Becat un projecte de recerca de l'hospital de Tortosa sobre càncer de mama

L'ajut, de l'Institut de Salut Carlos III, impulsarà el projecte d'investigació, en el qual hi prenen part 10 centres nacionals i estrangers i està liderat per la doctora Lejeune, del Verge de la Cinta

Publicat el 19 de febrer de 2014 a les 18:14
L'equip de la Dra. Lejeune. Foto: Govern Generalitat

Un estudi dirigit per la doctora Marylène Lejeune, investigadora del grup de recerca en patologia onològica i bioinformàtica de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ha rebut un ajut de l’Institut de Salut Carlos III, que atorga unes beques anuals considerades de les més importants en l’àmbit estatal de la biomedicina. El projecte s’ha iniciat al gener de 2014 i tindrà una durada de tres anys.

L’objectiu de l’estudi és trobar marcadors cel·lulars i moleculars del microambient tumoral capaços de poder predir la recaiguda en un subgrup específic de càncer de mama que no respon al tractament quimioterapèutic preoperatori.

El microambient tumoral consta de totes aquelles cèl·lules no canceroses i substàncies que envolten el tumor i hi interactuen. Així, des de fa anys, se sap que la progressió i l'evolució del tumor no es pot entendre solament des del punt de vista de les cèl·lules tumorals, sinó que cal tenir-ne en compte el microambient, que és des d’on les cèl·lules canceroses obtenen els nutrients, l’oxigen i els senyals cel·lulars necessaris per a créixer. A més a més, se sap que els tractaments quimioterapèutics són capaços de modificar este microambient.

Com a resultat de l’estudi, si es coneixen quins components del microambient poden estar implicats en la recaiguda de les pacients de càncer de mama que no han fet una resposta completa al tractament quimioterapèutic preoperatori, es podran instaurar noves pautes d’administració dels tractaments actuals i, en el futur, dissenyar nous fàrmacs basant-se en estos biomarcadors.

La Dra. Lejeune lidera un equip multidisciplinari que inclou patòlegs, oncòlegs i biòlegs de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. En total en este projecte hi participen 10 centres nacionals i estrangers. Com a centres hospitalaris hi participen l'Hospital de Tarragona Joan XXIII, Hospital de Bellvitge, Hospital la Macarena de Sevilla, Hospital Sant Joan de Reus, Hospital de Ciudad Real, i el centre de lluita contra el càncer François Baclesse de Caen (França). A més, hi col·laboren matemàtics i enginyers de l’Institut d’Enginyeria Biomèdica i Biocibernètica de Varsòvia i del grup BioTICLA de l’Universitat de Caen Basse-Normandie.

L'Institut de Salut Carlos III es dedica a la investigació biomèdica i el foment d’una recerca d’excel·lència i altament competitiva. La realització d'este projecte de recerca és possible, també, gràcies al suport i finançament dels instituts d’investigació sanitària Pere i Virgili i la Fundació Dr. Ferran.