
Prop de 300 tractors i d’un miler de persones han participat en les tractorades convocades per Unió de Pagesos ahir a Lleida (Segrià) i avui a Verges (Baix Empordà), Reus (Baix Camp), Amposta (Montsià), Móra la Nova (Ribera d’Ebre) i Batea (Terra Alta), en protesta contra la proposta d’Agricultura per al nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per al període 2014-2020, que disminueix en un 23,4% el pressupost anterior. Les tractorades anaven encapçalades amb pancartes amb el lema Que no ens robin el futur! Volem un PDR just per a la pagesia .
Les tractorades més nombroses han estat a Amposta (més de 100 tractors i unes 150 persones), a Reus (més de 60 tractors i prop de 150 persones), i a Móra la Nova (més de 30 tractors i més de 100 persones). A Batea han participat a la protesta diversos tractors i més de 100 persones, i a Verges diversos tractors i desenes de persones, com ahir a Lleida. Durant els actes de protesta, que han començat a les 11 h, els sindicalistes han repartit entre els vianants i conductors dels diferents territoris informació sobre els efectes que tindria el nou PDR entre la pagesia.
A més, prop d’un miler de persones més han assistit a les 40 xerrades informatives que el sindicat ha organitzat arreu del territori català les últimes dues setmanes per explicar les conseqüències que comportaria este pressupost del nou PDR, inacceptable per a la modernització i desenvolupament del sector ja que el Departament només hi pretén destinar 810,4 milions d’euros, mentre l’anterior era de 1.058,2 milions d’euros.
Entre altres, pel que fa a les mesures agroambientals, el nou PDR contempla una disminució dels ajuts per al sector de l’arròs del 33,6% (2,7 milions d’euros a l’any). Per a este sector, l’impacte del model d’aplicació de la reforma de la PAC del ministeri d’Agricultura pot suposar una pèrdua anual de fins a 2,9 milions d’euros.
Per al sector de l’oli d’oliva, l’impacte del model d’aplicació de la reforma de la PAC del ministeri d’Agricultura pot suposar una pèrdua anual de fins a 8 milions d’euros anuals a les comarques del Baix Ebre i Montsià, al que s’hi sumarà la davallada de les primes de les mesures agroambientals proposades pel Departament d’Agricultura de 111,91 euros per hectàrea en producció integrada i 46 euros per hectàrea en producció agrària ecològica.
Cal tenir en compte que el PDR 2007-2013 es va revisar el 2012 i el 2013 atenent a la manca de pressupost de l’Estat i la Generalitat per la situació econòmica, deixant-lo en 942,2 milions d’euros; el pressupost proposat ara per Agricultura per al nou PDR és fins i tot més baix (un 14% menor), la qual cosa contradiu el fet que les pròpies administracions han previst una situació econòmica més favorable per als propers anys, un aspecte important si considerem que el nou PDR que es programi ara serà vigent fins el 2020 i amb pagaments fins tres anys després.