
Alcanar celebrarà de l’1 al 13 d’octubre les festes quinquennals, unes festes que se celebren cada cinc anys (els acabats en 4 i en 9) i en les quals és protagonista la creativitat del veïnat en decorar els carrers. Enguany, la programació comptarà amb destacades activitats culturals i d’oci. Així, entre els actes musicals previstos destaquen les actuacions dels grups Xeic i Buhos, el musical Boig per tu de Sau, la festa Imagina Ràdio i el concert de Sergio Dalma. Just quan es compleixen 75 anys de la promesa popular que les va originar, enguany serà el primer cop que esta festivitat se celebrarà sota la declaració de festa tradicional d’interès nacional.
Les festes quinquennals han esdevingut un tret identitari d’Alcanar i es caracteritzen per l’ornamentació dels carrers del municipi per al pas en processó de la Mare de Déu del Remei, que es traslladarà des de l’ermita fins al poble. Al llarg d’este any, la gent de la població ha dedicat molt de temps i s’ha esforçat a preparar els ornaments i els dissenys de les catifes que decoraran els carrers. Durant estos dies és habitual trobar reunions de veïns i portes obertes de magatzems que permeten veure com s’ultimen els darrers detalls dels motius decoratius que engalanaran gairebé trenta quilòmetres de carrers.
L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha destacat que “estes festes són un ball de colors i gent al carrer. Són unes festes que ajuden a donar cohesió al municipi i, també, a projectar-se i donar la millor imatge d’Alcanar”. Mercè Fischer, regidora de Festes, ha ressaltat que “cada cinc anys el poble es guarnix i lluix al pas de la Mare de Déu del Remei. Les festes quinquennals són llum i color. Tot un poble s’esforça, surt al carrer i es dedica a unes festes tradicionals que són de devoció, però sobretot són de germanor”. Així mateix, Fischer ha explicat que des de principi d’enguany s’ha fet una àmplia promoció turística del municipi per donar a conèixer les festes quinquennals a Espanya i al sud de França.
La prèvia de les festes serà el dimarts 30 de setembre, amb l’acte de proclamació de pubilles i hereus, i el pregó de festes que anirà a càrrec del canareu adoptiu il·lustre el pintor Narcís Galià. L’endemà es farà un dels actes més emotius, la baixada de la Mare de Déu del Remei des de l’ermita fins a l’entrada del poble. Este serà l’acte que donarà el tret de sortida a la decoració dels carrers. Cada dia la Mare de Déu del Remei recorrerà en processó els carrers d’un dels nou sectors en què es dividirà el municipi. I cada sector elaborarà un espectacular altar i ornamentarà els carrers amb atractius i sorprenents motius decoratius creats i confeccionats pel mateix veïnat, amb materials molt diversos. Després de recórrer tots els carrers del municipi, el diumenge 12 d’octubre serà un dia dedicat a l’ermita. La Mare de Déu del Remei es durà en romeria popular fins a l'ermita, en un acte emotiu i multitudinari, que congrega públic de diferents poblacions del territori.