Els primers a denunciar este projecte al territori ha estat la federació d'ERC a les Terres de l'Ebre, que han lamentat este matí en una roda de premsa l'opacitat amb què s'ha dut tot este procés en un territori on hi estarien afectats 7 pobles del nord de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre en la totalitat del seu terme municipal o de forma parcial: Riba-Roja d'Ebre, Ascó, Flix, la Fatarella, Vinebre, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.
Tot i això, cal recordar que Ulldecona ha estat el primer municipi en ebrenc que ha rebutjat el 'fracking' a partir d'una moció que va presentar el grup del PSC i en la qual es demanava als Governs valencià i català dictar una moratòria per a les concessions de noves autoritzacions als dos territoris.
El permís es va demanar Frontera Energy Corporation al Ministeri d'Industria qui té competències en el cas que el projecte d'extracció supere els límits territorials de més d'una comunitat autònoma el febrer del 2011. Però el fet de conèixer ara l'agressivitat d'esta tècnica ha fet saltar totes les alarmes. "Es tracta d'una tecnologia potencialment perillosa, de la qual no es coneixen els efectes. Incideix, sobretot, en l'esgotament dels recursos fòssils, un model que creiem que ha de canviar, i posaria en joc l'economia de les zones afectades. Els aqüífers de la conca de l'Ebre, per exemple, la qual cosa és una temeritat", ha manifestat el regidor de promoció econòmica a l'Ajuntament de Flix, Francesc Barbero.
L'empresa, una SL amb seu social a Madrid, de moment no hauria fet cap visita al territori adreçant-se a ajuntaments o a propietaris de terrenys afectats. "No tenim cap informació i aquesta és esta una de les principals queixes, l'opacitat en tot el procés", ha lamentat Barbero. D'altra banda, però, el regidor de Flix ha reconegut que el fet de no haver-se atorgat encara aquest permisos, tot i que la petició es va fer fa dos anys, "aporta un cert grau d'optimisme" respecte d'alres permisos, com els de la Catalunya Central, que s'han donat amb molta més celeritat.
Mocions a tots els ajuntaments
Esquerra Republicana presentarà una moció de rebuig a la fracturació hidràulica a tots els ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l'Ebre amb l'obctiu que el territori siga declarat "lliure de fracking". "Ens volem avançar al que puga venir, que ningú es done per desconeixedor", ha declarat el secretari de Política Territorial i Medi Ambient d'ERC, Paco Gas. Així mateix, ha reclamat una reacció per part de la societat civil ebrenca: "Ens hem de mobilitzar per evitar este tipus d'extracció" i ha recordat que "les mobilitzacions a la Garrotxa i Osona han funcionat. La mateixa empresa explotadora d'esta zona ha dit que renunciarà a la fracturació hidràulica". Volem evitar una nova explotació de recursos a les Terres de l'Ebre", ha recalcat.
La Diputació de Lleida ha aprovat recentment una moció en el mateix sentit. Recentment, s'han donat permisos des de la Generalitat Valenciana per presentar projectes per perforar i explotar mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica tres àrees de l'Alt i el Baix Maestrat i els Ports, també a tocar de les Terres de l'Ebre.
Què és, el fracking?
Fracking és un terme anglosaxó per referir-se a la tècnica de fracturació hidràulica per a l'extracció de gas no convencional. Consisteix en l'extracció de gas natural mitjançant la fracturació de la roca mare (pissarres i esquists). Per extreure el gas atrapat a la roca s'utilitza una tècnica de perforació mixta: en primer lloc, es perfora fins a 5.000 metres en vertical i després es perfora diversos quilòmetres en horitzontal (2 a 5). Llavors, s'injecta aigua amb sorra (98 %) i una sèrie d'additius químics (2 %) a gran pressió.
Un informe elaborat per Ecologistes en Acció destaca que al voltant del 80 % dels permisos d'investigació sollicitats o concedits mitjançant esta tècnica es localitzen sobre aqüífers coneguts. A més, més de la meitat dels aqüífers afectats són de tipus calcari o carbonatat, que resulten especialment sensibles a la contaminació pels productes químics que conté el fluïd utilitzat en el fracking.