Segons apunten els experts, quan el tractament s'efectua després de la sega, amb les altes temperatures de la tardor, el caragol és encara molt actiu i no està tancat. Per contra, amb els habituals tractaments a la primavera, molts dels exemplars, que venen de passar l'hivern, estan tancats i enterrats quan s'aplica, amb la qual cosa el tractament no és tant efectiu i no es pot eliminar tota la població, requerint sovint un segon tractament.
Esta nova pauta d'aplicació de la saponina, a més del seu ús amb poca difusió o la necessitat d'assegurar que la parcel·la estigui completament coberta d'aigua, s'ha plasmat en el full informatiu de recomanacions que el Departament posa a disposició del sector. Segons recorden, les bones pràctiques agrícoles permeten assolir efectivitats en la lluita contra el caragol maçana d'entre el 90 i el 100%,, respecte entre el 60 i el 70% d'aplicacions deficients que, a més, posen en risc la collita.
Tècnics del Departament d’Agricultura i experts en lluita contra el cargol poma del delta de l’Ebre, entre els quals hi havia tècnics de l’ADV de l’arròs, representants de sindicats, distribuïdors i representants de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, es van reunir el passat dimarts a Amposta per abordar aspectes de millora de l'efectivitat en la lluita contra el cargol poma i consensuar metodologies que ajuden el sector a dissenyar tractaments més eficaços.

El cargol poma va ser detectat per Unió de Pagesos just ara fa un any al Delta de l'Ebre. Foto: Arxiu