La memòria del 2016 que ha presentat Càritas Diocesana de Tortosa insinua que la situació de crisi econòmica encara afecta a una part important de la ciutadania. Durant l’any passat, Càritas ha atès 3.648 famílies -que representen 10.720 persones-, una seixantena menys que l'any anterior. D'estes, 350 famílies són noves incorporacions, el 10% de les atencions de l'entitat.
Les xifres apunten que el 54% de les famílies ateses el darrer any són famílies que reclamen l'ajut des de fa més de tres anys; el 10% (les 350 famílies) s’ha incorporat de nou; i el 8% restant (prop de 300), representa aquelles famílies que ja no necessiten de l’ajut. En este sentit, el secretari general de Càritas Tortosa, Agustí Adell, ha defensat que
"el problema el tenim amb aquest gran volum de gent que cronifica la seva necessitat".
El perfil de les noves famílies demandants és de persones amb fills a càrrec que estan a l'atur o amb un treball amb condicions precàries que amb el sou no tenen prou per arribar a fi de mes. El 52% d'estos ciutadans són de nacionalitat espanyola, i el 56% són dones. Respecte la formació, un 80% tenen estudis de primària o inferiors, un 13% han cursat la secundària, un 5% tenen estudis de Formació Professional, i un 2%, estudis universitaris.
El pressupost total de Càritas durant el 2016 va ser de 2,3 milions d’euros, el 76% dels quals -uns 1,8 milions- s'ha destinat a cobrir primeres necessitats a través dels sis projectes de caràcter assistencial. D’altra banda, el 10% del pressupost (244.000 euros) ha estat invertit en projectes de promoció i empoderament com és l’acollida, la infància, la gent gran o la cerca de treball, entre d'altres.
Adell ha explicat que l’aposta de l’entitat és destinar més recursos a accions com estes, però que encara hi ha molta gent que necessita ajudes de primera necessitat. "Aquesta ajuda pot arribar a un estancament però encara és difícil trobar aquest punt d'equilibri", ha afegit.
Els pressupostos de l'any passat indiquen que 86 de cada 100 euros han retornat a la societat en forma d'ajudes directes o projectes de promoció i empoderament. Un 53% de les ajudes són “en espècie” (aliments o objectes d'ortopèdia), un 23% són “ajudes dineràries”, un 10% es destina a sous i càrregues socials a projectes, i un 7% a despeses de funcionament de l'entitat.
En la presentació de la memòria de Càritas 2016, el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, ha recordat que l'entitat només representa un terç del pressupost de la diòcesi, amb 280.000 habitants. Així mateix, Benavent ha destacat el voluntariat que permet tirar endavant Càritas, així com també la inaguració de la nova seu de l'entitat, ubicada al Palau Episcopal de Tortosa.
Durant el 2016, Càritas ha atès un 23% més famílies que fa quatre anys.
350 noves famílies van reclamar l’atenció de Càritas Tortosa el 2016
L’any passat es van destinar més de dos milions d’euros per atendre més de 10.700 persones

- Agustí Adell, secretari general de Càritas Tortosa; Enrique Benavent, bisbe de Tortosa; i Agustí Castell, director de Càritas Tortosa, presentant la memòria de Càritas 2016. -
- Anna Mayor
Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 15 de juny de 2017 a les 16:49
Actualitzat el 15 de juny de 2017 a les 18:29
Et pot interessar
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa