Un plomatge d'un negre intens, una taca ben blanca al front i un bec llampant i ataronjat. És la descripció simple de l'exemplar d'ànec que en les últimes setmanes s'ha deixat veure per davant la costa de Sant Jaume d'Enveja i més ocasionalment d'Amposta. Molt diferent físicament dels ànecs que a milers solen freqüentar el Delta de l'Ebre. De fet, es tracta del primer exemplar d'esta espècie citat no només al Delta sinó al conjunt de Catalunya. L'ànec negre frontblanc (Melanitta perspicillata), l'espècie a la que pertany l'animal, és originària d'Amèrica del nord i tot i que ha estat vist a la Mediterrània ocasionalment, no sol ser habitual.
"Sol fer niu a les terres interiors dels llacs dels Estats Units i Canadà, i passen la seua vida per la costa americana, de vegades saltant a l'altra banda de l'Atlàntic", ha explicat a l'Aguaita.cat la tècnica del parc natural Julia Picardo. Seria el cas d'este exemplar únic, que s'ha desperdigolat massa fins aterrar davant del Delta. "No ho podem atribuir al canvi climàtic ni ho podem descartar, de vegades hi ha exemplars que surten de les rutes habituals i podria ser el cas", apunta.
El cert és que cap al mes de gener va ser ataüllat davant del mar, i la seua presència va ser advertida pels ornitòlegs, que han fet córrer la veu entre el col·lectiu. "Ha despertat força espectació en estes setmanes en què se l'està veïent, i venen de molts indrets a gravar-lo, a fotografiar-lo o simplement ja estan contents si tenen la sort de veure'l". I és que tampoc és tan senzill localitzar un únic ànec, per molt negre i cridaner que siga, entre els milers d'aus que habiten el delta.