Un total de 28 tortugues marines de l’espècie Caretta caretta, pertanyents als nius que hi va haver l’estiu passat al Delta de l’Ebre, s'han alliberat al mar, a la zona on les femelles van fer els nius. A l’acte hi han assistit representants del Parc Natural del Delta de l’Ebre i voluntaris que van participar a la custòdia.
Estos exemplars han participat en un programa anomenat Head-Starting, que consistix en la cria en captivitat temporal fins que les cries assolixen un pes i mida òptima que afavorisca la seua supervivència després de la seua reintroducció al medi natural, i contribuir així a la conservació de la espècie i a l’estudi d’estos fets cada cop més freqüents a les nostres costes.
Totes les tortugues són introduïdes amb un microxip que permet poder identificar si en un futur algun dels animals ingressa a un Centre de Recuperació o, en el cas de les femelles, tornen a la platja d’origen a fer un niu.
A més, oferix la possibilitat de desenvolupar investigacions científiques, com estudis genètics i genòmics, i un estudi de diversificació de cries entre diferents centres de recuperació, on participen diferents grups científics com la Universitat de Barcelona i la Universitat de Vic, així com LIMIA, Fundació Palma Aquarium i Fundació Oceanogràfic de València.
Cria en captivitat temporal dels nius del Delta de l’Ebre
Un total de 34 exemplars han format part del programa de Head-Starting amb l’objectiu de reintroduir l’espècie amb el pes i la mida òptima per afavorir la seva supervivència en reduir el ventall de depredadors naturals. De les 34 cries, 19 eren nascudes per incubació natural i 15 per incubació artificial. A la temporada 2023, Catalunya va ser la comunitat autònoma que més nius va registrar amb un total de 10, duplicant la xifra rècord assolida el 2021 que va ser de 5 nius. A més, va ser el primer any que es van registrar esdeveniments de nidificació a les 3 províncies del litoral català.
Les 28 tortugues han estat introduïdes al medi natural amb un pes entre 850 i 1650 grams i 2 romandran un temps prudencial dins del programa perquè encara no presenten les condicions òptimes per a la seua reintroducció. Comptant les 2 tortugues que seran alliberades més endavant s’ha aconseguit un èxit de supervivència del primer any de vida del 97%. Cal assenyalar que al medi natural s’estima que 1 de cada 1000 tortugues marines que neixen arriben a edat adulta, i són els primers dies des del seu naixement que són més vulnerables i es produeix una taxa de mortalitat molt elevada.
Temporada de nidificació 2024
Actualment ens trobem en plena temporada de nidificació de la tortuga Caretta caretta a la nostra costa. Segons recorda el CRAM, la col·laboració ciutadana és essencial per ajudar a la conservació d’esta espècie pel que, si a primera hora del matí passegeu per la platja, és molt important estar alerta per si veieu un rastre a la platja.
Si es veu, cal trucar al 112 i fer fotografies dels rastres, ja que es poden erosionar ràpidament, perquè els experts puguen valorar si hi ha hagut posada de niu.
Des de la Fundació CRAM presenten la campanya informativa sobre esdeveniments de nidificació Seguix-me el rastre #AlertaNiuCAT, on trobareu informació rellevant sobre els nius de tortuga marina i activitats divulgatives.
A més, fan una crida a la ciutadania unir-se com a voluntaris de custòdia de nius de tortuga marina, dins de la campanya d’informació, sensibilització i coordinació del voluntariat de custòdia de nius de tortugues marines està liderat pel Departament d’ Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i coordinada per la Fundació CRAM.