188 alumnes d’instituts ebrencs participen en el Dia de la Ciència del campus TE de la URV

Publicat el 18 de novembre de 2015 a les 17:10
Actualitzat el 18 de novembre de 2015 a les 17:15

Alguns dels alumnes que han participat en els tallers, esta setmana. Foto: URV


Per segon any consecutiu, el campus Terres de l’Ebre de la URV s’ha sumat a les activitats del Dia de la Ciència i ha organitzat diversos tallers que tenen l’objectiu de divulgar i acostar la recerca que es du a terme a la URV als estudiants de segon  de batxillerat de les Terres de l’Ebre. Un acostament que es vol fer des d’una manera lúdica i entenedora, i així  contribuir a fomentar  les vocacions científiques entre estudiants que en un futur molt proper accediran al sistema educatiu superior. Enguany un total de 188 estudiants de segon de Batxillerat dels instituts Joaquim Bau, Cristòfol Despuig i Sagrada Família de Tortosa, i de l’Institut de Roquetes han participat en els tallers que s’han impartit esta setmana.

Es tracta, en definitiva, d'obrir les portes de la universitat als estudiants de segon de batxillerat i motivar-los a participar directament en els reptes científics. Així poden començar a perfilar la seva carrera professional i tenir un primer acostament als coneixements que es poden adquirir als ensenyaments de grau que oferix la URV.

En total s’han organitzat sis tallers, tres de ciències i tecnologia i tres d’humanitats i ciències socials. Així en ciències i tecnologia els estudiants han pogut fer un taller de suport vital bàsic, a través del qual se’ls han ensenyat accions com compressions toràciques i desfibril·lació precoç que s’apliquen en casos d’aturada cardíaca.  També s’ha fet un taller sobre el món de la percepció i els sentits i una xerrada-taller, en la qual els estudiants han pogut visualitzar els diferents esglaons de l’estudi que es realitzen en un laboratori.

En la branca d’humanitats, un dels tres tallers que s’han impartit ha consistit en fer viure als estudiants una realitat sonora augmentada a través del programa informàtic NoTours, elaborat pel col·lectiu Escoitar.org, i un telèfon Android. Concretament, se’ls ha proposat un doble recorregut per diferents espais del campus. En un altre taller els estudiants han hagut d’utilitzar les seues habilitats i coneixements per tal d’anar superant diferents proves puntuables, com per exemple cercar informació econòmica a la xarxa, descobrir els recursos disponibles al campus de les Terres de l’Ebre, dinàmica de grups... I finalment, un taller per descobrir el món del GPS i la cartografia digital on se’ls ha ensenyat a fer servir software per gestionar qualsevol aparell GPS, a baixar d’internet la cartografia compatible per instal·lar-la al dispositiu, entre altres.