
És la verdura reina de l’horta deltaica, i en base a n’esta condició que li ve donada pel gust saborós i la versatilitat a l’hora de maridar-se amb altres aliments del mar i de la muntanya, dissabte 15, la carxofa coronarà una de les festes gastronòmiques més arrelades del territori. La festa de la Carxofa que viurà Amposta per dinovena edició posa en dansa els restaurants de la ciutat per demostrar que un producte agrícola com este imprimix caràcter gastronòmic a un ample ventall de plats, des dels entrants fins als postres, i pot ser tot un reclam turístic per a la zona. Per fer fort el poder d’atracció de la festa, les regidories de Turisme i Comerç de l’Ajuntament d’Amposta han organitzat un seguit d’accions complementàries, turístiques, comercials i culturals, ideades per allargar l’esdeveniment durant tot el cap de setmana i donar el tret de sortida a les Jornades gastronòmiques, que es prolongaran fins al 16 de març.
Carpaccios, cruixents, salses, arrossos, rissotos, coulants... de vegades com a acompanyament, i de vegades com a protagonista principal del plat, la carxofa podrà ser degustada les properes setmanes a Amposta amb tota varietat de coccions i maridatges. Una prova condensada és la que tindrà lloc el dissabte 15 de febrer. Un tiquet al preu de deu euros donarà opció a escollir entre vuit de les catorze degustacions diferents que els restauradors de la ciutat han començat a idear. També hi haurà degustacions de vins de la Terra Alta (2 euros x 2 degustacions amb la copa de vi) i d’ostres del delta amb cava (3 euros). Els cuiners ampostins calculen preparar 14.000 degustacions i atendre a aproximadament 3.500 comensals, si es compleixen les previsions basades en les xifres de l’any passat. “El 70% de la gent que ens visita durant esta festa és de fora”, ha explicat l’alcalde, Manel Ferré. Per aprofitar esta afluència de visitants, es vol expandir el radi d’acció centrat al pavelló firal cap a la zona comercial, entorn al mercat municipal (hi haurà un servei de busos entre els dos punts), per això s’oferirà un vermut al mercat, on també es mostraran als assistents els productes de la terra, i també es dura a terme una jornada de ‘fora estocs’ per part dels comerciants. Hi haurà també tallers de cuina per a nens, activitats al Museu de les Terres de l’Ebre i durant les onzenes jornades gastronòmiques de la carxofa, visites al parc arqueològic de la Carrova i una jornada de recreació històrica, el 15 de març, amb la representació d’un banquet romà. L’Ajuntament destina 25.000 euros a n’esta proposta gastronòmica.
“Ens interessa posar en valor la rica oferta gastronòmica del territori i que este esdeveniment servisca com a aparador de la cuina i també de la cultura de la zona”, ha assegurat este matí l’alcalde, Manel Ferré, durant la presentació de la festa, que ha tingut lloc al mercat municipal. En un altre mercat, el de Tarragona, es distribuiran fullets durant la propera setmana, per promocionar la festa.
"La influència de la festa de la carxofa es nota molt als restaurants de la ciutat, especialment el cap de setmana, perquè ve molta gent de fora i molts ja es queden el cap de setmana", ha apuntat la presidenta de l'Associació de Restauradors d'Amposta, Arantxa Codorniu.