Després de les festes de Nadal, Ascó ja té a punt els preparatius de la propera festa de Sant Antoni, reconeguda per la Generalitat de Catalunya com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional (des de l’any 2010). Sant Antoni d’Ascó compta amb una sèrie d’elements que la converteixen en un referent de les festes majors d’hivern del territori: la recollida de la llenya per alimentar la foguera que presideix la plaça; els Tres Tombs; les corrides de cavalls, matxos i rucs; el ball de la jota; els jocs populars i tradicionals; la clotxa; la custòdia de la imatge de Sant Antoni a casa d’una família del poble; i la figura del Clavari i els Majorals.
La festa de Sant Antoni combina la tradició heretada dels avantpassats d’una manera de festejar el patró, amb la capacitat d’adaptar-se als temps però sense perdre ni la identitat ni l’origen de la celebració. Tota la festa acaba sustentant-se sobre tres pilars: religiós, lúdic i social; i la combinació de tots ells ha creat un corpus festiu reconegut per tothom qui viu la festivitat. El Clavari i els Majorals Sobre els Majorals recau l’organització de la festa durant tres anys: les tres persones que s’encarreguen de perpetuar la festa en este període, i de forma rotatòria, un d’ells ocupa el càrrec de Clavari.
En l’actual període 2024-2026 els Majorals són Héctor Gil Ripoll, Crístian Lloret Albiac i Joan Biarnés Munuera. Este últim ostentarà enguany el càrrec de Clavari, i custodiarà la imatge del Sant fins la festa de l’any vinent.
La talla actual, de metre i mig, data dels primers anys de la postguerra, i és visitada pels devots que, al llarg de l’any, li porten ofrenes.
Les corrides
Un dels elements més importants de la Festa són les “Corrides”, que és la forma com a Ascó s’anomena les curses de cavalls, matxos i rucs. Estes corrides es faran al Circuit de Sant Antoni de la Fontxinxella el migdia del divendres 17 i el dissabte 18, mentre que el diumenge 19 tindran lloc a dins de la població, en concret al carrer dels Clots, rememorant les antigues curses. Un espectacle que reuneix gent del poble i de l’entorn per xalar. Les corrides, juntament amb els jocs tradicionals a la plaça –corrida de la forca, tirada de birles, trencada de tupins, cursa de pedres...- amb l’Associació Cultural Lo Llaüt, i els jocs i tallers organitzats pel jove monitoratge del Rebelluga’t complementen la vessant lúdica de la festa.
La Jota d’Ascó
La festa de Sant Antoni no s’entendria sense la ballada de la Jota d’Ascó al voltant de la foguera, una tradició de temps immemorial, i que any rere any, continua transmetent-se a les noves generacions que la puntegen tot seguint la melodia interpretada pels músics locals de l’Associació Cultural pel Foment de la Jota d’Ascó. Els tres dies de la festa és una cita ineludible al Pla de l’Església amb la foguera com a protagonista.
Pregó de la festa
Cada any una persona vinculada a la festa acostuma a ser qui dona el tret de sortida oficial amb el pregó, que enguany farà l’honor Ricard Ribes Serres, un jove asconenc amb molta experiència com a genet de les corrides, ja que de ben petit ja prenia part muntant matxos o rucs. A més a més Al costat dels actes tradicionals, des de l’organització es complementen les activitats amb sessions de ball (El baile de final de curso, orquestra The Lux, orquestra Himalaya i el quartet Prèmium), actuacions a la plaça (el mentalista Juanma González, l’actor còmic Mario Ezno i una actuació acrobàtica) i l’espectacle “No me toques el Cuento”, que mostra com quatre princeses es rebel·len i exigeixen explicar l'altra banda del conte.