Amposta commemora el centenari de l’inici de la construcció del pont penjant

Publicat el 29 de gener de 2015 a les 21:29
Actualitzat el 30 de gener de 2015 a les 09:58

El pont penjant, la construcció més emblemàtica de la ciutat, va acabar-se el 1921. Foto: Sílvia Berbís


Enguany es complixen cent anys des de la col·locació de la primera pedra del pont penjant d’Amposta, la construcció més emblemàtica de la ciutat, que es va acabar el 1921. Amb motiu d’esta efemèride es duran a terme tot un seguit d’actes commemoratius que han estat presentats per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta. S’ha programat un acte d’inauguració, la recreació de la col·locació de la primera pedra, visites guiades, exposicions i concerts, entre altres activitats.

L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, i la regidora de Cultura, Mar Panisello, han avançat algunes de les activitats per a la commemoració del centenari. L’acte d’inauguració serà el dia 11 d’abril i, segons ha explicat la regidora, “serà un acte que pretenem que estiga vinculat a la cultura i l’art tot i la vessant lúdica”. Altres dates importants seran el dia de Sant Jordi, que tradicionalment se celebra al castell d’Amposta i en la qual les escoles i instituts d’Amposta mostraran les activitats que estan duent a terme per celebrar el centenari.

En el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, el dia 16 de maig es donarà especial protagonisme a l’alcalde Joan Palau, que fou el principal impulsor de l’obra i també del creixement d’Amposta a principi del segle XX. El dia de la inauguració de la Festa del Mercat es farà la recreació de l’acte de col·locació de la primera pedra, que es va fer el dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, patrona d’Amposta, el 15 d’agost del 1915. Per a esta ocasió es farà una petita remodelació de la plaça Santa Susanna, ubicada a la vora del pont, on hi ha la primera pedra i un monument a l’alcalde Joan Palau. L’altra figura rellevant del centenari serà l’enginyer que va projectar el pont, José Eugenio Ribera, per divulgar la seua figura com a enginyer innovador i referent en la construcció de l’època.
 

Prova de càrrega. Foto: Cedida

Algunes de les activitats que ja estan programades són les visites guiades al pont que realitzarà el Museu de les Terres de l’Ebre. Així, dins d’un nou cicle d’activitats titulada Descobreix la teva ciutat de la mà de...,  es visitaran espais emblemàtics d’Amposta. Un dels protagonistes serà el pont penjant, amb una sortida guiada per Maite Subirats, historiadora, acompanyada per una altra persona que n’explicarà les característiques més importants des del punt de vista de l’enginyeria. També es faran visites guiades en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, els dies 16 i 17 de maig, obertes al públic i de la mà dels serveis educatius i turístics del Museu de les Terres de l’Ebre. El centenari del pont serà també protagonista d’activitats didàctiques, tant per a educació primària com secundària, coordinats pels serveis educatius del Museu. A més de tallers i sortides didàctiques, les activitats amb escolars aniran més enllà, amb actes més lúdics que es preveuen fer amb motiu de la diada de Sant Jordi al Castell i altres.

Exposició al Museu de les Terres de l’Ebre i altres

A la tardor, es preveu obrir al Museu una mostra sobre el pont a partir del testimoni fotogràfic centrat en tres èpoques clau de la seua història: l’època de construcció i primers anys de funcionament; mitjans de segle XX i l’actualitat, a través de la mirada de tres fotògrafs. Així mateix, s’han programat activitats a la biblioteca: El pont a la literatura ebrenca i altres activitats amb l’àrea d’adults, i L’hora del conte i altres activitats amb l’àrea infantil. està previst que durant l’any es facen concerts per part de les bandes de música i altres formacions musicals, així com diades dedicades al món de la dansa, organitzades juntament amb les escoles de dansa de la ciutat. Diversos col·lectius culturals, socials, esportius i professionals d’Amposta participaran en altres propostes que estos dies s’han anat recollint i programant: jornades lúdiques, gastronòmiques, esportives, etc., que donaran relleu al Centenari des de diferents punts de vista.

Agermanament amb el pont de Brooklyn

D’altra banda, lOficina de Turisme i l’àrea de Cultura s’estan treballant per establir vincles amb Brooklyn i el seu Pont, per les similituds amb l’obra del Pont Penjant, ja que l’emblemàtic pont de la ciutat de Nova York fou la principal inspiració del projecte de José Eugenio Ribera tant pel que fa al disseny de l’estructura com al sistema de construcció. El d’Amposta va ser el segon pont del món a utilitzar el formigó armat com a material principal després del de Brooklyn.

Grup de treball

Tal com s'ha fet amb altres efemèrides extraordinàries, s’ha constituït un grup de treball del centenari del pont, amb representants de diverses àrees de l’Ajuntament i entitats i actius culturals d’Amposta: l’Arxiu Municipal, el Museu de les Terres de l’Ebre, la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, Esardi, el centre d’art Lo Pati, el Casino Recreatiu i Instructiu, que també celebra enguany el centenari de la inauguració de la seua seu social, la societat musical La Lira Ampostina, la societat musical La Unió Filharmònica i l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià. També es faran activitats conjuntament amb el municipi de l’Aldea, amb el qual Amposta es connecta a través del pont, que unix les comarques del Montsià i del Baix Ebre.