Víctor Grau: «En els darrers setze anys, la manca de lideratge territorial de Tortosa és notori»

El nou candidat socialista a les eleccions municipals a Tortosa mostra el seu taranna i reptes en esta entrevista a tres mesos dels comicis

Víctor Grau, candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa
Víctor Grau, candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa | Sílvia Altadill
26 de febrer de 2023
Actualitzat: 25 de març de 2024, 14:42h

Víctor Grau és el candidat socialista a l'alcaldia de Tortosa
Té 32 anys i compagina la tasca docent i de coordinació a la URV i la UOC i com organitzador d’esdeveniments esportius. 
Un dels objectius de Grau és construir “la Tortosa dels 50.000 habitants”, per a que Tortosa siga una ciutat capdavantera. 'Tortosa ha de recuperar el lideratge del territori", afirma.

Què li ha fet acceptar la proposta de ser candidat, què ha pesat més en esta decisió?
Jo he militat a les joventuts socialistes i havia estat vinculat al partit col·laborant en allò que podia i l'agrupació local de Tortosa, juntament amb el partit des de l’esfera nacional van decidir engegar un projecte nou amb lideratge nou, un projecte de ciutat i de futur nou, intentant implementar un canvi generacional. Este canvi no ha de suposar una ruptura amb l'actual agrupació, sinó anar fent un camí generacional progressiu. Quan em va arribar la proposta la vaig valorar, la vaig compartir amb les meues amistats i la meua família i vaig acceptar. Evidentment tenint en compte la transcendència i tota la meua herència política, per a mi és tot un repte que no agafo des d'un àmbit personalista sinó que vull aportar quelcom diferent a la ciutat veient la trajectòria política que porta Tortosa en els darrers 16 anys.

Vostè és un candidat nou que substituïx un polític de llarga trajectòria, Enric Roig, com també ho era l’antecessor, Joan Sabaté. Creu que el fet de ser poc conegut en l’àmbit polític municipal por ser una debilitat?
Crec que aquí el que hem de ser capaços de traslladar és un projecte nou i renovat de la ciutat, intentar captivar a la ciutadania, demostrar-li que la ciutat, malgrat que avança, no ho fa en la direcció ni el ritme que nosaltres volem. Ho ha de fer de manera diferent mirant al futur amb un projecte de ciutat ambiciós. Hem de tornar engrescar la ciutadania i això no va de persones més o menys conegudes, va projectes.

Com ho farà en estes setmanes per augmentar la seua popularitat?
Aviat arrancarem un una campanya visualització de cara a les municipals. Farem presentacions i actes per donar a conèixer el projecte que el PSC té per a Tortosa. Volem fer arribar un projecte engrescador, ambiciós i que aglutine gent de totes les edats. Un projecte de ciutat que els socialistes volem transformar per a tothom i fer veure que Tortosa pot aconseguir molt més de que té i ser molt més del que és actualment. També crec que hem de ser capaços de treballar, no només des del lideratge personal, sinó des del lideratge col·lectiu de regeneració democràtica interna de partit i saber que també comptem amb la militància de sempre i l'experiència.

Quins consells li ha donat el seu precursor si ho ha fet?
He estat parlant amb tots dos, tan amb Enric Roig com amb Joan Sabaté, evidentment. Són dos persones que estimen molt Tortosa, que han treballat activament per la ciutat i, sobretot, no han renunciat mai  als valors socialistes: dedicar-se a la gent, pensar en la gent,  preguntar què necessita, escoltar i no abandonar estos valors que signifiquen ser socialista més enllà de l'activitat política.
 

Víctor Grau és el candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa en les eleccions de maig de 2023 Foto: Sílvia Altadill

 

No només ens hem de centrar en celebrar que venen noves indústries, sinó que hem de transformar políticament la ciutat en l'àmbit de la industrialització


