Amposta s'adherirà a la xarxa de ciutats i pobles refugi

Els quatre grups municipals consensuen mesures davant la situació dels refugiats a Europa

Publicat el 16 de setembre de 2015 a les 19:13
Actualitzat el 16 de setembre de 2015 a les 19:18
L'Ajuntament d'Amposta s'adherirà a la xarxa de ciutats i pobles refugi per acollir persones refugiades. Així ho han acordat els quatre grups municipals amb presència al plenari de l'Ajuntament, que el proper ple ordinari, el 28 de setembre, presentaran de forma conjunta una moció en este sentit. La moció demana a la Generalitat que tinga un paper actiu davant la situació dels refugiats oferint la seua col·laboració per acollir sol·licitants d'asil i persones refugiades, així com també que dissenye un model d'intervenció propi que gestione de forma més humanitària i eficient l'acollida de persones. També l'insta a la creació d'una taula nacional per a l'acollida de persones refugiades amb entitats i organitzacions que defensen el dret d'asil, els diferents departaments de la Generalitat que hi tinguen competències, la delegació del Govern de l’Estat, les entitats municipalistes (Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis) i els Fons Català de Cooperació. Finalment, demana al govern de l'Estat espanyol que suspenga l'aplicació del reglament de Dublín, que permet als països receptors de demandants d'asil tornar al sol·licitant a l'estat europeu del qual procedix.

En el mateix ple, els quatre grups municipals també presentaran la moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la mediterrània, una moció del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. En este cas, s’insta al Govern espanyol a demanar una major dotació de recursos a la UE, augmentar el nombre de places d'asil, incrementar la dotació pressupostària per millorar la qualitat en les diferents fases d'atenció i augmentar de sis mesos a un mínim de 24 el període d'acollida de les persones sol·licitants.
A la Generalitat, li demana actualitzar la dotació pressupostària del Pla de Protecció Internacional a Catalunya, territorialitzar els serveis d'atenció a les persones demandants d'asil i especialitzar aquelles persones dels municipis que s'hauran de fer càrrec del suport i l'atenció a les persones sol·licitants. També que done suport als municipis acollidors i als països d'asil.

A través d'esta moció, l'Ajuntament es compromet a revisar o elaborar un pla d'acollida municipal, donar suport a les entitats catalanes que treballen en l'acollida de persones sol·licitants d'asil i definir quin suport pot oferir el municipi. En este sentit, els quatre grups municipals han acordat que l'Ajuntament done tot el suport a les famílies acollidores de refugiats, ajudant-los en la gestió dels tràmits.

Finalment, el consistori farà una aportació econòmica a una de les entitats que treballen pels drets dels refugiats i farà difusió de les entitats i plataformes que recapten ajudes per als països d'origen dels refugiats.

Suport amb aliments i roba
Els quatre grups municipals han valorat molt positivament l'acord. L'alcalde, Adam Tomàs, ha assenyalat la importància que "a causa de l'emergència i importància de la situació, tots els partits polítics hàgim decidit dixar de banda les sigles i fer front comú". "El nostre objectiu com ajuntament és poder ajudar, d'acord amb les nostres possibilitats, a les persones refugiades", ha afegit Tomàs. A més a més, l'alcalde ha assenyalat que també "es donarà suport amb aliments i roba a través de les entitats socials". Per la seva banda, la portaveu del grup municipal de CiU, Isabel Ferré, ha destacat que "davant del drama de persones que han de fugir de casa seua, hem de donar suport a les famílies acollidores que ho desitgen". Ferré també remarca que és important que, davant la crisi de refugiats "hi haja una coordinació a nivell nacional i local, pel bé de tots". El portaveu del Partit dels Socialistes (PSC), Francesc Miró, ha afegit que "esta és una situació d’emergència humanitària a la qual els Ajuntaments hem de donar respostes immediates, garantint en tot moment el suport i l’ajuda a les persones refugiades i a les famílies que els acullen". "En altres moments de la historia molts convilatans nostres també van ser refugiats i gràcies a l’ajut d’altres països van poder sobreviure. Precisament enguany es complix el trentè aniversari de l’agermanament amb Saint Jean de la Ruelle, ciutat que va acollir molts ampostins”, ha recordat.