Creen un centre virtual per documentar i estudiar la música de banda de les Terres de l'Ebre

L'espai farà valer l'obra dels compositors Esteller, Amela i Arasa

Músics de banda.
Músics de banda. | URV
Redacció
02 de maig de 2023, 18:22
Actualitzat: 18:31h
La Xarxa Vives d’Universitats, de la qual forma part la Universitat Rovira i Virgili, i l’Institut Ramon Muntaner promouen la creació d’un centre virtual de documentació i estudi de la música de banda a les Terres de l’Ebre, que coordinarà la catedràtica de Tecnologia Educativa de la URV, Mercè Gisbert Cervera. Es tracta d’una iniciativa del Centre d’Estudis Seniencs, que ha rebut 10.000 euros de finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal.

La finalitat del projecte és desenvolupar un espai digital obert per fer visibles figures de la música de banda de Terres de l’Ebre, així com cercar, digitalitzar i estudiar els fons documentals del mestres i compositors Joan Baptista Esteller, Josep Amela i José M. Arasa.

Segons els seus impulsors, amb l’augment del ritme de globalització i la consegüent exposició a diferents cultures, és important protegir i promoure la cultura tradicional i el patrimoni associat. Per això, esta iniciativa cerca posar en valor la música com a part d’esta cultura tradicional per tal d’entendre la història, la cultura i la societat. Este projecte cerca potenciar la música de banda a les comarques de l’Ebre, destacant el llegat de mestres i compositors referents del sector.

El projecte, que neix vinculat al Festival de Músiques en Terres de Cruïlla, inclourà un repositori virtual, amb les obres d’Esteller, Amela i Arasa, a més de documentació sobre la música de banda i la seua vinculació al territori. Amb tot, la voluntat dels seus promotors és posicionar la música de banda al bell mig dels territoris de parla catalana.

La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner convoquen anualment els ajuts Creu Casas Sicart de recerca en el context local i comarcal per a personal docent i investigador de les universitats del domini lingüístic catalanoparlant, amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats a través del Pla d’Enfortiment del Català (PEC) i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els projectes finançats, oberts a qualsevol àmbit de coneixement, han de presentar propostes d’aplicabilitat i retorn social dels resultats, així com a tindre el marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides tant en el procés de recerca com en els seus resultats, que hauran de ser consultables en accés obert.