Dimonis, danses i el foc tornen al Mas de Barberans per celebrar la Festa de Sant Antoni

Esta festa d’origen pagà està documentada des de 1925, quan els pagesos del Mas celebraven el final de la collita de l'oliva i encetaven un nou any

Festa de Sant Antoni al Mas de Barberans
Festa de Sant Antoni al Mas de Barberans | Aguaita.cat
17 de gener de 2025, 10:47
Actualitzat: 13:52h

La Festa de Sant Antoni Abat, la celebració litúrgica de la qual és el 17 de gener, és la cita festiva per excel·lència de la gent del camp amb un origen medieval i que unix tradició religiosa i pagana, ja que en l'antiguitat es commemorava el solstici d'hivern i s'honrava al sol amb el foc. En molts pobles de les Terres de l'Ebre té una forta tradició i en Els Ports i el nord de Castelló s'alcen monumentals fogueres o barraques, creades amb branques seques de pi i carrasca, que estan sostingudes per un eix central que és un tronc de fusta gegant. També en molts pobles s'escenifica la vida del sant i, fins i tot, algunes d'estes representacions tenen caràcter d'acte sacramental en el qual es compten les temptacions que va patir Sant Antoni, en l'eterna lluita del bé i del mal. 

Després es pren l'enorme foguera que oferix llum i calor en una nit d'intens fred i servix com a purificació. També es beneïxen els animals i són tradicionals els dolços gastronòmics en forma de cocs acompanyades d'aiguardent i moscatell.

Al Mas de Barberans, la festa es va recuperar i se celebra des de l’any 2009 i té lloc el dissabte més proper al 17 de gener. La recuperació conserva algun aspecte de la tradició, però és una festa de nova creació on s’ha cercat fer una celebració més atractiva perquè la gent jove hi vulgui participar des del voluntariat.

Es produeix una interacció de dansa, foc, percussió, cant popular… Tot des de l’estètica del teatre de carrer.

El Mas de Barberans celebrarà este dissabte 18 de gener la Festa de Sant Antoni. Al matí, es construirà la barraca o "ramer", una estructura feta amb puntals de pi i coberta de boix. La festivitat començarà a les 18:30 h a la plaça de l'Església en una funció teatral, on diferents personatges fan que la festa sigui espectacular: Sant Antoni, els dimonis, dimoniets, la filadora i filadoretes, percussió, correfoc i molt més, acabant en la cremada de la barraca, que simbolitza el foc purificador.

El programa inclou espectacles al carrer, situats a la plaça, l'Era la Vila i la zona dels restaurants, així com el Correfoc del Golafre. Per concloure, es durà a terme la cremada dela barraca. El centre cívic del municipi oferirà servei de barra i menjar a preus populars, i una sessió de ball a les 21:30 h amb el Grup Prisma.