
Granja d'engreix de tonyina del Grup Balfegó a l'Ametlla de Mar Foto: Sofia Cabanes
El grup tonyinaire Balfegó, de l’Ametlla de Mar, exigeix a la UE que "defense els interessos del sector pesquer europeu" i "prengue les mesures de pressió" necessàries per evitar que "cap país membre d'ICCAT incomplisca el repartiment de quotes de tonyina vermella acordat en el si d’esta organització ", segons exposa en una nota de premsa.
Balfegó lamenta la “inacció” demostrada per la diplomàcia europea durant l'última reunió de l'ICCAT, que va acabar esta passada setmana a Malta i considera que "és un perillós gir del model de gestió" de la pesca de la tonyina roja de l'ICCAT i "obre una nova fase caracteritzada per la relaxació en els sistemes i mesures de verificació i control de recuperació de l'espècie en 2006 ". Segons Balfegó, "això posa en risc el pla, els èxits aconseguits, la sostenibilitat de l'espècie i la pesca a llarg termini".
La companyia arriba a esta conclusió principalment pel rebuig a la proposta del sector pesquer europeu de fixar un veto a la compra de tonyina vermella procedent de Turquia. Este país va comunicar a ICCAT l'any passat la seua decisió “unilateral” d'objectar el repartiment i reservar-se el dret a pescar la quantitat de tonyina vermella que estimés. De fet, Turquia ha pescat enguany any el doble de la quota assignada, 1.222 tones en lloc de gairebé 700.
El grup pesquer considera que el desafiament turc hauria d'haver tingut una resposta "ràpida i rotunda" per part de la UE i d'ICCAT. Segons la seua opinió, n'hi hauria prou amb que la UE i els principals importadors d'esta espècie, els EUA, el Japó i Corea del Sud, complisquen el compromís que van adquirir com a membres d'ICCAT i prohibisquen en els seus estats el comerç de tonyina roja procedent de països que incompleixen les normes d’este organisme, en este cas de la tonyina roja turca.
Per a Juan Serrano, director general de Balfegó, "no només s'ha rebutjat la proposta, ni tan sols s'ha debatut. S'ha produït un silenci sobre este tema. Cap país membre ha interpel·lat Turquia sobre la seua postura. Això crea un precedent molt negatiu, mina la credibilitat de ICCAT i posa en risc la recuperació de l'espècie i la sostenibilitat de la pesca a llarg termini ".
La companyia calera considera que la decisió de ICCAT respecte a Turquia constitueix un precedent "molt perillós" i que molts altres països amb quota de pesca "seguiran el seu exemple i començaran a pescar més tonyina vermella al marge dels pactes i acords globals signats en ICCAT ".