Cristina Bestratén del Pino (Tortosa, 1985) arquitecta de professió, és des del 2014 directora de l’A Cel Obert, Festival d'Intervencions Efímeres de la ciutat de Tortosa (Baix Ebre) que se situa en patis d'edificis amb un alt valor patrimonial. Una proposta que consisteix a convertir diferents emplaçaments amb un pes històric notori en escenaris de creacions artístiques efímeres. Amb motiu de la celebració del Festival A Cel Obert, el nucli antic s'omple de creacions realitzades exclusivament per a l'ocasió i es generen recorreguts perquè la gent pugui redescobrir el patrimoni des d'una altra òptica i repensar-lo. Els artistes, l'art, l'arquitectura dels patis i els visitants són els protagonistes del cap de setmana del 4 al 6 d'octubre.
Des de l’any 2015 A Cel Obert està integrat a la Xarxa Transversal, dins el projecte Transefímers, juntament amb el festival Mau de Granollers, el FesCamp de Sant Cugat, el Lluèrnia de la ciutat d’Olot… Tots ells, festivals que aposten per l’art efímer com a eix vertebrador.Enguany el tema en el qual s'inspiren les instal·lacions és la intensitat.
Arriba l'onzena edició del Festival d'arquitectura efímera A Cel Obert. Quin balanç en fa d'aquests anys?
Estic molt feliç amb la trajectòria que ha portat el festival fins ara. Ha crescut molt i crec que ha aconseguit consolidar-se com un referent cultural, no sol a Tortosa sinó a tot el nostre territori. També hem vist una evolució notable en la presentació de propostes i participació de la gent i també amb el nombre d'espais que han anat creixent. L'any passat que vam fer deu anys, es van obrir 23 espais patrimonials. És una satisfacció molt gran veure que a Tortosa hi ha tant de patrimoni i que a poc a poc l'hem donat a conèixer i la gent ens continua demanant més, què volen conèixer més espais.
Quina era la intenció que va tenir a l'hora de crear el festival i obrir el patrimoni arquitectònic a la ciutadania?
L'objectiu principal era acostar el patrimoni arquitectònic a la gent de Tortosa. Este patrimoni, estava ocult, per dir-ho d'alguna manera. Era un patrimoni d'interior i li volíem donar una nova vida i posar-lo en valor a través del que és l'art efímer. Vam crear-lo per ajudar a obrir aquests espais històrics i poder-los gaudir des d'una perspectiva diferent. Que fos un festival cultural que aglutinés a tots els públics, no només adreçat a un sector de professionals de l'arquitectura sinó que tots puguem gaudir-lo. Vam pensar que a partir de l'art efímer, d'arquitectura efímera era una bona manera, un bon fil conductor per parlar d'arquitectura clàssica i contemporània. Es genera una dualitat en mesclar art efímer amb espais que tot al contrari, estan pensats per perdurar en el temps.
"No volem decorar els patis sinó que el que volem és que la gent reflexione"
Com definiria l'art o l'arquitectura efímera?
És una disciplina artística que juga amb els espais, amb els materials i sobretot amb el temps, ja que crea obres que existeixen només durant un període molt limitat. De fet, aquesta és la gràcia, que sabem que aquestes intervencions desapareixeran. Llavors o les visites durant aquell cap de setmana, en el cas de l'A Cel Obert o ja no la podràs veure mai més. Sí que pots fer fotos o vídeos, però al final l'arquitectura efímera el que fa és transformar l'espai i, per tant, s'ha de viure l'experiència en aquell espai. A més a més, el que busquem, no és que siga bonic, no volem decorar els patis sinó que el que volem és que la gent reflexione. Sempre hi ha un tema i volem que la gent visqui aquesta experiència irrepetible amb obres només creades per aquell moment per als patis tortosins i reflexionen com aquell autor o autors volen transmetre.
Enguany participen tretze patis, de quins espais patrimonials estem parlant?
Dotze són a Tortosa i l'altre espai és a Jesús al Pati de la Immaculada. Són el Museu de Tortosa, el Palau Montagut, el Palau Episcopal, el Passatge Franquet, el Forn de la Canonja que és l'espai nou enguany, el Pati de Sant Jaume i Sant Maties Reials Col·legis, el de Sant Jordi i Sant Domènech (Escola Oficial d'Idiomes), el Calvari, l'Escola d'art, la Puríssima, el Col·legi d'Arquitectes que té una sala d'exposicions modernista i el pati del convent de les Serves de Jesús, coneguda com la Residència d'Estudiants de Tortosa.
