branded content

Creix al Priorat un projecte holístic a ras de cel

Paisatge, gastronomia, viticultura, descans, lleure i gaudir del moment, és la filosofia del grup.

Visitem un univers enogastronòmic total amb Rafel Múria, Jaume Giralt i Eva Prim, sis planetes per gaudir d'un viatge amb els cinc sentits.

31 de maig del 2024
Actualitzat a les 21:17h

Les estrelles no són res per separat. Hi ha fils invisibles que unixen els astres i els cossos que conformen l’univers. Els grecs van acudir a n’este cosmos complex i alhora unitari per definir el concepte holístic. Un tot que supera la suma de les parts. Al Priorat ha esclatat com una supernova un projecte holístic més poderós que la suma de les parts. La concepció filosòfica és la mateixa. Paisatge, calma, viticultura, gastronomia i descans generen una experiència multidimensional total. Això és que ens proposa este triplet de socis, format per Rafel Múria, Jaume Giralt i Eva Prim, un univers amb sis planetes per viatjar entre ells i gaudir del viatge amb els cinc sentits. 

El planeta del silenci i el descans és Siurana, i aquí hi tenen l’estació base: l’hotel Siuranella. A n’este mateix lloc de desconnexió sense presses hi han situat dos satèl·lits gastronòmics: el restaurant Tallers, i la terrassa Montsant, un balcó obert a la serra del mateix nom on connectar amb la natura a ras de cel. Els amants de la bona cuina teniu dos cossos astrals més per visitar: els restaurant Quatre Molins, a Cornudella de Montsant, i el Brichs, a Falset, il·luminats pel brillant saber fer del xef Rafel Múria, guardonat amb una estrella Michelin. I no hi ha visita a esta particular galàxia del Priorat sense fer una incursió ben intensa al món del vi, en este cas representat per les vinyes i el celler Rodanelles, tancant este pòquer d’asos capaç de traslladar-te a un altre univers en només un cap de setmana. Hi volem! 

Façana hotel Siuranella, un reducte de pau a Siurana.
Façana hotel Siuranella, un reducte de pau a Siurana.

Queden enrere les presses i les angoixes del dia a dia. Ni agendes ni més obligacions que gaudir de la vida. Entrem al poble de Siurana serpentejant la carretera fins al turó coronat per este llogaret encantador i calmat de carrers empedrats i façanes amb rosers. El seu aroma i el so de cada passa entre silencis ens condueix a l’hotel Siuranella, un espai petit i cuidat fins a l’últim detall, exclusiu i familiar. El privilegi de saber-se en connexió amb quelcom ancestral en un indret recòndit on tornareu a descobrir el plaer d’una posta de sol des de la terrassa Montsant. Si per incentivar el gust, sou dels que preferiu fer unes delicioses picadetes a l’aire lliure, este serà el vostre espai. Si us apeteix buscar un racó del restaurant i endinsar-vos en la saborosa i innovadora proposta culinària de Pau Escriu, opteu per reservar taula al Tallers, per dinar o sopar.  

“Busquem una cuina de mercat, molt de temporada, però incorporat a la línia gastronòmica de tot el projecte, sense estridències, sondejant les aportacions de la mel i els cítrics, l’oli Cap de Ruc, però sense deixar de banda un toc de personalitat pròpia”, explica el xef, Pau Escriu. 

Oli, vi, mel, i productes de la terra, què pot fallar?.
Oli, vi, mel, i productes de la terra, què pot fallar?.

El Tallers és un dels tres planetes que orbiten entorn al sol gastronòmic de l’equip de Rafel Múria, xef executiu, i integrat també per Pau a, per Jonathan xxx, al capdavant dels fogons del Brichs, i per David Corchero , capitanejant el Quatre Molins. No són compartiments estancs. Intercanvien idees, plats i innovacions. Del restaurant Quatre Molins emana una aura sòlida per a tot el grup. Un espai inspirat en el món del vi que roda com un mecanisme precís i rigorós. Senzill però acollidor, alimentant-se de l’energia de les abelles i dels productes de la terra d’alta qualitat curosament seleccionats per elaborar una carta fusionada amb el paisatge.  

