L'entitat ecologista GEPEC-EdC (Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes catalans - Ecologistes de Catalunya) ha expressat la seva preocupació per l'actualització de les normatives que permeten la construcció de parcs eòlics a zones de protecció de l'àguila cuabarrada, una espècie en perill d'extinció. Segons l'entitat, el Departament de Territori ha flexibilitzat els criteris de protecció per facilitar la implantació de projectes eòlics com els de Tivissa III i Tivissa IV, situats a l'Àrea de Cria d'aquesta espècie a les comarques de Baix Ebre i Ribera d'Ebre.
Des de GEPEC-EdC critiquen que els nous criteris, establerts en la revisió de les normatives publicada el març de 2025, redueixen l'àrea de protecció de l'àguila cuabarrada. Així, la delimitació crítica s'ha modificat, facilitant la construcció de parcs eòlics dins de zones fins ara considerades com a incompatibles amb aquest tipus d'infraestructures.
"És un canvi de criteri desafortunat que, a la pràctica, farà que es minvi la protecció d'espècies en perill i es permetin projectes que posen en perill l'hàbitat de l'àguila cuabarrada", ha declarat Joaquim Estellé, portaveu de GEPEC-EdC. L'entitat també assenyala que la construcció de parcs eòlics prop de les àrees de cria posa en risc la biodiversitat d'espais com el Burgar, al Perelló, Rasquera i Tivissa, àrees d'especial protecció per a espècies com l'àguila cuabarrada i altres aus rapinyaires com el mussol banyut o el falcó pelegrí.
Per contra, fonts del Departament de Territori han defensat que els criteris de protecció segueixen sent estrictes i han afirmat que les modificacions recentment implementades s'han basat en millores tecnològiques, com el sistema de detecció d'aus per aturar els aerogeneradors i evitar així la mortalitat d'avifauna.
Un altre element destacat és l'estudi pilot proposat en la primera declaració d'impacte ambiental de les centrals de Tivissa III i IV, on es va autoritzar excepcionalment el límit de compatibilitat k90% per estudiar l'impacte real dels parcs sobre les zones d'alimentació de les àguiles. Tot i això, les modificacions actuals dels criteris faran que aquests parcs ja no es considerin excepció, sinó que s'incloguin dins d'una nova definició de l'àrea crítica per a la protecció de l'especie.
Amb la presència de projectes eòlics a les Terres de l'Ebre i l'augment d'interessos econòmics, el debat sobre la compatibilitat de les energies renovables amb la conservació de la biodiversitat local segueix generant controvèrsia i tensions entre la necessitat de sostenibilitat energètica i la protecció de la biodiversitat local.