Com té previst influir per arribar als 50.000 habitants?
Malgrat que pot ser un pot semblar un eslògan publicitari, no ho és. És un objectiu que se sustenta en els eixos i els pilars fonamentals que ha de tenir una ciutat que vol créixer. I un d'ells és la industrialització. Hem de ser capaços de ser més influents en este àmbit. Evidentment, no només ens hem de centrar en celebrar que venen noves indústries, sinó que hem de transformar políticament la ciutat en l'àmbit de la industrialització, i això no ho hem de fer deslligat del que està passant avui a el món, a Catalunya o a Espanya. Hem d'aprofitar que el Corredor Mediterrani passa a tocar del polígon Catalunya-Sud. Cal aprofitar el ramal de transport en tren que s'efectuarà en breu al Polígon Catalunya-Sud  ja que és una porta que ens obre a Europa. A més, hem de començar a treballar per ampliar el sòl industrial. Hem de començar a treballar per ampliar la xarxa de serveis que permeten a les indústries instal·lar-se a Tortosa i hem ser capaços de fer  este acompanyament de promoció i del talent humà que tenim a Tortosa i facilitar les coses des d’un punt de vista institucional. Tenim el capital, creixem en termes d’industrialització, en termes econòmics i això fa molt més viable el creixement de la ciutat. La Tortosa dels 50.000 habitants vol dir més serveis de comerç, hostaleria. Això inclou restauració, hotels, albergs… i això ens permet recopilar més impostos i invertir en la ciutat.
 

Sobretot en estos darrers setze anys, la manca de lideratge territorial és notori. I això ho hem vist en diversos projectes de afecten la ciutat i directament al territori. Un d'ells és l'hospital.


Tortosa ha exercit poc el lideratge de les Terres de l’Ebre? Creu que ha estat un error històric? I com ho pensa revertir?
Sobretot en estos darrers setze anys, la manca de lideratge territorial és notori. I això ho hem vist en diversos projectes de afecten la ciutat i directament al territori. Un d'ells és l'hospital. No podem jugar a fer politiqueria de de poble petit, perquè ens entenguem, amb tots els respectes per als pobles petits. Hem de  ser capaços de treballar de manera cooperativa amb tots els pobles i ciutats i amb  un lideratge amb transparència, que ens permeta sumar. Per exemple, l'hospital és no és una demanda única i exclusivament de Tortosa, sinó de territori. Mereixem tenir uns serveis sanitaris dignes i això passa per tenir un nou hospital de referència. En cap cas ens acontentem amb esta porta del darrera que crec que estan d'alguna manera impulsant el govern de Tortosa en mans de Meritxell Roigé i Esquerra Republicana a la Generalitat. No ens hem d’acontentar amb esta reforma o ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta, sinó que hem de ser capaços de liderar esta demanda social i ciutadana que és un nou hospital. No volem un hospital urbà ubicat a la zona alta de la ciutat. Volem un hospital de referència amb les especialitats que convinguen per donar servei al territori. Cal una bona accessibilitat, no només per als pacients i usuaris, sinó també per al servei d'ambulàncies, serveis mèdics.

També pot ser un altre exemple de manca de lideratge, la demanda històrica del desdoblament de l'eix de l'Ebre. No hem sigut capaços de desembussar-ho en els darrers anys. Si ho tenim com una demanda de territori, el lideratge d'una ciutat  passa per això,  per ser forts com a partit. I en això el partit dels socialistes ho podem fer molt bé perquè tenim molta representació a Catalunya i evidentment a l'Estat també.

 

També volem treballar en pro d'una ciutat més divertida. Volen fer un festival de l'estiu musical i cultural de referència a les Terres de l'Ebre.


Quines són les prioritats del programa amb el qual és presenten a les eleccions de maig?
Alguna va molt relacionada amb el que veníem dient. Altres ens centrarem en la governabilitat del dia a dia, però més enllà d'això, tenim molt clar que volem una Tortosa saludable. Això passa evidentment per la defensa aferrissada del nou hospital de referència.

Cal treballar per la per l'atenció primària en el marc de la política municipal, tindre força als consultoris mèdics i permetre que este servei d'atenció primària siga efectiu i el més coherent possible. Reforçar totes aquelles qüestions de dependència.

També volem treballar en pro d'una ciutat més divertida. I per tant també és una de les qüestions que intentarem treballar i estem treballant amb  sinèrgies publico-privades. Això seria l'aposta per un festival de l'estiu musical i cultural de referència a les Terres de l'Ebre.

També som una de les ciutats més potents històricament. Això vol dir que cal  treballar en l'àmbit del sector turístic de manera real i clara en el Nucli Antic. No com una de les qüestions que sol apareix de manera recurrent cada quatre anys.

