Dimas Pereira i Greta Garcia es proclamen campions d’Espanya a la Trencacims Paüls

Pereira i Garcia es van imposar a la SkyRace Trencacims (34km i 2400+) prova del campionat de la ‘Skyrunner National Series’

Greta Garcia a la Trencacims de Paüls
Greta Garcia a la Trencacims de Paüls | Ramon Ferrer
Redacció
06 de maig del 2024

Els asturians Dimas Pereira i Greta Garcia es van proclamar campions d’Espanya  individual a la Skyrace Trencacims (34km i 2400+) que era Campionat de la ‘Skyrunner  National Series’. Pereira (FEMPA) va dominar des de ben aviat la cursa, arribant a meta  amb un temps de 3:14:19. La segona posició va ser per Alejandro Forcades (FBME) amb  3:16:51 i va tancar el podi Raúl Ortiz (FADME) amb un temps de 3:18:27. En dones la més  ràpida va ser Greta Garcia (FEMPA) que va fer una marca de 3:57:43, tot i que va lluitar la  plaça amb Leire Fernández (Soronea AMMMA) que va encapçalar la cursa part del  recorregut, però finalment va ser segona amb un temps de 4:05:15 . La tercera posició va  ser per Cèlia Balcells (FEEC) amb 4:08:23. En aquesta categoria el campionat d’Espanya  per Seleccions Autonòmiques de la Federación Española de Montaña y Escalada  (FEDME) se’l va endur la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Aquest  podi de la Skyrace Trencacims va donar tres places directes, en categoria femenina i  masculina, per a la final del Mundial ‘Skyrunner World Series’ en la categoria  ‘SkyMasters’.

La Mitja Marató va compartir recorregut amb la cursa Promesa (Sub-23) de 22km 1650+  que també era prova del Campionat i Copa d’Espanya. Al campionat estatal la primera  posició va ser per Gontzal Murgoitio (EMF-FVM) amb un temps de 2:11:21, seguit per  Aimar Azpiroz 2:12:41 i Aniol Pujiula (FEEC) amb 2:16:08. En noies l’or va ser per Alba  Barambio 2:42:20, Laia Montoya (FEEC) amb 2:45:49 i June Villaroel amb 2:48:59. Uns  resultats que van permetre a la selecció catalana (FEEC) endur-se el campionat Estatal.  Mentre que a la Mitja Marató els guanyadors van ser Josep Borrell i Sandra Burgués.

D’altra banda, dissabte va ser una jornada intensa amb diverses competicions i  modalitats amb la presència dels millors corredors de l'Estat les Seleccions  Autonòmiques per disputar el Trail Trencacims i el Campionat Individual i per  Seleccions juvenil i júnior, així com la Copa d’Espanya cadet. La sortida a les 6 del  matí de la Trail Trencacims (54km i +4.000+) tornar a ser un dels moments més  emocionants del dia. Amb el cel encara fosc, els focs artificials i la traca van donar llum a  Paüls amb un compte enrere que arengava els participants a l'inici amb l'emblemàtica  cançó de la 'Presó del Rei de França d'Eléctrica Dharma.

Una jornada en què el temps va acompanyar a l'inici i que després els corredors van  començar a patir la calor. El grup capdavanter el van formar Efren Xicoy, Albert Garcia,  Ander Cangas, Aitor Tomàs, Jesús Álvarez i Adrià Casanova. Després d'algunes  alternançes en les tres primeres posicions el guanyador va ser el planer Aitor Tomàs (CE  Trencacims) que va firmar un temps de 06:38:38. La segona posició va ser per Jesús  Álvarez (JAB Verga) amb 06:48:33 i la tercera per Ander Cangas (Manuel Iradier) que va  travessar la meta amb 06:56:42. En dones el cap de cursa es va definir ben aviat amb  Alina Pintilie, Judit Lamas, Montse Gracia, Ester Franch i Edurne Zazpe, lluitant per les  primeres posicions. Finalment, i després d'escapar-se a la segona meitat de la cursa, la  vencedora va ser Alina Pintilie (Cota 705) amb un temps de 8:28:50, seguida per Ester  Franch (Associació Bescano Corre) amb 8:44:14 i Montse Gracia (Piri/Les Tortugues) va  ser tercera amb 8:50:13.

A partir de les nou del matí van donar el tret de sortida les curses Júnior (17 km i 1250+) i  Juvenil (13,3 km i 950+), dos de les proves del Campionat d'Espanya Individual i per  Seleccions i que també eren Copa d'Espanya. Destacar que a més d’endur-se el  campionat estatal en categoria absoluta (masculí i femení) i promesa (masculí), la FEEC  va arrasar a Paüls, ja que també es va proclamar campiona Estatal en júnior masculí,  juvenil masculí i femení

En júnior els corredors catalans en van imposar en individual i seleccions, ja que les tres  primeres plaçes les van ocupar components de la FEEC. La primera posició va ser per Ïu  Net amb un temps d'1:32:49, seguit per Lluís Puigvert amb 1:35:36 i Jan Torrella amb  1:36:22. Els tres corredors van permetre que la FEEC guanyés el campionat d'Espanya  per seleccions Autonòmiques de la FEDME en categoria júnior. En noies la guanyadora  va ser Dalia Alonso que va fer un temps de 2:02:41. La va acompanyar al podi Candela  Benlloch amb un temps de 2:07:24, segona, i Martina Gonfaus (FEEC), tercera, amb  02:10:00

En juvenil el guanyador va ser Biel Sagués (FEEC) amb un temps d'1:13:50. Cinc minuts  més tard va arribar el segon, Hugo Márquez (FADMES) amb 1:18:13 i la tercera posició va  ser per Francisco Martínez (FADMES) amb 1:21:18. En fèmines, la catalana Gabriela  Lasalle (FEEC) va ser la més ràpida amb un temps d'1:29:38, mentre que la vasca Alluitz  de Bilbao (EMF-FVM) va ocupar la segona posició amb 1:35:48 i la tercera va ser per  Uma Plans (FEEC) que va fer un temps d'1:36:55. En aquesta categoria la FEEC també es  va endur el Campionat d'Espanya per Seleccions de la FEDME.

Dissabte també es va disputar la cursa cadet (9,5 km i 950+) que era Copa d'Espanya.  Es va imposar Jordi Peris (Triatló Tritrail Castelló de la Plana) per sota dels cinquanta  minuts amb 47:56. El van acompanyar al podi Beltrán Fernández amb 49:47, segon, i  Oriol Saborit va ser tercer amb 50:37. Aina Roca (Assoc. Esportiva Mountain Runners el  Berguedà) va ser la vencedora amb un temps d'1:02:01. La plata va ser per Macarena  Carmona amb 1:05:31 i el bronze per Maria Alisa Sushch amb 1:06:56

Dissabte també es va viure un dels moments més especials del cap de setmana amb una  competició que, per primer cop acollia la Trencacims Paüls, amb la cursa per a invidents.  En esta cursa el podi femení va estar format per Lidia Aguilar, la més ràpida de la  cursa amb 2:58:49. La segona posició va ser per Aurora de Lera i la tercera per Carmen  América Gómez. El guanyador en masculí va ser Juan Viedma amb 3:07:48, seguit per  Jose Julián Fernández i Juan A. Menor.

A la jornada de dissabte no va faltar la ja tradicional cursa 'kids' en què els més petits  també van ser corredors, protagonitzant una de les curses amb més animació a meta. El  dia va cloure amb una desfilada multitudinària dels voluntaris de la cursa que van creuar  la meta amb la música del grup ‘The Panda Gang’ que va amenitzar la tarda.