La colònia de gavina corsa del Delta té enguany més de 2.500 parelles nidificants

Són un centenar d'exemplars més que l'any passat, segons l'últim cens

Una colònia de gavina corsa a les Salines de la Trinitat.
Una colònia de gavina corsa a les Salines de la Trinitat. | Cedida
Redacció
03 de juny del 2024

El Departament d’Acció Climàtica ha registrat enguany un total de 2.523 parelles nidificants de gavina corsa a la colònia del Delta de l'Ebre. La xifra representa més de la meitat de les 4.356 parelles nidificants d'esta espècie registrades a Catalunya, segons l'últim cens, que fa poques setmanes es va tancar. Al conjunt del país, tot i que hi ha hagut una lleugera davallada respecte de les xifres recollides l’any 2023, hi ha una consolidació de la població a l’entorn de les 4.000 parelles i s’ha frenat en sec la davallada poblacional registrada deu anys enrere, fins i tot invertint la tendència poblacional. La gavina corsa és una espècie protegida i catalogada en perill d’extinció. El 2022 se’n van detectar 3.060 parelles, a Catalunya i l'any passat, 4.421.

La colònia més gran, la del delta de l'Ebre, es localitza a la punta de la Banya i a les Salines de la Tancada. Esta població d'enguany al delta incrementa en 46 les parelles les xifres registrades l’any passat. La resta es distribuïxen en les colònies que hi ha al port de Tarragona (694), port de Barcelona (845) i Zona Franca de Barcelona (294).

Les mesures de gestió als ports, pioneres

L’any 2015, es va començar a detectar la presència de gavina corsa a espais antropitzats com els ports. Estes zones són un indret de refugi davant una de les seves majors amenaces: els depredadors, especialment els terrestres, i són a prop de les zones d’alimentació (plataformes continentals de deltes o àrees de treball de la flota pesquera).

A poc a poc, la presència de parelles nidificants als ports de Barcelona i Tarragona s’ha consolidat i el mateix ha passat a les teulades de la Zona Franca. Actualment, el 42,08% de les parelles nidificants de Catalunya es concentren en estos espais.

Catalunya és pionera en l’aplicació de mesures de gestió en els ports. Al port de Barcelona, la colònia s’ha incrementat en 521 metres lineals gràcies a la col·laboració de l’Autoritat Portuària. Això ha permès, entre altres coses, que el 86,98% de les parelles crien ‘segures’ en este àmbit.

Així mateix, amb la col·laboració del Port, s’han instal·lat refugis com ara pedres, vegetació o tubs per afavorir la nidificació, que han estat ocupats en el 76,77% dels casos, cosa que ha beneficiat directament un centenar de parelles que d’altra manera no haguessen pogut niar en este espai.

Tant el port de Barcelona com el port de Tarragona i les empreses de la Zona Franca col·laboren activament en l’elaboració del cens i faciliten espais segurs per a esta espècie delimitant i senyalitzant les àrees de cria.