Una càmera en directe les 24 hores permet observar la natura a la Reserva Ornitològica de Riet Vell

El dispositiu d'alta definició aconseguix una retransmissió de qualitat en directe amb accés gratuït des de qualsevol dispositiu electrònic

Imatge captada per la càmera a la llacuna de Riet Vell.
Imatge captada per la càmera a la llacuna de Riet Vell. | SEO/Birdlife
Redacció
23 d'agost de 2024, 14:12
Actualitzat: 16:55h

L’entitat SEO/BirdLife ha posat en marxa una nova càmera en directe per a transmetre en viu el batec de la natura des del Parc Natural del Delta de l'Ebre. La càmera emetrà, en temps real, la vida de l'avifauna que habita a la llacuna de la Reserva Ornitològica de Riet Vell, un aiguamoll que va ser recuperat i restaurat per SEO/BirdLife quan va crear la reserva i que funciona com un espai per a la cria, descans i hivernada de nombroses espècies d'ocells aquàtics.

Ornitòlegs de tota Europa acudexen a Riet Vell per a contemplar-les des de l'observatori situat estratègicament a la riba de la llacuna. Es tracta, per tant, d'un espai que, juntament amb l'arrossar ecològic, i per estar situat en el cor d'un dels aiguamolls més importants de l'Europa Occidental, acull nombroses espècies d'ocells lligats al medi aquàtic. Ara milers d'usuaris en podran gaudir en temps real també a través d'Internet.

La càmera instal·lada a la Reserva Ornitològica de Riet Vell és un dispositiu d'alta definició per a aconseguir una retransmissió de qualitat en directe les 24 hores del dia, amb accés gratuït des de qualsevol dispositiu electrònic mòbil, PC o tauleta connectada a Internet a través de seo.org/camaras.

A més, gràcies als potents infrarojos de la càmera pot visualitzar-se l'activitat de la llacuna durant la nit, amb major claredat en els dies de lluna plena. La càmera disposa també d'un dispositiu per a gravar vídeos en alta qualitat dels millors moments protagonitzats per la fauna de la llacuna. A tot això se suma la qualitat de l'àudio, que proporciona una experiència sonora de com evoluciona la naturalesa a través de les estacions en un dels aiguamolls més importants de l'interior peninsular.

Entre les nombroses colònies d’ocells que s’hi poden observar, destaquen les polles blaves i flamencs, a més de ser un lloc on es poden observar i fotografiar espècies d'ocells petits com el blauet. Respecte als agrons destaca la presència com a nidificant del gomet comú, i el martinet de nit i agró comuns, així com el martinet ros i l'agró roig que, sobretot, utilitzen els arrossars al voltant de la llacuna com a zona d'alimentació.

Destaca també la presència esquiva al canyissar, encara que no com a nidificant confirmat, del bitó comú, Ocell de l'Any 2024.

Riet Vell, projecte pioner d'agricultura i conservació

La Reserva Ornitològica de Riet Vell és un exemple pioner d'agricultura ecològica de l'arròs –en l'actualitat, desenvolupat per l'empresa responsable Riet Vell– i compatible amb la recuperació d'aiguamolls, ja que bona part de l'espai està destinat a altres usos, com la restauració d'un aiguamoll natural (la llacuna) i a la conservació i divulgació dels ecosistemes aquàtics.

La Reserva, a més de ser una estació de recerca i conservació, oferix programes d'educació ambiental, voluntariat i fomenta l'ecoturisme des dels seus inicis. És una visita imprescindible per a gaudir de l'observació d'ocells emblemàtics en les Terres de l'Ebre. Un espai que s'ha convertit amb el pas dels anys en una autèntica joia per als amants dels ocells.

Cada any, més de 10.000 persones visiten Riet Vell en grups organitzats o per compte propi, i molts d'ells participen en esdeveniments relacionats amb la producció ecològica de l'arròs i la seua vinculació amb la conservació de l'ecosistema, amb la biodiversitat i amb els valors culturals de la zona.

Arxivat a