
Un missatge publicat avui al Facebook pel cantador i periodista ebrenc Arturo Gaya ha encès el debat sobre la iniciativa de l’ANC i Òmnium Cultural de pintar de groc Poblenou del Delta, una acció que tindrà lloc diumenge en el marc de la campanya Un país groc en suport al 9-N. De fet, tot i que els comentaris han estat nombrosos a les xarxes socials des del mateix moment que es va conèixer la proposta, la postura de Gaya ha obert un intercanvi d’opinions i matisos força actiu, que deixa paleses les diferents visions i valoracions que desperta la pintada d’este emblemàtic nucli urbà del Delta.
“Amb independència del que puguem pensar uns i altres i des d'un absolut respecte tant pel dret a decidir com per altres maneres que la gent puga tindre d'estimar Catalunya, em preocupa molt el fet que el Poblenou del Delta perga el seu color blanc”, comença dient Gaya en el seu comentari. I explica perquè: “les cases blanques del Poblet formen part del paisatge del Delta. Em pregunto si una acció així es faria a altres indrets del país tan emblemàtics i de paisatge urbà patrimonial com ara Cadaquès o altres poblacions de la Costa Brava, on el blanc de les cases és també un símbol de la terra”, afirma.
El músic ebrenc proposa que, si es vol organitzar un acte simbòlic de col·laboració col·lectiva per construir un nou país, “per què no deixem entre tots el Poblet com a nou? Arrangem carrers, repintem el blanc de les cases que han pogut perdre el color, plantem flors... Per què no comencem per fer les coses bé si volem encetar una nova etapa per a Catalunya?”, pregunta. Gaya puntualitza també, en forma de qüestió, si no es pot estar pel dret a decidir i al mateix temps no agradar-te la idea de pintar de groc el Poblenou.
I a partir d’aquí, tot un reguitzell de comentaris de qui defensa la lliure elecció dels propis veïns, de qui expressa la seua sorpresa sobre si la Comissió de Patrimoni aprova l’acció, també de qui qüestiona la inversió de diners en este acte simbòlic i hi ha fins i tot qui planteja pintar de groc la Pedrera o penjar l’estelada al monument franquista de Tortosa. El debat a la xarxa social ha recordat també la lluita antitransvasista i les pintades del nus que encara es poden veure a moltes poblacions. Arturo Gaya també recorda en un comentari que “el Poblet és patrimoni de tothom i està lligat al paisatge natural del Delta. Per tant, seria bo que això quedés clar i eliminariem discusions que no són bones per a ningú. A les Terres de l'Ebre tenim una sensibilitat molt especial envers aquests temes. Encara estem en plena lluita per salvar el Delta i encara no oblidem que fa uns quants anys el govern català (d'un partit que ara torna a governar) va negociar amb Madrid la venda del territori”. En la vessant més pràctica es pronuncia un propietari d’una casa a Poblenou: “Com a propietari d'una casa del Poblet, no hi veig cap problema, tot lo contrari em quedarà la fatxada com a nova!”, apunta.