La DO Terra Alta ratifica el president del consell però un grup de membres impugnaran la sessió

El grup contrari a Bové assegura que té prou suports per forçar-ne la seua sortida

Redacció
09 d'agost de 2024, 15:35
Actualitzat: 20:01h
Exterior de la seu de la DO Terra Alta, a Gandesa
Exterior de la seu de la DO Terra Alta, a Gandesa | Eloi Tost

El consell regulador de la Denominació d'Origen Terra Alta ha aprovat este divendres en una sessió extraordinària un pla de transparència que inclou la ratificació del seu president, Pere Bové. Paral·lelament, un grup de membres del consell en desacord en com s'han produït els fets els darrers dies han anunciat que impugnaran la reunió. Alhora, han manifestat que volen que es convoque un nou ple del consell per votar la continuïtat de Bové i han assegurat que tenen prou suports per forçar un relleu. Per la seua banda, Bové ha valorat que el nou pla de transparència ha de permetre recuperar la confiança dels cellers i viticultors en la DO.

Després de la filtració d'un informe d'auditoria a la premsa que va generar molt malestar en el si del consell regulador, un grup de membres va demanar la dimissió de Bové. Inicialment el president es va mostrar disposat a abandonar el càrrec però posteriorment va canviar de parer.

En la sessió d'este divendres estava previst votar la seva destitució, però dijous Bové va modificar l'ordre del dia, un fet que ha generat molt malestar entre el sector que li ha perdut la confiança, format principalment per viticultors, cooperatives i cellers no embotelladors. Per això, han decidit impugnar este ple a l'INCAVI i demanar "una altra sessió perquè es voti la dimissió del president", ha explicat MarcPaladella, un dels membres del consell contraris a Bové. Una sessió que, segons ha concretat, se celebraria d'aquí a quinze dies. "És com havíem quedat en l'altre ple; el president havia dit que estava d'acord en que es votés la seva dimissió", ha assegurat Paladella.

En cas que s'acabe celebrant esta nova reunió del consell regulador, Paladella s'ha mostrat confiat de poder tenir els suports necessaris per forçar el relleu. "Tenim sis dels dotze vots" de l'òrgan, i ha assegurat que poden obtenir alguna abstenció més.

Transparència

Amb tot, este divendres un dels punts de l'ordre del dia que s'ha sotmès ha votació ha estat l'aprovació d'un pla de transparència. Consta de cinc punts, el primer dels quals és la "ratificació del president" fins "la conclusió de les mesures d'aquest pla de transparència". Un aspecte que blindaria la continuïtat de Bové. A banda, les principals accions són sol·licitar "una auditoria completa per un auditor independent sobre l'exercici 2022-2023" i la "contractació d'un servei jurídic extern" per "analitzar" els resultats de l'informe que es va filtrar. Posteriorment, està previst explicar els resultats als afiliats.

"El pla crec que és l'única cosa que ens pot salvar", ha explicat el president als mitjans. "Hem de prendre totes les mesures legals per intentar donar a conèixer que les coses s'han fet bé i que, si hi ha algun problema, se solucionarà", ha apuntat. A la vegada ha afirmat que tots els membres del consell estan "a favor de la transparència". Tot i això la votació no s'ha resolt per unanimitat, sinó que hauria prosperat gràcies al vot de qualitat del president després d'un empat.

Pels contraris a Bové, aquest pla és insuficient. "El primer que volem és votar la dimissió del president. De pla de transparència ja en farem un altre de millor. Són quatre punts mal posats perquè li votin la ratificació, això no és un pla de transparència ni és res", ha etzibat Paladella. Respecte la filtració de l'informe d'auditoria, el membre del consell ha assenyalat Bové. "Si no ho ha filtrat, hi té alguna cosa a veure. És el nostre pensament", ha indicat. Per contra, el president ha negat tenir-hi res a veure.