El canal Xerta-Sénia ha tornat a funcionar després de 12 anys sense ús. La primera fase del regadiu ja està en marxa i cobreix 65 hectàrees, amb l'objectiu d'arribar a 8.000 hectàrees quan estigui completament operatiu.
Esta iniciativa ha estat rebuda amb satisfacció entre els regants i el sector primàri de les Terres de l'Ebre segons confirma a este mitjà el president dels regants del canal Xerta-Sénia, Xavier Curto.
Actualment, l'aigua està arribant a les primeres 65 hectàrees de regadiu, que inclouen zones dels termes municipals de Xerta i Aldover.
Este canal va ser concebut per portar aigua per al regadiu, però no havia arribat a funcionar plenament fins ara. Es van fer proves puntuals amb aigua per verificar el funcionament de la infraestructura, com ara les bombes i els sistemes de captació. Tot i que es van fer inversions i obres al llarg dels anys, el projecte va quedar aturat durant més d'una dècada.
La Generalitat està treballant en les següents fases del projecte, implementant tecnologia per millorar l'eficiència en l'ús dels recursos hídrics. A més, s'han reparat elements essencials de la infraestructura, com les bombes de captació d’aigua del riu Ebre i la connexió a la xarxa elèctrica.
Canal Xerta - Sénia per regar les primeres 65 ha de 8000 després de més de 12 anys d'inactivitat i amb la inversió feta d'uns 100 milions d’euros per part @gencat pic.twitter.com/fqW7voRx5f
— Manel de la Vega (@maneldelavega) March 1, 2025
Les següents fases del projecte de regadiu del canal Xerta-Sénia inclouen l'expansió de la infraestructura per abastir fins a 8.000 hectàrees, implementant tecnologia avançada per millorar l'eficiència en l'ús dels recursos hídrics. A més, es preveu impulsar altres regadius, com el de l'Aldea-Camarles i el de la Terra Alta, per fer front a la sequera que afecta els camps.
Aquestes accions formen part d'una estratègia més àmplia per garantir la sostenibilitat i el suport al sector agrícola de les Terres de l'Ebre.