Divendres es presenta el llibre 'La Guerra Civil a La Ràpita'

El volum explica els principals fets succeïts al municipi a partir del 1936 a través de documents, imatges i testimonis orals

Publicat el 14 de maig de 2014 a les 12:41
Portada del llibre La Guerra Civil a la Ràpita Foto: Cedida

Este divendres dia 16 tindrà lloc la presentació del llibre, La Guerra Civil a la Ràpita , dels historiadors locals Paco Carles Guàrdia i Josep Pitarch López. La presentació anirà a càrrec de Núria Reverter Pellicer, estudiant de filologia i col·laboradora de la premsa local, i tindrà lloc a l’Església Nova a partir de les 21.00 hores.

Es tracta d’un estudi dividit en dos parts. En la primera es relaten els principals fets esdevinguts al municipi mariner des del 1930 i fins més enllà del 1940. Des de l’adveniment de la II República fins als afusellats als camps d’extermini nazi; passant pels fets d’octubre; l’esclat de la guerra i la revolució; les quintes; la retirada republicana, i l’entrada dels nacionals. Per a la seua elaboració s’han consultat diversos arxius i documentació.

En la segona part, s’han destacat desenes de perfils biogràfics, d’homes i dones que foren protagonistes dels esdeveniments. A través d’entrevistes amb els familiars i d’informació recollida al llarg d’anys de treball.

La col·laboració ciutadana ha estat notable, aportant centenars i centenars de fotografies, documents particulars i objectes. En este sentit, "podem dir que es tracta d’una obra col·lectiva que pretén fer un reconeixement a totes les víctimes de la barbàrie d’esta guerra fraticida", exposen els autors en una nota de premsa.

A la part final, s’han adjuntat un seguit d’annexos, amb una petita tria de fotografies, documents, plànols, cronologia ... Els autors han manifestat que “una obra d’estes característiques no té final i sempre aniran sortint noves coses: és inevitable, donat que cada persona té la seua pròpia història personal per contar i així hi ha pàgines i pàgines encara per escriure i memòria per desenterrar”. En este sentit i amb l’ànim de rebre suggerències, comentaris o noves aportacions de cara a futurs volums, els autors han habilitat el correu guerracivilrapita@gmail.com . “Estem convençuts que les generacions que ens vénen al darrere, completaran este primer treball que natros hem iniciat”, han sentenciat Carles i Pitarch.

La Guerra Civil a la Ràpita  constitueix el tercer volum de la col·lecció bibliográfica La Ràpita en el temps , impulsada pel senyor Inocent Dassoy, amb un volum 0 titulat San Carlos de la Ràpita en el tiempo  (1981) al que van seguir La Ràpita en el temps  (1996) de Paco Carles i Lluís Millan i Pescadors i navegants als Alfacs: crónica de la Ràpita Marinera  (2003) de Lluís Millan en solitari.

Josep Pitarch López (1971). Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat Rovira i Virgili. A banda de nombrosos treballs sobre la Ràpita i el territori en nombroses revistes especialitzades i actes de congressos, és autor els llibres La colonització del delta de l’Ebre i la seva reglamentació en el darrer terç del s. XVIII  i Les salines del delta de l’Ebre a la baixa edat mitjana . Membre de diferents entitats culturals d’àmbit local i comarcal com ara: el grup de recerca Arrels, l’Institut d’Estudis Rapitencs, Revista Ràpita, l’emissora municipal … Ha participat en l’organització dels dos Congressos de les Ràpites Islàmiques, el de l’expulsió dels moriscos i els actes del 9è centenari del municipi.

Paco Carles Guàrdia (1953). Arquitecte tècnic. Ha estat membre de la Comissió del Patrimoni Arquitectònic dels Serveis Territorials de l’Ebre. Exdirector de la revista Ràpita i fundador de Ràdio Ràpita. Autor del recull L’Església Nova de Sant Carles de la Ràpita  i coautor del llibre La Ràpita: reculls d’àmbit territorial . Coordinador de la revista d’història local L’Algadir dels Alfacs  i juntament amb Lluís Millan i la imprempta Dassoy, artífex de la col·lecció La Ràpita en el temps . Col·laborador habitual i assidu de la revista Ràpita i en els congressos internacionals realitzats a la població. Impulsor dels estudis històrics locals.

Josep Pitarch i Paco Carles són les autors del treball. Foto: Cedida