Societat

El canvi climàtic augmenta en dos graus la temperatura de l’aigua de l’Ebre i la salinitat

El CAT i el centre tecnològic Eurecat han impulsat una jornada tècnica sobre els efectes del canvi climàtic en la qualitat de l’aigua potable

ARA A PORTADA

Publicat el 07 de març de 2025 a les 17:07
Actualitzat el 07 de març de 2025 a les 17:23

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i el centre tecnològic Eurecat han impulsat una jornada tècnica sobre els efectes del canvi climàtic en la qualitat de l’aigua potable a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla. La cita ha aplegat prop d’un centenar de professionals de tota Catalunya implicats en la gestió d’aigua i ha servit per exposar les primeres conclusions sorgides del projecte europeu d’investigació SafeCREW.

Este és un estudi internacional que compta amb la participació de les dos entitats catalanes, juntament amb nou entitats europees més, que pretén explorar com s’hauran d’adaptar els processos de potabilització de l’aigua d’acord amb les conseqüències del nou escenari climàtic. Concretament, l’estudi ha de permetre conèixer els efectes del canvi climàtic en les aigües tant superficials com subterrànies, i quina incidència tindrà això en les seves propietats, en els processos de tractament i en la distribució.

Durant la jornada, s’han compartit les primeres conclusions extretes de l’anàlisi de les dades relatives al curs baix del riu Ebre, recopilades durant els últims vint anys. Entre altres, els experts han detectat un increment de la temperatura de l’aigua del riu de 2ºC durant l’última dècada, així com un augment notable de la conductivitat (concentració de sals).

En este sentit, Irene Jubany, investigadora i coordinadora de Recerca de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, ha explicat que “no només el canvi climàtic està transformant les característiques de l’aigua, sinó que també hi ha un fort component de les activitats humanes que impacten al riu i és precisament per això que és necessari impulsar projectes estratègics com el SafeCREW. Doncs, si tenim un major coneixement de les característiques d’esta aigua, podrem millorar i optimitzar els processos de tractament per garantir la màxima qualitat de l’aigua que, finalment, ens arribarà a casa”. Jubany ha subratllat que “les dades indiquen que la qualitat i quantitat d’aigua que baixa per l’Ebre, com en la resta de rius, és cada vegada més fluctuant i, si la tendència es manté, caldrà transformar i adaptar els processos de potabilització de l’aigua”.

Des del 2022, quan es va iniciar l’estudi europeu, s’han dut a terme diverses campanyes de mostreig tant al riu, com al llarg del procés de potabilització, així com en l’aigua servida per a la seua anàlisi. Paral·lelament, s’han desenvolupat estudis de procés, i models físics i de dades, per predir la qualitat de l’aigua. Alhora, s’han instal·lat nous equips d’anàlisi en línia, com uns nous sensors de trihalometans, que mesuren de manera contínua la qualitat de l’aigua.

En esta línia, Andreu Fargas, del Consorci d’Aigües de Tarragona, ha destacat que “ara mateix disposem d’una visió panoràmica de l’evolució de la qualitat de l’aigua al llarg de tot el procés de captació, tractament i abastiment. De fet, hem centrat esforços en estudiar l’evolució de les propietats de l’aigua durant els diferents processos operatius de potabilització que duem a terme a l’ETAP de l’Ampolla. Això, per exemple, contribueix a detectar en quines fases es redueix més quantitat d’elements orgànics i, en conseqüència, això ens ha de permetre optimitzar l’ús de productes de desinfecció (com el clor) que acaben generant subproductes que volem reduir al mínim”.

Més enllà, este projecte d’investigació ha de servir per establir models predictius per tal de disposar de sistemes resilients que permeten potabilitzar aigües subterrànies i superficials sense haver d’incrementar les quantitats de productes de desinfecció. Alhora, es pretén traçar patrons de comportament del cabal del riu, per tal d’ajustar el procés de potabilització segons les característiques de l’aigua captada en cada moment. Doncs, un dels principals efectes del canvi climàtic és l’accentuació dels episodis de sequera i de pluges torrencials, pel qual les característiques de l’aigua són cada vegada més variables. Tot plegat es planteja amb l’objectiu de gaudir de plena seguretat en el subministrament d’aigua de boca i, sobretot, mantenir els estàndards de qualitat dels subministradors d’aigua potable d’arreu d’Europa.

Sobre el projecte SafeCREW

El projecte europeu SafeCREW forma part del programa d’investigació i innovació de la Unió Europea Horizon 2022. Està dotat amb un pressupost global de 4.000.000 d’euros i compta amb la participació d’un total d’onze entitats internacionals de països com Itàlia, Alemanya i Ucraïna. El Consorci d’Aigües de Tarragona i el centre tecnològic Eurecat són els únics representants nacionals.