L'acord arriba un cop la comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) ha permès la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal de Bot de manera que el sòl -fins ara qualificat de no urbanitzable amb ús agrícola de cultiu de secà- passa a ser no urbanitzable destinat a Via Verda. I és que la intenció de l'Ajuntament de Bot és, en un futur, rehabilitar este equipament, les edificacions del qual presenten un estat força ruinós, per destinar-lo a usos turístics i serveis relacionats amb l'actiu que la Via Verda representa per al municipi, la comarca i també per al Baix Ebre.
La Via Verda de les Terres de l'Ebre, que recorre les dos comarques, té un recorregut de 50 quilòmetres. Aprofita l'antic traçat del ferrocarril que unia Tortosa amb la Puebla de Híjar en un recorregut de 110 km. Les obres del ferrocarril se van iniciar el 1882, però diverses dificultats van retardar-ne el funcionament complet durant 60 anys. Va transportar viatgers i mercaderies fins el setembre de 1973.
El passat mes de febrero el Consell Comarcal de la Terra Alta va presentar l'estudi de viabilitat de la Via Verda i de les infraestructures adjacents (estacions i edificis situats a la rodalia de les estacions), que posa sobre la taula diverses propostes d'usos a què podrien ser destinats estos edificis. Destaca el paper que podria tenir l'estació de Bot com a possible ubicació d'un centre de visitants i centre bicicletes tot terreny (BTT).
Foto: Ajuntament de Bot