Crítiques dels docents de català i ciències per la reforma del currículum de batxillerat

DocentsCat i Ciències en Perill denuncien manca de diàleg amb Educació i alerten de greus conseqüències per a l’alumnat

  • DocentsCat i Ciències en Perill denuncien manca de diàleg amb Educació i alerten de greus conseqüències per a l’alumnat -
Publicat el 16 d’abril de 2025 a les 14:06

Les plataformes DocentsCat i Ciències en Perill han expressat el seu “profund desacord” amb el Departament d’Educació per tirar endavant la reforma del currículum de batxillerat sense incorporar les seves propostes. Els canvis, que afecten les hores lectives de llengua catalana i castellana i la fusió d’assignatures científiques, han generat una forta oposició entre el professorat.

Després d’una reunió aquest dimarts, Educació va comunicar que manté la proposta inicial, sense incloure una tercera hora de llengua ni fer marxa enrere en la fusió de Física i Química amb Biologia, Geologia i Ciències Ambientals.

“Un pas enrere” en la formació lingüística

DocentsCat lamenta en un comunicat que el Departament d’Educació no ha volgut atendre les demandes del professorat, i denuncia un “menysteniment absolut” cap a la llengua. Alerten que la decisió representa “un pas enrere” en un moment en què el domini del català i el castellà és “més necessari que mai per garantir l’èxit acadèmic i professional” dels joves.

La plataforma exigeix a la conselleria l’obertura d’un espai de diàleg real amb el sector educatiu per revisar els canvis en el currículum, i critica que ni tan sols han tingut “la deferència d’escoltar-nos”.

Els docents de ciències denuncien una “estocada final”

Per la seva banda, Ciències en Perill ha criticat durament la reforma, assegurant que s’haurà d’explicar el mateix temari amb la meitat de temps. Això implicarà passar de quatre hores per matèria a dues, la qual cosa consideren una greu pèrdua de qualitat educativa.

La plataforma afirma que hi ha hagut un “consens generalitzat en contra de la fusió” entre docents, universitats, societats científiques, col·legis professionals i famílies, i denuncien que s’ha escenificat “un diàleg que no ha existit mai”.

Davant la manca de resposta, Ciències en Perill manté la seva proposta de no corregir els exàmens de selectivitat si el Departament no fa marxa enrere. Asseguren que es tracta “d’una mesura de protesta”, no contra l’alumnat, sinó contra una reforma que empitjora greument la formació científica i amplia les desigualtats.

Protesta davant del Departament d’Educació

Aquest dimarts, una quinzena de docents de Ciències en Perill es van concentrar davant del Departament d’Educació, desplegant una pancarta amb el lema “Niubó reflexiona, la ciència no es funciona”.

La portaveu, Marta Ballot, ha denunciat que els arguments pedagògics del col·lectiu han estat ignorats, i ha advertit que, amb la nova distribució horària, els coneixements bàsics no es podran transmetre de manera adequada.

“Sense aquests continguts, que són els bàsics, no es pot cursar bé la matèria”, ha afirmat.