Dilluns comença el judici contra quatre guàrdies civils acusats de tràfic de droga

Els guàrdies civils que es van conxorxar amb una banda per rebre tres tones d'haixix a la costa del Montsià | La fiscalia sol·licita per als 16 acusats penes que sumen 110 anys de presó i més de 300 MEUR de multa

Publicat el 23 de març de 2014 a les 10:58
Furgons de la Guàrdia Civil a les portes dels jutjats d'Amposta el 9 d'octubre del 2007 coincidint amb el passi a disposició judicials dels detinguts. Foto: cedida.

L'Audiència de Tarragona jutjarà a partir d'aquest dilluns quatre agents de la Guàrdia Civil i dotze persones més implicades en el desembarcament de més de 3.000 quilos d'haixix a la costa d'Alcanar a l'octubre del 2007. Segons la fiscalia, els agents van donar cobertura a una organització formada per ciutadans marroquins i espanyols perquè pogués rebre una gran partida de droga a través d'una embarcació semirígida provinent del nord d'Àfrica. El fet que els policies ja tinguessen els telèfons punxats va permetre la detenció dels implicats i el comís de la droga en el marc de l'operació Aristocràcia. La fiscalia sol·licita per als acusats penes que sumen 110 anys de presó i més de 300 MEUR de multa.

La investigació d'este cas de tràfic de drogues va arrancar al maig del 2007 amb la intervenció dels telèfons mòbils de quatre agents de la Guàrdia Civil de la caserna de Sant Carles de la Ràpita arran de les sospites que estiguessen implicats en actuacions relacionades amb el tràfic de drogues. Les escoltes telefòniques practicades als agents Al-lal M. A., Francisco S. Z., Jesús B. M i José Antonio A. H., d'entre 41 i 56 anys, van revelar que pretenien establir contacte i comunicació amb proveïdors de droga ubicats a la zona nord del continent africà articulant possibles enviaments i posant la droga a disposició de grups que després la distribuirien a l'Estat espanyol.

Segons l'escrit de la fiscalia, els agents garantien als integrants de les organitzacions que el desembarcament de les partides d'haixix es realitzaria sota la seua protecció i cobertura a les costes del Montsià atès que coneixien els operatius propis del cos que s'organitzaven per combatre aquestes pràctiques delictives. L'acusat Al-lal M. A. era l'encarregat de contactar amb diferents persones encarregades de gestionar els enviaments de droga per via marítima utilitzant embarcacions semirígides fins a les platges ebrenques, entre elles amb l'acusat Tzaufik M. Després d'un operatiu fallit per mala mar que es pretenia desenvolupar al port de Sant Carles de la Ràpita, els acusats van planificar un nou desembarcament pel mes d'octubre del 2007.

Al-lal M. A. va concertar l'enviament d'una partida amb una organització ubicada a Nador (Marroc). En paral·lel, van contactar amb els receptors Francisco Javier M. G., Íñigo Z. O. i Miguel Ángel G. D., els quals serien les persones que s'encarregarien de donar sortida a la droga després de les operacions de desembarcament. Amb la finalitat de garantir el bon èxit de l'operació, l'acusat Javier M. G. va llogar un habitatge de la urbanització Montsià Mar del municipi d'Alcanar que disposava d'accés directe a la platja. D'esta manera els traficants s'assegurarien un desembarcament fàcil i la introducció ràpida dels farcells d'haixix al domicili per evitar ser vistos per terceres persones.

Finalment, l'agent Al-lal M. A. va acordar la realització del desembarcament la nit del 6 al 7 d'octubre. Els també guàrdies civils Francisco S. Z, Jesús B. M. i José Antonio A. H. havien de garantir el desembarcament fent tasques de vigilància als encontorns de l'habitatge. Al-lal, tot i trobar-se de servei, es va traslladar a la zona en diverses ocasions per comprovar l'operació i va arribar a lliurar a un dels seus companys un visor nocturn de la Guàrdia Civil.

