Alcanar reuneix una trentena de tècnics per compartir possibles mesures per afrontar diluvis

Es pretén exportar una metodologia d'actuació a indrets que tinguen riscos d'inundabilitat similars al municipi canareu

Imatge dels aiguats que vn inundar les Cases d'Alcanar el 2023.
Imatge dels aiguats que vn inundar les Cases d'Alcanar el 2023. | Mar Rovira
Redacció
06 de febrer de 2025, 16:27

Una trentena de tècnics de diversos àmbits es reuneixen a Alcanar durant dos jornades per avaluar les mesures preventives que ajuden a afrontar episodis de diluvis i la gestió de les emergències. En el marc de la segona comissió de seguiment de la mesa tècnica dels aiguats al municipi d'Alcanar, s'han presentat els projectes d'adaptació i mitigació implantats arran dels temporals del 2018, 2021 i 2023. La trobada, malgrat impulsar-se localment, té "aspiracions supramunicipals". Així, es pretén exportar una metodologia d'actuació a indrets que tinguen riscos d'inundabilitat similars al municipi canareu. Les conclusions de les taules rodones d'este dijous i divendres es faran públiques d'aquí a quatre mesos.

Este és el segon cop que el municipi canareu aplega diferents perfils professionals per tractar la situació d'emergència climàtica i com s'afronten episodis com els de les pluges torrencials viscudes els anys 2018, 2021 i 2023. La iniciativa, que compta amb el suport del Centre de Recerca i Serveis per a l'Administració Local (CRAL) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), se celebra en dos jornades. Mentre que la primera edició va tenir una voluntat "consultiva", esta segona ocasió té un caràcter "propositiu". Així, experts universitaris, arquitectes i personal d'emergències debaten sobre les propostes de mitigació s'han realitzat i quines millores es poden aplicar.

Les propostes tècniques, al centre

Segons el professor d'arquitectura de la UPC i coordinador del CRAL, Roger Sauquet, el programa té una "vocació" per exportar una metodologia per saber com actuar preventivament i després d'una emergència a d'altres territoris similars a Alcanar. D'esta manera, es vol proporcionar una estratègia col·laborativa per saber com actuar davant disrupcions climàtiques, com podrien ser inundacions o incendis forestals. De fet, les sinergies entre diferents actors implicats és un dels elements que l'alcalde, Joan Roig, ha posat en relleu en esta trobada. "Arran d'estos aiguats torrencials hem après moltes coses, com ara que s'ha de traslladar esta qüestió del pla polític al pla tècnic", ha subratllat.

En primer lloc, els participants en la segona mesa tècnica dels aiguats a Alcanar han exposat este dijous els projectes d'adaptació i mitigació que s'han fet al municipi. Està previst que esta tarda es facen les primeres taules rodones d'on s'espera extreure plans i projectes per als tres barrancs que hi ha a la localitat. Alhora, també es debatrà sobre els plans urbanístics, ordenances i normatives que puguwn modificar-se per mitigar els riscos d'inundacions.

De cara a divendres, està previst que les sessions de treball se centrwn en l'emergència i la post-emergència. L'equip tècnic al capdavant d'esta iniciativa calcula tenir les conclusions de tots els grups de treball redactades d'aquí a un termini màxim de quatre mesos.