El passat 14 de juny es va confirmar el primer niu de tortuga careta de la temporada a Catalunya, al Parc Natural del Delta de l’Ebre. El niu tenia 94 ous.
Seguint el protocol d’actuació en estos casos, un total de 14 ous han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) per amb la incubació artificial assegurar la seua viabilitat en cas de qualsevol contingència que es pogués produir a la platja. La resta es van dixar al niu, que va ser traslladat a una zona dunar per evitar el risc d’inundacions.
En el següent enllaç us podeu inscriure a la borsa de voluntariat.

L'avís del rastre el van donar uns pescadors i a partir d'aquí es va organitzar l'operatiu tècnic. Foto: Cedida
Des de la XCN s'encarreguem de coordinar el voluntariat per la vigilància dels nius de tortuga careta al litoral català de la mà de les entitats locals i els ajuntaments, i és per això que es fa una crida de voluntariat per custodiar el niu i assegurar la seua protecció.
– Només podran inscriure’s a la borsa de voluntariat persones majors de 16 anys
– Per qualsevol dubte, pots escriure’ns a info@voluntariatambiental.cat
Com hem d’actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?
Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seua fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d’incubació coincidix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en este procés.
En cas que qualsevol persona trobe indicis de nidificació (ja siga una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de Vulnerable.