El fil conductor és la intensitat. Com l'han interpretat els diferents artistes? Ens sorprendran les instal·lacions?
Els artistes han interpretat de formes molt diferents la intensitat, molt personals. Alguns ho exposen des de l'emoció, altres des de la llum, uns altres des d'un aspecte més físic i menys emocional i sentimental. Ben segur que totes les propostes sorprendran. Hi ha molta capacitat per provocar reaccions molt diverses i formes molt innovadores de vestir els espais.
Enguany han establert una col·laboració amb el festival de música de cambra DeltaChamber. En què consisteix?
Estem molt contents amb aquesta col·laboració amb el DeltaChamber. Creiem que enriquirà el festival, que enriquirà els dos festivals. La col·laboració consistirà en el fet que una de les obres que s'exposarà a l'A Cel Obert, anirà a parar a l'escenografia d'un dels concerts del festival de música de cambra del juliol de l'any que ve i nosaltres aquest any hem rebut al que és el Pati de la Immaculada de Jesús una de les escenografies que va vestir el DeltaChamber d'enguany. A part d'això, al Col·legi d'Arquitectes es podrà visitar una instal·lació musicada, una intervenció efímera que justament té llum, so i moviment i el dissabte a la nit músics del DeltaChamber faran dos concerts i posaran música a aquesta instal·lació.
De nou els més menuts creen i col·laboren en el festival. Què han preparat els escolars?
Este any, des del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Ebre, es va fer una col·laboració amb totes les escoles de manera que tots els centres que han volgut participar han pensat una instal·lació efímera per al Pati del Museu de Tortosa. Va haver-hi tot un procés de treball que va ocupar un trimestre a estes escoles. De totes les que es van presentar es va escollir una que és la que podrem veure allí mateix. L'obra es diu Esclat, dissenyada pels alumnes de l'Institut Dertosa. Les altres propostes es podran veure, en format maqueta al mateix pati del museu.
"La màgia de l'art efímer diria que és la temporalitat. És una experiència que si no es pot viure en aquell moment concret, desapareix, ja no la vius"
Arriben moltes propostes durant l'any, com es fa la tria de les que finalment exposaran la seua obra avantguardista?
Hi ha una convocatòria cada any que es resol a principis de juliol, en aquesta convocatòria solen arribar un centenar de propostes d'arreu del món, d'aquestes se n'escullen cinc per un jurat especialitzat i la resta són col·laboració amb escoles d'Art, Disseny i Arquitectura i també invitacions d'artistes que part del seu treball el dediquen a les intervencions efímeres.
Quina és la màgia de l'art efímer? I d'aquest art efímer mesclat amb el patrimoni tortosí?
La màgia de l'art efímer diria que és la temporalitat. És una experiència que si no es pot viure en aquell moment concret, desapareix, ja no la vius. En el nostre cas, com fusionem art efímer i patrimoni, creiem que es crea una simbiosi única. Els espais històrics es transformen i adquireixen noves lectures a partir d'aquestes intervencions. Es combina l'antic el permanent amb el que és temporal i efímer.
Alguna novetat que li faci especialment il·lusió de destacar?
La col·laboració esmentada amb el DeltaChamber i que hem obert un nou pati. Sempre ho intentem, anar obrint nous espais. En aquest cas es tracta del Forn de la Canonja. També a l'acte inaugural tindrem una performance de l'artista local Mar Grifoll @marlolailo a les xarxes que ballarà entre la instal·lació Esclat del Museu de Tortosa i la música la posarà Marc Domènech, just abans de començar la ruta per totes les intervencions que fem cada any el primer dia, la primera volta al festival.
Com convidaria a la ciutadania que encara no coneix el festival s acostar-se aquest cap de setmana a l'A Cel Obert?
Diria que és una experiència única d'art, arquitectura i patrimoni. És una gran oportunitat per redescobrir Tortosa, el seu patrimoni a través de l'art efímer que el transforma i te'ls fa veure d'una manera diferent. Segur que és una experiència que no oblidaran i recomano a tothom. Tots a voltar pel nucli antic i el centre per recórrer el patrimoni tortosí.