Què són les llàgrimes de Sant Llorenç?
Aquesta pluja d'estels és conseqüència del contacte de les partícules del cometa Swift-Tuttle amb l'atmosfera. També reben el nom de Perseids perquè fan referència al seu punt d'origen aparent sobre la volta del cel (el que s'anomena radiant), que és la constel·lació de Perseu, molt a prop de la de Cassiopea. El cometa Swift-Tuttle descriu la trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però és cada any per aquesta època que la Terra travessa la seua cua.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UJKqsCQ8G0w[/youtube]
Quan la Terra creua la cua del cometa, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 212.400 km/h. Per este motiu, les partícules del cometa -la majoria no són més grans que un gra de sorra- produeixen traces de llum, que són les llàgrimes de Sant Llorenç.
L'Observatori Astronòmic Nacional estima que en una hora es podrien arribar a observar uns 200 estels i que la màxima activitat d'esta pluja serà entre les 4 i les 17 hores del dia 13, per això la millor nit per a l'observació seria la del 12 al 13. Però pel fet de ser tan propera a la nit que hi haurà lluna plena, els experts recomanen avançar a este cap de setmana els millors dies per a l'observació. Els Perseids són visibles des de mitjans de juliol fins a finals d'agost.
Des d'on puc veure les llàgrimes de Sant Llorenç?
El més important és situar-te en un indret amb poca contaminació lumínica. És a dir, allunyar-te dels nuclis urbans. A casa nostra el Port és una molt bona opció, o també algun indret allunyat dels nuclis urbans al Delta de l'Ebre.

Les llàgrimes de Sant Llorenç, aquest divendres a Sant Martí Sescorts, a Osona Foto: Carme Molist