Hem estat visitant ciutats d'arreu de Catalunya i d'Espanya amb diferents governs municipals, però tenen en comú un Casc Antic com el de Tortosa. A Tortosa, això passa per fer intervencions quirúrgiques de caràcter urgent que ens permeten obrir carrers i places per crear espais des del Casc Antic. Ens cal donar-li dinamisme social, d'habitatge, comercial, d'hoteleria. Les ciutats que volen créixer han d'estar dotades d'un Nucli antic molt potent que permeta d'alguna manera créixer des d'este centre neuràlgic a la resta de la ciutat.

El PSC ha format part del govern de la ciutat este mandat, molg mogut per cert. Com valora la tasca que van fer els seus companys de partit cogovernant i també com valora la decisió d’abandonar el govern abans d’acabar el mandat?
Vam entrar amb una sèrie d'eixos clau de treball. Alguns no es van poder materialitzar i este fet va comportar la marxa del govern.  Amb el tema del nou Hospital de Tortosa, el grup municipal de Junts per Tortosa no ha estat clar. Van votat sistemàticament en contra d'un nou hospital i quan veuen que és un clam de la gent, compren els terrenys… Suposo que ja saben el que significa anar en contra del que vol la majoria de ciutadans, com van viure amb els posicionaments anys enrere amb el tema del Transvasament de l'Ebre. Amb una "Plataforma per un Nou Hospital" que està fent 
una bona feina i un territori que vol un hospital nou, els fa temor posar-se en contra.

Creu que haver-hi format part ha estat productiu o contraproduent ara de cara a les eleccions?
No en renegaré. Crec que hem demostrat que les àrees en les quals hem tingut influència, hem sabut fer-ho bé. A la ciutat, en termes de governabilitat interna de l'Ajuntament amb la companya Estefania ha fet un bon treball. També en termes d'igualtat o de memòria històrica, a través de la companya Dolors Bel, que ha fet una tasca molt important i que cal reconèixer i Enric Roig al capdavant de les àrees d'urbanisme i de Cultura amb una agenda cultural de primer nivell.

L’actual alcaldessa és una peça forta políticament, com la valora?
Jo he vingut a fer política per construir una ciutat millor. No es tracta de personalismes ni per part meua ni per part de les altres forces polítiques. Intentaré teixir una molt bona relació personal amb tothom, amb tot aquell que ho vulgui. Tothom quan té participació política, té encerts i errors, forma part del dia a dia la ciutat. Per tant, reconec la tasca de tothom a l'oposició i al Govern. Això és un element important, penso que tothom busca el millor per a Tortosa. Este pensament no vol dir que no siga capaç d'afrontar una escomesa electoral, una discussió profunda on hi ha alguna discrepància política. Més enllà de les diferències o divergències ideològiques o polítiques, al final tots els que ens presentem a les eleccions de Tortosa volem el millor per a Tortosa. I això és l'element que ens.
 

Víctor Grau, durant un moment de l'entrevista amb Aguaita.cat Foto: Sílvia Altadill


Parlant d’alternatives vostè apel·la a l’esquerra progressista… quines afinitats té o diferències amb els partits d’esquerra i progressistes de la ciutat de cara a avaluar possibles aliances?
La política és una qüestió rítmica, de dinamisme constant. Ara crec que arriba el moment de dixar enrere estos darrers 16 anys de govern de Junts per Tortosa, amb totes les fórmules hagudes i per haver, per afrontar una nova manera d'entendre la ciutat. Cal fer una  política molt més social i més adaptada a la realitat que permeta pensar en gran, molt més amable amb tothom, que governen per a tothom i no per a uns quants.

A Jordi Jordan li va demanar públicament respecte després de l’entrevista a l’aguaita.cat. Li va molestar que titllés el PSC de crossa, de traïr els seus votants...
No és una qüestió de molèstia personal, és una qüestió de transparència política. A Víctor Grau, si res el caracteritza és que serà molt transparent i prioritzarà el projecte de ciutat per davant de qualsevol personalisme o per davant de qualsevol qüestió d'afectació personal. Represento el Partit Socialista de Catalunya. Toca liderar este nou projecte de ciutat i jo crec que hem de sumar més pels acords que no pas per les divergències si  el que realment volem és una fórmula que ens permeti transformar la ciutat amb una perspectiva progressista i d'esquerres. Hem de ser capaços de teixir estes bones relacions personals entre totes les forces polítiques, perquè segurament, requerirem de grans acords de ciutat que aniran molt més enllà de la posició política de cada partit i que, per tant, haurem de ser capaços de teixir grans aliances.

