Dimonis, danses i el foc tornen al Mas de Barberans per celebrar la Festa de Sant Antoni

Esta festa d’origen pagà està documentada des de 1925, quan els pagesos del Mas celebraven el final de la collita de l'oliva i encetaven un nou any

Festa de Sant Antoni al Mas de Barberans
Festa de Sant Antoni al Mas de Barberans | Cedida
19 de gener de 2023, 02:25
Actualitzat: 20 de gener, 19:07h
La Festa de Sant Antoni Abat, la celebració litúrgica de la qual és el 17 de gener, és la cita festiva per excel·lència de la gent del camp amb un origen medieval i que unix tradició religiosa i pagana, ja que en l'antiguitat es commemorava el solstici d'hivern i s'honrava al sol amb el foc. En molts pobles de les Terres de l'Ebre té una forta tradició i en Els Ports i el nord de Castelló s'alcen monumentals fogueres o barraques, creades amb branques seques de pi i carrasca, que estan sostingudes per un eix central que és un tronc de fusta gegant. També en molts pobles s'escenifica la vida del sant i, fins i tot, algunes d'estes representacions tenen caràcter d'acte sacramental en el qual es compten les temptacions que va patir Sant Antoni, en l'eterna lluita del bé i del mal. 
 
Després es pren l'enorme foguera que oferix llum i calor en una nit d'intens fred i servix com a purificació. També es beneïxen els animals i són tradicionals els dolços gastronòmics en forma de cocs acompanyades d'aiguardent i moscatell en unes celebracions feliçment recuperades després de la pandèmia.
 

La barraca crema al Mas de Barberans durant les Festes de Sant Antoni Foto: Cedida
 

En el cas del MasdeBarberans, que torna a celebrar la FestadeSantAntoni després de dos anys d'aturada arran de les restriccions sanitàries, es produïx una interacció de dansa, foc, percussió, cant popular... Tot des de l'estètica del teatre de carrer i esperant que el veïnat i visitants participen de la festa.
 
Este 2023 la FestadeSantAntoni al MasdeBarberans arriba a la seua dissetenaedició. Se celebra des de l'any 2009 i té lloc el dissabte més proper al 17 de gener. La recuperació conserva algun aspecte de la tradició, però és una festa de nova creació on s'ha cercat fer una celebració més atractiva perquè la gent jove hi puga participar des del voluntariat. El dissabte a les 18.00 a la Plaça de l'Església s'iniciarà la festa amb les danses de les alumnes de l'EscoladeDansaNeusRodés de Tortosa i amb torxesdefoc per part dels joves del poble i laFiladora.
 

Les Torxes en desfilada pels carrers del Mas durant la Festa de Sant Antoni Foto: Cedida

 
El 2008 es va poder documentar esta festa des de el 1925 i es va recuperar esta Festa Major d'hivern al Mas de Barberans que commemorava, de forma pagana, ja que la collita de les olives havia acabat. En ella es versava per donar per finalitzat l'any anterior, ja caduc, i en pla burlesc els hòmens del poble (ja que les dones antigament no podien actuar) representaven la part fosca dels diables i la part blanca de Sant Antoni i la seua salvadora, la Filadora.
 
La regidoradeCultura, EliMestre, apunta que van recuperar esta festa el 2008 “fent-la atractiva al jovent del poble". "A partir de 2010 vam incorporar els dimoniets que són els xiquets i xiquetes del poble des de segon de primària fins a sisé", explica. 
 
Després de les danses hi ha teatre pels carrers del poble a càrrec dels dimoniets. El percussionistaXarliTomàs incorpora el so ambiental que ens transporta a un infern idoni per ambientar les danses i el teatre dels dimoniets i dimonietes que porten assajant des de novembre el teatre de carrer de la mà de l'activista cultural ebrenca i contacontes en català i anglès SílviaPanisello. Gràcies a ella, els xiquets i xiquetes del Mas cada any se superen i aporten el seu art i les seues ganes i il·lusió a les festes hivernals del poble.
 

Els dimoniets i dimonietes durant la Festa de Sant Antoni al Mas de Barberans Foto: Cedida
 

El percussionista Xarli Tomàs, mestre de l'Ametlla de Mar, crea un seguit de música i sons amb percussió i tot seguit entren en escena els joves del poble amb les torxes de foc i set dimonis que representen els set pecats capitals. 
 

