Cap empresa ebrenca s’ha acollit encara als acords voluntaris per reduir CO2

Publicat el 20 de febrer de 2014 a les 16:23


Un total de 102 empreses catalanes, de les quals cap de les Terres de l'Ebre i només quatre del Camp de Tarragona -Celler Carles Andreu SL., Autoritat Portuària de Tarragona, Activa Mutua 2008 (Matepss Nº3) i Granic-, s’han compromès des del 2010 fins ara a reduir voluntàriament les seues emissions de gasos d’efecte hivernacle, acollint-se al programa Acords Voluntaris que promou la Generalitat de Catalunya. Esta iniciativa d'adhesió als anomenats 'Acords Voluntaris' va destinada, de fet, a les empreses i entitats públiques que no estan entre les grans emisores, ja regulades per la directiva en el comerç internacional de drets d’emissions. Tot i ser les més petites, per tant, paradoxalment efectuen avui dia dos terços de les emissions totals a Catalunya de gasos que provoquen danys a la capa d’ozó, com el CO2. Actualment, Catalunya emet 45 milions de tones d’estos gasos, una xifra que s’ha reduit notablement, entre 15 i 20 milions, en deu anys, per factors d’esforç de les pròpies emissores en alguna part, però també, indubtablement, a causa de la crisi, segons ha reconegut el secretari tècnic de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic, Iñaki Gili. El centenar d'empreses acollides emeten en total 450.000 tones de CO2, el que representa un 1% respecte el total d'emissions a Catalunya.

Són algunes de les explicacions que s’han donat avui en el marc d’una jornada destinada precisament a explicar els beneficis del programa d’Acords Voluntaris que ha tingut lloc a la seu de la Cepta, a Tarragona. Beneficis que provenen de factors relacionats amb el marketing sobre el compromís mediambiental de les empreses i també, en bona mesura, de l’estalvi que aconseguixen, en un termini no massa prolongat –uns tres anys de mitjana- per l’aplicació de les mesures a què es comprometen per reduir les emissions.

Així, mitjançant l’acord voluntari, l’organització es compromet a elaborar anualment un inventari de les emissions que fa. Per fer-ho, la Generalitat li facilita unes bases i criteris de càlcul que faciliten la quantificació de les seues emissions. Después caldrà aplicar les mesures que es plantegen, destinades a reduir els consums elèctrics o l’ús de combustibles fòssils per exemple en les flotes de vehicles, per tal de reavaluar el volum d’emissions.

L'Autoritat Portuària de Tarrona, una de les quatre tarraconines adherides als acords, ha explicat les mesures que aplicará en breu. Una d'elles és la instal·lació d'un sistema remot per controlar l'encesa i apagada de l'enllumenat dels molls, format per un centenar de torres elèctriques, i també renova la seua flota de vehicles per altres més eficients. Actualment emet 2.685 tones equivalents de CO2.

Tot i que en són un centenar arreu del país, manca encara un llarg recorregut per anar sumant teixit empresarial compromés en reduir les emissions, i obtindre un estalvi a canvi, entre altres beneficis. “Els beneficis dels acords voluntaris són multiples: milloren la competitivitat de l’empresa al reduir la dependencia dels recursos fòssils, aconseuixen reduir la factura energètica, augmente el favor afegitm milloren la gestió ambiental i impliquen un clar posicionament estratègic”, han remarcat els organitzadors.

Adicionalment, la Genralitat està estudiant altres possibles beneficis per a les empreses adherides, de carácter fiscal, d’atorgament d’ajuts i subvencions, i també relacionats amb la contractació pública, si bé encara no hi ha un termini fixat per a la seua entrada en vigor.