A l'interior de l'habitatge hi havia els acusats Francisco Javier M. G., Iñigo Z. O., Miguel Ángel G. D., Ali el-H., Mohamed C., Mohamed L., Yamani M. i Mustafa el H., els quals a les sis de la matinada van realitzar els senyals lluminosos en direcció al mar per orientar l'embarcació que viatjava amb la droga. Per la seua banda, Abdelhakim A. A. i Abdelkader A. A. es trobaven ubicats a tots dos costats de la platja realitzant funcions de vigilància. Al cap d'uns instants, segons recull la qualificació del ministeri fiscal, es va acostar a la platja una embarcació semirígida d'alta velocitat de deu metres d'eslora amb tres motors, en la qual viatjava l'acusat Hadi C. Ràpidament, les persones que es trobaven a l'habitatge van procedir a descarregar els fardells d'haixix i a introduir-los a la casa, al mateix temps que carregaven a l'embarcació garrafes de carburant amb l'objectiu que pogués emprendre el viatge de tornada.

En el moment en què l'embarcació va finalitzar les activitats de descàrrega es van personar al lloc agents de la Unitat d'Afers Interns de la Guàrdia Civil que formaven part de l'operatiu disposat arran de les revelacions obtingudes mitjançant les escoltes telefòniques. Els agents van procedir a la detenció de les persones que es trobaven realitzant les tasques de descàrrega dels fardells d'haixix. La Guàrdia Civil també va detenir a les proximitats de l'habitatge els agents Francisco S. Z. i Jesús B. M. Per la seua banda, José Antonio A. H. va aconseguir fugir i va trucar a la seva esposa perquè l'ocultés al seu domicili de la Ràpita. Finalment, Al-lal M. A. el van detenir a l'àrea de servei de l'AP-7 de Benicarló (Baix Maestrat) després que hagués iniciat una fugida per l'autopista. Segons la fiscalia, durant el trajecte va trucar a la seva esposa, Fatima M. C., la qual era partícip de les activitats de tràfic de drogues del seu marit des de Melilla —on vivia—, amb l'objectiu que fes desaparèixer tot allò que els pogués comprometre.

En el lloc dels fets es van intervenir 101 fardells que contenien haixix amb un pes de 3.169 quilograms i amb un valor al mercat de 4.379.558 euros, l'embarcació, diners en efectiu, diversos telèfons mòbils i quatre vehicles.

D'altra banda, la fiscalia també acusa els agents Al-lal M. A, Jesús B. M. i José Antonio A. H. d'haver sostret durant els mesos d'abril i maig del 2007 dos fardells d'haixix de la caserna de Sant Carles de la Ràpita. Segons sembla, els acusats haurien forçat la porta de l'habitació on es custodiava la droga i se n'haurien endut uns 60 quilos. Al-lal hauria venut la mercaderia i hauria entregat als seus dos companys 11.000 euros com a recompensa. Per tot plegat, aquest tres agents estan acusats d'un delicte contra la salut pública per tràfic de drogues amb la concurrència d'agreujant d'extrema gravetat i d'un delicte de malversació de cabdals públics, pels quals la fiscalia demana 11 anys de presó, una multa de 20 MEUR i nou anys d'inhabilitació per a cadascun. Al quart agent implicat, Francisco S. Z., se l'acusa de tràfic de drogues amb l'agreujant d'extrema gravetat i el ministeri fiscal sol·licita per a ell sis anys de presó i una multa de 20 MEUR.

Pel que fa als altres deu individus que es trobaven als encontorns de l'habitatge, estan acusats també d'un delicte contra la salut pública per tràfic de drogues amb l'agreujant d'extrema gravetat i la fiscalia demana per a tots ells penes de sis anys de presó i multes de 20 MEUR. A més, Tzaufik M. M., l'home amb qui es va negociar el desembarcament fallit, està acusat de tràfic de drogues amb els agreujants de conspiració i reincidència i s'enfronta a un any i deu mesos de privació de llibertat. Finalment, la dona d'un dels agents, Fatima M. C., també està considerada còmplice d'un delicte de tràfic de drogues i la fiscalia ha sol·licitat per a ella tres anys i mig de presó i una multa de 5 MEUR. El judici, que se celebrarà a la Secció Segona de l'Audiència de Tarragona, està previst que s'allargui fins al 9 d'abril.