Els set dimonis representen els set pecats capitals Foto: Cedida

 
Els set dimonis són noies del poble. Sempre s'ha fet amb dones. Fan un teatre de carrer amb diàlegs d'acord amb la Festa i la purificació del moment i tot seguit es fa una rua des de la plaça de l'Església fins a la plaça de la Vila on es fan correfocs a càrrec de LoGolafre. A la part final es continua en rua fins a la zona de la Barraca, on s'acaba la representació teatral i on els dimonis intenten caçar a Sant Antoni per cremar-lo i la Filadora és qui aconseguix amagar-lo entre la gent del poble. "Si el vent ens respecta cremarem la barraca i acabarem amb un seguit de Focs a càrrec de Lo Golafre", explica la regidora. "Després tornarem en rua fins al Centre Cívic al carrer Molí on hi ha una actuació de QuicoelCélio,elNoiielMutdeFerreries, que celebren un concert on repassen els seus 30anys de trajectòria als escenaris", afegix. En acabar hi haurà sopar al mateix centrecívic amb tapes a càrrec d'AnaLlassat i l'ajuda dels jovesdelMas que porten la barra i ajuden a vendre les tapes i en definitiva sostenen el retorn d'una festa ancestral que mereix una continuïtat al seu poble, el Mas de Barberans. El futur del poble ajuda i permet rememorar el passat i les tradicions del Mas per la qual cosa la regidora de Cultura afirma que se sent molt agraïda amb tothom: "Sense la seua implicació seria impossible portar una festa així endavant cada hivern", admet.
 

Cartell dels actes de la Festa de Sant Antoni 2023 Foto: Cedida

 

També la tècnicadeJoventut, MaribelQuiroga porta mesos treballant per que tot surta bé "Hem patit una aturada de dos anys amb motiu de la pandèmia de la covid i ens feia temor sortir ressentits per este parèntesi forçat", comenta. Tot i això afirma que "tornem amb il·lusió i amb la mateixa implicació per part de la gent del poble que voluntàriament participen d'una festa que cada any han anat fent-se més gran". "Tenim un alt voluntariat principalment jove. S’impartixen tallers de dansa, teatre i percussió per tal d'aconseguir una representació guionitzada basada en la figura del Sant a partir de la història i la festa original que se celebraven originàriament al nostre poble i que era una celebració de les més importants de l'any", apunta.
 
Si visiteu el Mas este dia, trobareu dimoniets que fan de les seues, les torxes que ens obrin camí, tambors i música en directe pels carrers que creen una ambient que no et deixa indiferent i que tal com expliquen les seues organitzadores cal viure si vistes el Mas de Barberans durant estos dies de la Festivitat de Sant Antoni. 
 
 

Representació teatral de la Festa de Sant Antoni al Mas de Barberans Foto: Cedida

 
Veure dansar als dimonis quan acaben i volen cremar al Sant i com la Filadora amb la seua màgia el salva de ser cremat és un espectacle que ens fa celebrar el solstici d'hivern, dansar, celebrar el final de la collita de l'oliva, baixar als inferns enduts per uns sons ancestrals i tal com passa a la vida, cremar la barraca i tornar a començar de nou  purificat. La barraca crema i el foc purifica i neteja les ànimes per celebrar el solstici d'hivern. Els carrers s'omplen de màgia, de dimonis, de música de tambors i flauta i del foc que crema una barraca singular i típica del Port que feien els pastors i feta amb boix.
 

Els dimoniets prenen el foc que cremarà la Barraca Foto: Cedida

 
Els focs omplin els carrers, els dimonis acassen a Sant Antoni qui és salvat per la filadora de ser cremat i el punt més significatiu i que culmina la representació de carrer és la cremada de la Barraca i la posterior festa amb Quico el Célio amb entrada gratuïta i ball amb "Hechizo". El mateix encanteri que viureu al llarg de tota la tarde del dissabte 21 de gener al Mas de Barberans. 
 
El foc, l'agricultura i la tradició dels Ports per viure una Festa que ve de lluny a casa nostra.