir l’estalvi energètic. En este cas, les actuacions podran ser subvencionades en una quantitat fins al 10 % de l’obra.

En tots els casos l’import mínim serà de 50 euros i el màxim de 5.000 i, si la llicència d’obres sol.licitada té prevista l’execució de diverses obres coincidents amb més d’un dels anteriors conceptes, el promotor només podrà sol.licitar ajut per un únic concepte.

Queden excloses de l’àmbit de les subvencions totes les obres que impliquen la demolició de façanes o el buidatge total de l’interior de l’immoble.

Un cop aprovades les bases pel ple municipal se sotmetrà a exposició pública durant el termini de 30 dies hàbils i, si no es presenta cap al.legació, reclamació o suggeriment durant este termini, quedaran definitivament aprovades sense necessitat de cap tràmit ulterior. Per tant, els veïns i veïnes que s’hi vulguen acollir, podran fer les sol.licituts a partir del mes de maig, tot i que seran subvencionables totes aquelles obres que hagen obtingut llicència entre l’1 de gener i el 30 de novembre de l’any en curs.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ha mostrat la seua satisfacció per l’aprovació de les bases ja que, com ha recordat, “este és un dels nostres principals compromisos i és un pas endavant molt important que esperem que puga tindre un llarg recorregut amb l’ampliació de la partida pressupostària de cara l’any vinent si l’acceptació per part dels propietaris dels immobles és positiva“. Es tracta, diu, “de treballar des de diverses vessants per millorar no només la imatge del poble, sobretot de la part més abandonada els darrers anys com és el nucli antic, sinó també d’aconseguir potenciar-lo com un atractiu més i, alhora, impulsar la dinamització comercial, treballant, per tant, la recuperació del patrimoni i la seua posada en valor com a motor de creixement de sectors econòmics i revitalització del centre del poble“.