Acció pilot per eradicar l'herba de la Pampa que ha començat a envair el Delta de l'Ebre

SEO/BirdLife lluita contra l'expansió de l'espècie, de gran capacitat invasiva

Redacció
09 de gener de 2025, 15:56
Actualitzat: 15:56h
Mapa de l'actual distribució de l'espècie invasora al conjunt del Delta.
Mapa de l'actual distribució de l'espècie invasora al conjunt del Delta. | Cedida

L'entitat ecologista SEO/BirdLife efectuarà a finals d’aquest mes de gener una acció pilot d’eradicació de 20 hectàrees d'herba de la Pampa (Cortaderia selloana) gràcies al projecte Life Coop Cortaderia. Esta planta, també coneguda com gineri, suposa una amenaça pel Delta de l'Ebre, està inclosa al Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores pels danys que pot provocar en la natura, la salut, l'economia i el benestar social.

“SEO/BirdLife porta més de 15 anys actuant contra l'amenaça que suposa la presència d'espècies invasores com l'Ungla de gat (Carpobrotus edulis), Cargol poma (Pomacea maculata) i Tortuga de Florida (Trachemys scripta). Malgrat això, els darrers 5 anys s'ha centrat amb més intensitat en l'herba de la Pampa eliminant de manera manual centenars d'exemplars”, explica Marc Viñas, coordinador del’Oficina Técnica de SEO/BirdLife al Delta de l'Ebre.

Amb una gran capacitat invasiva, l'herba de la Pampa provoca impactes que van des de la modificació de l'hàbitat i la pèrdua de les espècies pròpies d'estos hàbitats, fins al perjudici econòmic derivat de la seua presència, l'augment de les al·lèrgies i la pèrdua de valor estètic i recreatiu de les àrees envaïdes. D'esta manera, segons SEO/Birdlife, es converteix en una espècie molt perillosa pels espais protegits de la franja costanera, comprometent els seus objectius de conservació. Tenint en compte que l'expansió que existeix del plomall a l'Atlàntic s'aconsella reduir al màxim les poblacions de Cortaderia, i limitar la seua expansió a zones no envaïdes.

El moment és clau, ja que encara és possible aturar la invasió, que actualment apareix de manera dispersa per tot el Delta de l'Ebre, amb determinades zones amb abundant densitat de plantes, de gran grandària, que actuen com a focus de dispersió en este aiguamoll de gran riquesa ecològica. En este  sentit, cal recordar que el clima i vent característic pot promoure una dispersió de les llavors de Cortaderia a distàncies més llargues, augmentant la velocitat d'expansió i la virulència d'esta invasió.

La majoria de les zones on s'ha actuat prèviament corresponen a la zona limítrof del Delta, a la zona sud-oest que inclou diverses zones de cultius abandonats i els marges del riu Ebre, que afecten la conservació de l'hàbitat de bosc de ribera. “Gràcies a l'esforç de cerca i localització d'exemplars de l'espècie, dut a terme pel personal i voluntaris de SEO/BirdLife als darrers anys, ha estat possible elaborar un mapa de la seua actual distribució al conjunt del Delta. Malgrat que l'espècie es troba present per tota la geografia, la invasió per Cortaderia al Delta es pot considerar, de moment, incipient, raó per la qual és el moment clau per actuar, ja que encara és possible controlar la seua expansió i arribar a eradicar-la”, assegura Viñas.

Per este motiu, l'actuació es durà a terme amb mitjans mecànics, amb retroexcavadora per a arrencar els peus de gran grandària, i manuals, gràcies al treball dels voluntaris, a les zones catalogades com a focus de dispersió i es seguiran els criteris establerts a l'Estratègia Transnacional de Lluita contra Cortaderia restaurant les àrees gestionades, monitorant el treball i realitzant el seguiment dels resultats aconseguits.

Un projecte transfronterer

“Esta actuació de recuperació ecològica del Delta de l'Ebre pretén, a més, generar un potent efecte demostratiu, reforçant la transferència de coneixements a aquesta regió biogeogràfica on el gineri també és un problema, fins ara subestimat”, apunta per la seva part Felipe González, delegat de SEO/Birdlife a Cantàbria, on la planta està estesa des de fa anys.

El projecte Life Coop Cortaderia “Stop Cortaderia + “Development and implementation of a transnational alliance against Cortaderia“, que compta amb una durada prevista de 5 anys, està liderat per la Societat de Suport a l'Ocupació en medi ambient (SAEMA), i ha estat possible gràcies a la contribució financera del Programa LIFE, del Govern de Cantàbria a través de la Conselleria de Ramaderia Pesca i Desenvolupament Rural, de Redeia i d'EDP Energies de Portugal S. A. El consorci està situat a l'Arc Atlàntic de Portugal, Espanya i França, amb 11 socis establerts en cadascun dels territoris de treball.