Han sortit a les 7 del matí tocades i a les 10 la gent dels 14 autocars i també aquells que s'han desplaçat per mitjans propis, o ebrencs que viuen a Barcelona, han començat a fer sentir a les portes d'ERCROS el seu malestar amb batucades, xiulets i crits. Cada associació amb la seua pancarta. Fins i tot han arribat a tallar la diagonal durant més de mitja hora i també ha quedat afectat el servei de Trambaix.
Però el clam flixanco ha captat l'atenció de tot Catalunya abans ja d'arribar a la capital, quan este matí tots els diaris han sortit amb una carta oberta dels veïns reclamant al president de la química, Antoni Zabalza, que els rebés. La contundent resposta del poble a l'ERO que preveu reduir a la testimonialitat l'activitat industrial al municipi també ha captat l'atenció de tots els mitjans nacionals, que avui no han escatimat esforços per escoltar i per fer d'altaveu del problema que viu el poble de la Ribera d'Ebre. "Amb tota aquesta mobilització, amb el ressò que facen els mitjans, el que esperem que l'empresa s'ho repense. Nosaltres tenim el suport de moltíssima gent i ERCROS està cada cop més sola", ha explicat l'alcalde, Mar Mur, que ha continuat: "El que pretén l'empresa es deslocalitzar-se, deixar Flix sense producció i traslladar-la a altres plantes de Catalunya i de l'Estat. Entenem que això, en un país seriós, no es pot permetre i més si parlem d'una empresa que ens deixa 700.000 tones de residus tòxics i 30 ha de sòl contaminat. Entenem que s'ha d'exigir responsabilitat social i històrica, i si aquesta no existeix, responsabilitat mediambiental".
A més de Mur, també han assistit a la mobilització els altres 3 alcaldes de la democràcia al poble: Antoni Sabaté, Pere Muñoz i Òscar Bosch, així com els alcaldes de Rasquera, Bernat Pellisa, i de Riba-Roja d'Ebre, Antonio Suárez. La concentració també ha tingut el suport de les formacions polítiques ERC, ICV-EUiA i el PSC, com també dels sindicats CCOO i UGT.
Front comú entre Ajuntament i Generalitat
Mentre els manifestants continuaven la concentració, una delegació formada per l'alcalde i regidors de Flix i el comitè d'empresa d'Ercros s'han reunit al migdia amb el conseller d'Ocupació, Felip Puig. De la trobada, n'ha sortit un front comú per lluitar contra l'ERO. El Govern ha insistit a reclamar a ERCROS que presente un ERO segregat a Catalunya per poder tenir un paper d'intermediador en la negociació perquè, amb la nova reforma laboral, la Generalitat no té cap marge d'actuació i tot es tramitarà des de Madrid. "Tenim la Generalitat al nostre costat i veiem que ERCROS està cada cop més sola", ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Barbero, a la sortida de la reunió.
A mitjà termini, Puig s'ha compromès a presentar alternatives de reindustrialització al municipi i ha quedat gairebé descartada la possibilitat de recollocar part dels acomiadats en la descontaminació del pantà. "És una via que cal continuar explorant però que temem que té poc recorregut. Els treballadors destinats a la descontaminació ja han estat seleccionats per l'empresa i molts es troben en llista d'espera. Hi ha molt poc marge", ha concretat Barbero.
Twitter bull amb #flixenlluita
Durant tot el matí, però sobretot a partir de les 12 del migdia, Twitter ha bullit amb letiqueta #flixenlluita. Aquí sha viscut gairebé una manifestació paral·lela tant per aquells que no hi han pogut assistir i hi han mostrat el seu suport, com pels que la vivien en directe i han anat penjant fotografies o relatant tot allò que passava. Un dels tuits més repiulats ha estat el del president dERC, Oriol Junqueras: Tot el suport a #Flixenlluita. Pel futur de la Ribera d'Ebre, Ercros no es pot desentendre de la seva responsabilitat econòmica i ambiental o el del cantant Gerard Quintana: Solidaritat amb els veïns de Flix que avui es manifesten a Bcn pel futur del poble!".
Fotos publicades a Twitter per: Aurora Massip, Òscar Navarro, CCOO Catalunya, Remei Margalef, Raül Sabaté, Joventut Esportiva de Flix, Xavier Sabaté.