Les persones que viatgen habitualment en tren des de les Terres de l’Ebre fins a Barcelona viuen amb frustració una realitat que no millora. El servei ferroviari per les línies R15 i R16 acumula retards, eliminació de serveis i una manca d’informació que desespera els usuaris habituals. Les Terres de l’Ebre viuen una situació crònica d’aïllament ferroviari. Malgrat les promeses polítiques i les obres d’infraestructura anunciades en altres zones del país, a l’Ebre les millores no arriben. I mentre tant, la ciutadania es veu obligada a buscar alternatives privades o acceptar un servei públic lent, incòmode i imprevisible.
Daniel Gil, bibliotecari, fa quatre viatges setmanals entre Tortosa i Barcelona. Descriu el servei actual com a “nefast”: “Des de la finalització de les obres, patim retards constants, gairebé cada dia hi ha una incidència. A més, ens han tret trens semidirectes que connectaven directament amb Sants. Abans podies pujar a les 7:05 a Tortosa i arribar a les 9:45 a Sants. Ara tardes més de tres hores", lamenta.
Davant d’esta situació, molts usuaris opten per conduir fins a l’estació del Camp de Tarragona, on poden agafar l’Avant fins a Barcelona, tot i l’increment de costos i el desgast personal: “Si no fos pel cotxe, estaria atrapat. És indignant que el transport públic no ens cobrisca dignament”, denuncia este usuari.
Plataformes sense resposta
El politòleg Jordi Arrufat, membre de Diàspora Ebrenca, lamenta la manca d’interlocució institucional: “De resposta per part de l’administració, cap, perquè nosaltres no tenim interlocució amb ells, això ho porta Trens Dignes. Pel que fa als polítics locals ebrencs, tot molt bé, però un cop passes a Barcelona o Madrid tot és més inconcret", apunta.
Una de les preocupacions més immediates és la incertesa sobre què passarà amb els abonaments de l’Avant quan finalitze la gratuïtat actual a finals de juny. “Apel·len a millores poc concretes. Ningú ens ha dit, per exemple, què passarà amb el preu dels abonaments de l’Avant. Hem reclamat que el preu per quilòmetre des de Tortosa siga similar al de Figueres o Lleida, però no tenim resposta.”
Una estació intermodal a l’Aldea: una demanda històrica
Trens Dignes, la plataforma que fa anys que defensa els drets ferroviaris al territori, reivindica des de fa temps una estació intermodal a l’Aldea. Asseguren que esta infraestructura permetria connectar els trens d’altes prestacions amb la xarxa regional i un sistema de busos capil·lars per a tots els municipis del voltant. Consideren que esta proposta, però, no ha estat atesa per les institucions competents.