En els darrers setze anys, quan les forces d'esquerres han tingut la possibilitat de governar i no ho han fet, perquè creu que ha estat?
La meva prioritat única i exclusivament sempre serà el projecte de ciutat dixant de banda personalismes, com he dit. Amb episodis i línies vermelles superades després del procés cal que treballem de la manera més positiva possible per Tortosa entre tots els candidats progressistes.
 

Jo crec que qualsevol revulsiu d'autoestima per a la ciutat passa per nosaltres mateixos. Ens ho hem de creure, hem de ser assertius, generosos quan pertoca, capaços de generar un positivisme polític i social


També parla de la Tortosa del Sí, quin significat té l'eslògan?
Històricament la ciutat ha tingut una perspectiva negativa, segurament perquè ens hi han empès. Ens han estat repetint de manera sistemàtica que som una minoria dintre del marc de Catalunya, la Catalunya del sud, la Catalunya oblidada. Jo crec que qualsevol revulsiu d'autoestima per a la ciutat passa per nosaltres mateixos. Ens ho hem de creure, hem de ser assertius, generosos quan pertoca, capaços de generar un positivisme polític i social que ens permeta realçar amb il·lusió qualsevol dels projectes que vulguem entomar i hem de treballar en pro i des d'una perspectiva positiva. Tot és molt més fàcil.
 

Víctor Grau, candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa al Parc Municipal Teodor González Foto: Sílvia Altadill


Què significaria per a Víctor Grau ser alcalde de Tortosa?
Esta és la il·lusió de qualsevol tortosí o tortosina. Més enllà de  que tinguem afinitats polítiques o no. Al final no es tracta de càrrecs polítics en si, sinó de treballar amb la màxima potència en favor de la teua ciutat i contribuir a millorar-la en tots els tots els àmbits i ser capaç de transformar la ciutat d'acord amb les teues idees, amb un equip de treball que l'únic que fa és sumar per Tortosa i treballar amb positivitat i amb alegria per la seua ciutat.

Com a professor universitari quines mancances té la ciutat en ensenyament tant universitari com escolar? Com ho milloraria?
És un dels àmbits en què hem de fer una gran tasca. Jo crec que l'escola és un element vehicular molt important per a tota la ciutat, especialment també per a Tortosa. L'escola al final no deixa de ser un reflex més del teixit social de la nostra ciutat  i per tant, és un múscul molt important, la formació de la canalla i l'educació. Hem de fer una aposta ferma per l'educació pública, en este cas amb la construcció d'una nova escola de referència a Tortosa, segurament a Remolins, que ens vincula a la Universitat i ens ha de permetre implantar noves dinàmiques de treball. També cal una llar d'infants pública o les que convinguen d'acord als índexs de població. Jo crec que l'escolaritat o l'educació en tots els nivells. Crec que la ciutat ha de fer un pas endavant perquè al final com dèiem és el futur de la nostra ciutat.

En l'àmbit universitari, hem de ser estrategues. És a dir, tenim tot un pol industrial molt important a Tortosa amb el polígon Catalunya-Sud i per tant, també hauríem de començar a plantejar estratègicament amb visió de futur tots estos elements. Hem de ser capaços de forçar o de demandar nous estudis universitaris, els de Medicina poden ser un d'ells perquè Infermeria ha estat un element clau que funcionament de la ciutat. No ens hem de conformar formar el talent, sinó que s'ha de retenir. També cal començar a demanar enginyeries industrials i també formació professional  i atendre una mica les dinàmiques territorials. Amb les renovables, amb les empreses locals, vinculada amb el teixit industrial que volem.

Amb quines paraules definiria:

Esport: Necessari, dinamisme
Ensenyament: Joventut i il·lusió a la vegada i esperança en el futur.
Enric Roig: company, experiència, implicació, esforç i treball en equip.
EMD de Jesús: poble, sentiment, unió.
Meritxell Roigé: Dedicació. Jo crec que malgrat les diferències ideològiques és bastant notable la seua dedicació per la ciutat.
Jordi Jordan: Una de les alternatives polítiques com sóc jo. També dedicació per la ciutat, esquerra, progressista.
Joan Sabaté: mestre, gran referent, gran polític i bon alcalde.
Corredor del mediterrani: Oportunitat, il·lusió i repte a la vegada.
Tortosa: història, sentiment i identitat.
URV: il.lusió, projectes de futur.
Manel de la Vega: Referència, equip.
 
 
 

Arxivat a