La Taula de Salut Mental de Terres de l'Ebre dedicarà el mes d'octubre a visibilitzar les malalties i trencar els estigmes que pateixen les persones afectades amb un programa que inclou exposicions, tallers, concursos o jornades divulgatives. Aprofitant la celebració del dia mundial de la salut mental, el pròxim 10 d'octubre, l'entitat ha decidit ampliar a tot el mes les activitats. Es tractaran problemes com els trastorns alimentaris entre els més joves, que la pandèmia ha accentuat, el dèficit d'atenció i la hiperactivitat o el trastorn autista, entre d'altres.
La Taula es defineix com un espai de reflexió i intercanvi de recursos de les administracions, els serveis i la comunitat que treballen en l'àmbit de la salut mental.
Actualment, els serveis de salut assistencials en l'àmbit de la salut mental atenen unes 1.500 persones a les Terres de l'Ebre. Segons ha apuntat el director mèdic de la Fundació Pere Mata a les Terres de l'Ebre, el doctor Toni Coello, són prop de 700 pacients a cadascun dels centres de Tortosa i Amposta, així com prop de 200 a Móra d'Ebre. S'atenen les psicosis incipients, programes per tractar esquizofrènia, depressió o conductes suïcides.
Una tercera part dels pacients són nens i joves, col·lectius que, des del punt de vista de la salut mental, han resultat especialment perjudicats pels efectes de la pandèmia de covid-19. Segon Coello, l'aïllament ha afectat molts joves que es troben en l'adolescència i la transició cap a la vida adulta.
"S'han perdut alguns moments dins del cicle vital i s'han vist tres grans patologies o afectació en la salut mental: l'ansietat, la depressió i l'angoixa; el trastorn i la conducta alimentària, és cert que hem tingut un repunt; i després va haver un moment en què les conductes de suïcidi i les autolesions va haver un repunt. És cert que ara torna a nivells prepandèmics, però en la part infanto-juvenil és on hem vist la major part d'afectació", ha apuntat.
Precisament, una de les prioritats de treball de la Taula implica abordar la salut mental entre la població jove i els problemes als quals han de fer front actualment. Creada l'any 2013, l'entitat s'articula com un "projecte col·laboratiu i en xarxa" per poder coordinar els esforços dels diferents col·lectius implicats per aconseguir resultats efectius en els objectius de millora del benestar de les persones afectades. Els centres de salut, serveis públics d'atenció i entitats que en formen part volen que este mes d'octubre serveixi per posar en relleu esta tasca de prevenció comunitària i conscienciar socialment sobre la seua importància.
"Primer vam parlar del dia de la Salut Mental, després vam parlar de la setmana i, finalment, vam pensar que faríem el mes. Ja tenim instaurat que, a partir d'ara, treballant la salut mental tot l'any, durant un mes aportarem i visualitzarem el treball que fem per fer-ho arribar a la gent", ha apuntat Míriam Galindo, representant de les entitats a la Taula.
[h3]Exposicions i tallers en biblioteques[/h3]
La programació del Mes de la Salut Mental, reflecteix en bona part la preocupació pels problemes del col·lectiu infantil i juvenil. Entre els actes, figura una exposició-taller de les germanes Besolí, amb el títol d'"Im-perfectes", abordarà de forma multidisciplinària els trastorns de conducta alimentària criticant i fent denúncia sobre la manipulació i la pressió que pateix el físic femení amb els cànons de bellesa imposats. La mostra es podrà veure a les biblioteques de Tortosa, Amposta, Móra d'Ebre i Gandesa.
A les biblioteques de Camarles, Deltebre, Flix, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona tindrà lloc el taller "Còmic i Salut Mental", a càrrec de l'il·lustrador Jordi Alfonso i acompanyat de personal sanitari. Està adreçat a nois i noies de 14 a 16 anys. Els equipaments públics de lectura de les Terres de l'Ebre tindran aparadors amb una exposició dedicada a la salut mental i a reflexionar amb els usuaris.
També les escoles. L'institut escola 3 d'Abril de Móra la Nova treballarà amb lectures a l'aula el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat amb el llibre 'Biel, què et passa?', així com 'El Diari d'en Leo' per abordar del Transtorn de l'Espectree Autista. S'ha posat en marxa, a més, un concurs de relats a totes les escoles del territori sobre el tema "La Salut Mental i el Benestar Emocional és la prioritat". Un altre concurs consistirà a elaborar el cartell del Mes de la Salut mental de l'any vinent.
Tancarà el mes, el pròxim 27 d'octubre, la VIII jornada de l'Adolesència i Salut Mental, a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa, destinada als recursos per acompanyar en la salut mental als joves i on participaran professionals del sector de la salut, l'ensenyament i la joventut.
[h3]Qui conforma la Taula?[/h3]
La Taula de Salut Mental de Terres de l'Ebre va constituir l'any 2013 i hi estan implicats tots els agents relacionats amb l'atenció en salut mental del territori: les entitats del tercer sector (associacions de famílies i persones amb problemes de salut mental), els serveis i recursos relacionats amb la salut mental, l'administració pública local, l'administració comarcal, la Diputació i la representació territorial de conselleries i organismes de la Generalitat de Catalunya.
Els objectius principals de la Taula de Salut Mental són:
-Articular espais de treball en l’àmbit local amb el compromís, implicació i participació de tots els agents.
-Promoure activitats i línies d'intervenció específiques adreçades a la prevenció dels problemes de salut mental i les addiccions en l’àmbit comunitari.
-Enfortir i potenciar el treball en xarxa i transversal, coordinant tots els agents implicats en salut mental dins del territori.
[h3]Una problemàtica a nivell mundial[/h3]
A nivell mundial, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) eleva la incidència de problemes per salut mental fins a un 25% de la població, el que significa que una de cada quatre persones té un trastorn mental al món. El suïcidi, és la primera causa de mort no natural a Espanya i la primera causa de mort entre els joves. Durant la pandèmia, s'han incrementat en un 250% els intents de suïcidi.
Actualment, el congrés està treballant per realitzar la primera llei sobre la salut mental al país, una proposta Unides Podem que ha comptat amb el suport necessari per superar el debat a la totalitat, tot i que la majoria de partits de la cambra baixa han alertat de mancances o enfocaments esbiaixats que cal modificar properament.
Arriba el mes de la salut mental a l'Ebre per visibilitzar les malalties i trencar estigmes
La Taula de Salut Mental de Terres de l'Ebre dedicarà l'octubre per abordar la problemàtica que tan afecta el col·lectiu jove
Ara a portada
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Societat La màgia de la Diada entra al Verge de la Cinta : llibres i bosses reciclades per als pacients Xavi Llambrich
-
Societat L'Ajuntament de Tortosa reivindica Gerard Vergés amb la reedició de dos obres icòniques Redacció
-
Publicat el 30 de setembre de 2021 a les 14:15
Actualitzat el 30 de setembre de 2021 a les 14:51
Et pot interessar
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat La Trencacims de Paüls espera un miler de participants en la dotzena edició