 

Rodanelles, l'essència vinícola del grup

Al mateix municipi, Cornudella de Montsant, hi ha l’essència íntima vinícola de l’equip, les vinyes i el celler Rodanelles. I el vi, amb la signatura de l'enòloga Eva Prim, hi aporta la filosofia: “El lloc és aquí i ara”, apunten els responsables. És la sang del Priorat, catalogada dins la DO Montsant, aferrada a la natura: “Creem vins actuals que miren amb orgull el passat i la manera de fer dels nostres avis. Vins atractius, frescos, perfumats, harmoniosos, exquisits...plens de virtut”, asseguren els autors de vins com Cap de Ruc, Vinyes Velles, i vins d’autor amb edicions limitades, entre altres productes d’este celler dedicat a l’agricultura biodinàmica, on “la planta està lligada a l’expressió d’un Sistema Solar i Planetari que té especial incidència en tota la vida que es desenvolupa sobre la Terra”, apunten els responsables. Aquest tipus d’agricultura ressalta la importància de la relació que té la planta amb tot el sistema energètic que l’envolta, és a dir, la connexió entre la planta i la matriu de la vida. 

Rafel Múria amb Jordi Vergés, al Brichs.
Rafel Múria amb Jordi Vergés, al Brichs.

Rafel Múria, l'estrella Michelin il·lumina l'equip

Recentment, el grup ha incorporat una altra joia de la corona, el restaurant Brichs, a la capital de comarca, Falset, on trobem el xef executiu, Rafel Múria, gaudint d’un àpat compartit entre tots els treballadors abans de servir als comensals que aviat ompliran la sala. “Si alguna cosa em defineix és ser protectors dels meus, som un equip i aplico una visió jove del negoci de l’hostaleria, tenim vida, venim a gaudir de la nostra feina i a fer que la gent gaudeixi de la nostra proposta gastronòmica”, explica el jove cuiner, que ha heretat de la família el delit per la mel, en este cas incorporada a l’alta cuina per donar un toc distintiu de forta personalitat. Rafel aclapara les nostre papil·les gustatives amb un menú degustació: Per començar, un Homenatge al delta, res més oportú venint d’on venim. Segueix amb un carpaccio d’orada, arròs cremós d’anguila, peix de llotja, xai amb albergínia i iogurt i per tancar “Sticky toffee” amb mango i fruita de la passió. Amén. De vegades, segons l’època de l’any, hi incorpora l’empremta Balfegó, amb qui va col·laborar amb els seus inicis. De fet, la presència especial del peix i marisc és el toc distintiu del Brichs respecte als seus satèl·lits germans. 

La proposta gastronòmica del Brichs dona una especial rellevància als productes del mar.
La proposta gastronòmica del Brichs dona una especial rellevància als productes del mar.

D’on surt esta idea de projecte global, Rafel?: “Vam partir de la base que esta comarca, degut a l’atractiu i la singuraritat vinícola que té, atreu a visitants de tot el món, i es tracta d’un enoturisme majoritàriament de gama alta que requereix d’un tracte també excens des del punt de vista gastronòmic. És per atendre esta demanda dins la regió que hem volgut aportar esta proposta amb la idea de sumar per créixer”, explica.   

Podeu fer-ho, però no és aconsellable visitar per separat els planetes d'esta galàxia. Ja se n'encarreguem els promotors d'oferir-vos propostes combinades que us permetran gaudir de l'experiència en tota la seua amplitud, però adaptada als gustos de cadascú. Així, retornant a la nau nodrissa, l'hotel Siuranella, podeu consultar les experiències que completaran el vostre viatge fantàstic: des d'una ruta per la Siurana llegendària, amb tast de vins inclosos, fins a una experiència enoturística visitant les vinyes del Celler Ronadelles amb un tast de vins i finalitzant amb una calçotada Cap de Ruc al Restaurant La Serra; una visita a la gran selecció del celler per descobrir les sales de criança més selectres, o un espectacle enogastronòmic, incloent esta visita i un dinar al restaurant Quatre Molins.

De vegades, per visitar una altra galàxia, no cal sortir del Priorat.

Arxivat a