Ecologistes en acció ha alertat que els xiquets de Flix han mostrat concentracions “elevades” de mercuri, metilmercuri i hexaclorobenzè des del naixement fins als 4 anys “a causa de la contaminació ambiental”. L'entitat ecologista ho explica a l’informe Banderes negres del 2016, en el qual atorga un d'estos distintius a la demarcació de Tarragona per la contaminació química de l'empresa Ercros. L’entitat fa un repàs de l’activitat d'esta firma a la vora del riu Ebre i denuncia els últims esdeveniments que l’afecten, com ara la detenció de la cúpula de l’empresa Acuamed, responsable de la descontaminació del pantà de Flix, que ha aturat el projecte d’extracció dels fangs contaminats que Ercros hi ha abocat durant anys.
Ecologistes en acció subratlla que Ercros és considerada “la instal·lació química més contaminant del riu Ebre” i recorda que tot i que el 2003 es va considerar l’empresa culpable de contaminar el medi ambient de manera continuada, la firma va començar un procediment legal en desacord de la sentència que va durar 13 anys. Finalment se l’ha va responsabilitzar dels vessaments entre els anys 1988 i 1993, i se la va obligar a assumir un 5% del cost de descontaminació, 10 milions d’euros.
La qüestió s’ha complicat amb la detenció de la cúpula d’Acuamed, que ha deixat aturat el projecte d’extracció dels fangs contaminats.A banda, Ecologistes en acció alerta que l’aigua estancada continua dins del recinte. També denuncia “irregularitats” durant l’extracció dels fangs, que va començar el 2013, “que han pogut repercutir negativament en la salut dels treballadors”.
A la demarcació de Tarragona Ecologistes en Acció també atorga una altra bandera negra, en este cas per mala gestió, per les prospeccions petrolíferes i l’extracció d’hidrocarburs. Es tracta de l’única província, segons l'entitat, plataforma petrolífera instal·lada al mar en la fase de producció, l’àrea dels estudis sísmics i d’explotació de petroli, a només 17 quilòmetres del parc natural del Delta de l’Ebre.
Segons l’entitat, els abocaments d’hidrocarburs al mar són “recurrents”, tant des de les plataformes petrolíferes com des del moll de pilons que l’empresa Repsol té al port de Tarragona, on es transvasa el petroli que arriba d’altres indrets.
Ecologistes en Acció alerta de concentracions «elevades» de mercuri entre els xiquets de Flix
L’entitat presenta el seu informe de banderes negres i denuncia especialment la contaminació química d’Ercros
Ara a portada
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Societat La màgia de la Diada entra al Verge de la Cinta : llibres i bosses reciclades per als pacients Xavi Llambrich
-
Societat L'Ajuntament de Tortosa reivindica Gerard Vergés amb la reedició de dos obres icòniques Redacció
-
Publicat el 15 de juny de 2016 a les 10:48
Actualitzat el 15 de juny de 2016 a les 11:06
Et pot interessar
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat La Trencacims de Paüls espera un miler de participants en la dotzena edició
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa