Campanya per informar de les bonificacions fiscals a les famílies amb pocs recursos de Tortosa

Publicat el 16 de febrer de 2015 a les 21:26
Actualitzat el 17 de febrer de 2015 a les 17:12

Presentació de la memòria d'activitats de l'àrea de Serveis a les Persones. Foto: Ajuntament de Tortosa


L'Ajuntament de Tortosa farà una campanya informativa a través dels mitjans de comunicació per tal de donar a conèixer i explicar com demanar les bonificacions i excempcions socials que ha aprovat en els darrers anys per a famílies amb pocs recursos. L'Ajuntament ha explicat que ha anat estenent i incrementant les bonificacions socials a diferents impostos, taxes i tarifes municipals per a famílies que han de complir determinats requisits, essencialment en relació als ingressos. A tall d'exemple, l'alcalde Ferran Bel ha recordat les actualment vigents per a l'IBI -amb bonificacions de fins al 90%, i les exempcions de l'impost de circulació, plusvàlua, rebut d'escombraries, taxa de documents administratius, bonificacions en taxes d'aigua i clavegueram, en els preus públics de les escoles de teatre i música, en les tarifes de serveis esportius i en les de transport públic.

"Som conscients que no podem arribar a tothom, però estem cobrint més necessitats que abans. Hi ha signes de millora, però en cap cas es poden traure conclusions globals.", ha apuntat l’alcalde, que ha precisat que "mentre hi haja una sola persona que ho passe malament, no es pot mai abaixar la guàrdia".

Bel, acompanyat de la tinent d'alcalde responsable de l'àrea, Ana Algueró, i del cap d'àrea, Ernest Valls, ha presentat la memòria d'activitats de l'àrea de Serveis a les Persones corresponent a l'any 2014. L'equip bàsic d'atenció social està gestionat per 14 professionals, que el 2014 van iniciar 632 casos nous i van atendre un total de 2.676 persones, un 9 per cent inferior a l'any anterior. Quant a prestacions socials, l'any passat es van atendre 82 persones amb dependència dins el servei d'atenció domiciliària, amb una inversió total de 14.091 hores.

El centre obert Sant Francesc, d'atenció a infants i adolescents, va atendre 54 jóvens, mentre que el Punt de Trobada, els espais relacionals entre infants i famílies, va arribar a 36.

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones, que es presta per al conjunt de les Terres de l'Ebre, va registrar una disminució molt important de l'activitat este 2014, amb 1 sola dona acollida d'urgència, front a les 6 de 2013 i als 10 fills que hi va haver aquell any.
El menjador social Mossèn Sol va servir 4.787 àpats el 2014, una xifra que previsiblement s'incrementarà enguany a causa de  l'augment dels dies en què es presta este servei, fruit de l'acord assolit entre Càritas i l'Ajuntament. La Casa d'Acollida, per la seua banda, va registrar 1.259 estades. En el marc de programa ‘Compartim taula’, adreçat a la gent gran i en col·laboració amb l'Associació de Residències de Gent Gran es van repartir 1.726 àpats. Pel que fa al nombre de famílies derivades al programa d'ajuts d'alimentació compartits amb Càritas i Creu Roja es va arribar a 596 en tot 2014. Quant als ajuts d'urgència per necessitats bàsiques, l'any passat es van atendre 308 famílies, “una xifra que es va incrementar gràcies a una dotació pressupostària addicional, que va permetre multiplicar les ajudes per habitatge, subministraments, llet infantil i aliments entre les famílies més necessitades”, ha explicat l’Ajuntament.

Cau el percentatge de població immigrada

L'àrea de Serveis a les Persones inclou altres àmbits de competència, com la diversitat cultural. En este sentit, l'Ajuntament ha informat de la situació demogràfica a data de 16 de febrer de 2015, amb una població total al municipi de 34.302 habitants, un 18,47 per cent dels quals són població immigrada. L'any passat este percentatge era del 19,40 per cent, xifra que fa cinc anys havia assolit el 24,5 per cent. De les 87 nacionalitats presents a Tortosa, les tres més importants són, per este ordre, la marroquina (el 6,4% del total), la romanesa (2,6%) i la paquistanesa (2,2%).

En esta mateixa àrea, l'alcalde ha recordat l'eina del Servei de Mediació, que durant 2014 va registrar 152 visites a comunitats de veïns i 37 casos de mediació.

En l'àmbit de Joventut, també inclòs aquí, el Punt Jove i l'Oficina Jove del Baix Ebre van registrar 3.962 consultes el 2014, mentre que les diferents activitats impulsades des d'este àmbit van sumar més de 7.000 participants.

En l'apartat d'ensenyament, la memòria de 2014 revela la consolidació de l'alumnat de les escoles de música, teatre, dansa i tall i costura. L'alcalde ha destacat que els ingressos que obté l'escola de teatre en concepte de matrícula permet que s'autofinance.

També en serveis educatius, però dins de l'àmbit d'Atenció a la Ciutadania, l'Ajuntament gestiona el pla educatiu Entorn dins el programa 6-16, així com l'Espai Obert d'Aprenentatge, amb 140 persones beneficiàries, i 30 més en el cas del Pla de Transició al Treball.

Finalment, el Servei d'Atenció Ciutadana ha atès presencialment durant el 2014 30.981 persones. Sobre això, l'alcalde ha ressaltat la millora en la qualitat de la prestació del servei i el menor temps d'espera.