Creix per primera vegada l'afiliació a la Seguretat Social a l’Ebre des de l’inici de la crisi

El nou butlletí de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV constata un creixement interanual d’un 0,2 % | La creació d’ocupació d’este trimestre s’explica sobretot per la bona evolució del règim d’autònoms

Publicat el 15 de setembre de 2014 a les 17:10
La presentació del butlletí del segon trimestres ha tingut lloc a Ascó. Foto: URV

Un 0,2 % en termes interanuals, però, almenys, el minso percentatge servix per dir que per primera vegada des de l’inici de la crisi a les Terres de l’Ebre ha augmentat el nombre d’afiliats a la Seguretat Social, que arriben a les 46.410 persones. Així ho recull el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del segon trimestre de 2014, que ha presentat este migdia a Ascó el catedràtic d’economia i director de la Càtedra d’Economia Local i Regional del Campus Terres de l’Ebre de la URV, Juan Antonio Duro, acompanyat per la directora territorial de Governació i Relacions Institucionals, Rosa M. Peig, i per l’alcalde d’Ascó, Rafael Vidal. També ha disminuït l’atur en este segon trimestre de l’any.

El sector econòmic que ha funcionat millor ha estat el de Serveis, que ha tingut un creixement d’afiliats del 0,9%, i dins dels Serveis, l’hostaleria que ha tingut un creixement interanual del 4,4%, així com els serveis empresarials i els socials. Les bones xifres de l’hostaleria es deuen a l’aportació positiva de la gran majoria de municipis analitzats, destacant el cas de Sant Carles de la Ràpita, amb una contribució positiva d’1,9 punts percentuals. En el cas dels serveis a les empreses, és Alcanar el municipi amb una major aportació al creixement global (1,7 punts percentuals).

El segon sector que ha evolucionat favorablement en la creació de llocs de treball ha estat la Indústria amb un creixement de l’1,2%, xifra que representa però una lleugera pèrdua d’impuls respecte als mesos precedents. Per contra, l’afiliació al comerç continua caient amb força, un -4,3%, i ja supera, per segon trimestre consecutiu, a la construcció, que també continua el seu declivi però amb uns ritmes propers al 3,2%, el millor registre des de l’inici de la crisi, quan s’enregistraven pèrdues del 20%. Cal destacar, però, que la creació d’ocupació d’este trimestre s’explica sobretot per la bona evolució del règim d’autònoms, que ha crescut l’1,3 %. Per primer després de molts anys, també augmenten les empreses un 0,6%”.

Per municipis, l’evolució de l'afiliació ha sigut més favorable en els municipis mitjans, entre 10.000 i 20.000 habitats, mentre que ha caigut en municipis majors de 20.000, per les dinàmiques del mercat laboral, i en els de menys de 2.000 habitants, a causa de l’envelliment de la població. Bon exemple d’este indicatiu és el poble d’Alcanar que ha vist créixer els seus cotitzants un 11,6 %, molt probablement per la indústria manufacturera però també pel serveis a les empreses i el comerç, mentre que Tortosa ha vist caure els afiliats a la Seguretat Social en un 4,1 % pel declivi en el sector del comerç. De fet, la majoria de municipis, excepte la capital del Baix Ebre, han tingut increments positius d’entre un 1 % i un 5 %. Cal remarcar el cas de la Sénia, que es recupera de l’evolució negativa de trimestres anteriors.

Un miler d’aturats menys

Pel que fa al nombre d’aturats, per tercer trimestre consecutiu es reduix en termes interanuals. Així els mesos d’abril, maig i juny l’atur ha accelerat la caiguda respecte al primer trimestre de l’any arribant fins al 5,2 % i se situa en les 15.189 persones, lluny de les 16.234 enregistrades al mes de maç d’enguany i 827 menys que el mateix trimestre de l’any anterior. Es tracta de la xifra més baixa des del darrer trimestre de 2011. L’atur ha caigut en totes les franges d’edat, excepte en els majors de 50 anys, si bé en aquest cas ha moderat fortament el seu creixement respecte de trimestres anteriors. I també ha caigut amb força entre les persones amb formació superior, entre un 9 % i un 16 %, contràriament al que passava en els trimestres anteriors, però l’atur continua creixent entre els treballadors de qualificació mitjana baixa dels serveis, un 1,7 %, a causa de la mala evolució de l’activitat comercial.

Per municipis, les caigudes més importants de l’atur s’han produït a Deltebre (8,9 %) i a Móra d’Ebre (8,7 %). Quant a la taxa d’atur més elevada continua sent per a la Sénia, amb un 22,6 %, a causa dels mals resultats que s'arrastren en el conjunt de la crisi per la indústria del moble. Per contra, les taxes d’atur més baixes són per a l’Ametlla de Mar, amb un 11,7 % i Alcanar, 12,1 %. La taxa mitjana d’atur a les Terres de l’Ebre és del 14,7 %, un punt per sota del trimestre anterior.

Segons Duro, “després de molts mesos de caiguda sembla que la recuperació econòmica comença a despuntar gràcies a que comença a consolidar-se el consum privat i l’optimisme empresarial que els porta a ser de nou emprenedors. Si continuem així esperaríem en el tercer trimestre resultats més intensos en el creixement, amb l’esperança que es puguen percebre, d’una manera més clara, per la població. De tota manera, les incerteses internes i externes poden afectar estes expectatives”, apunta en una nota de premsa.